Ciclisme - Tour de França
Esports 04/07/2021

Una etapa dantesca amb dos herois

Ben O’Connor i Tadej Pogacar brillen en un diumenge marcat per la pluja i el fred

À.G.
3 min
Ben O'Connor

BarcelonaEn una jornada alpina dantesca marcada per la pluja i el fred, l’australià Ben O’Connor (Ag2r Citroën) es va convertir en l’heroi de Tignes alçant els braços tot sol, mentre que l’eslovè Tadej Pogacar (UAE Emirates) va clavar un altre cop de mig minut sobre els rivals directes i reforça més el mallot groc. Herois van ser tots els ciclistes del Tour, però O’Connor va ser el millor de la nombrosa escapada del dia i va signar una proesa per anotar-se la victòria en la novena etapa entre Cluses i Tignes, de 144.9 quilòmetres, jornada reina dels Alps, en què Pogacar va decidir escapar-se mig minut d'un grup de rivals que han de començar a pensar en disputar-se la segona plaça.

O’Connor, debutant al Tour, es va col·locar a més segon en la classificació general. La seva ascensió a Tignes tot sol va ser antològica, inabastable per a la resta de companys d’escapada inicial. Va alçar els braços amb un temps de 4h.26.43. Segon va entrar l’italià Mattia Cattaneo (Deceuninck), a 5.07 minuts, i tercer el seu compatriota Sonny Colbrelli (Bahrain). Mentre O’Connor, guanyador d’una etapa de muntanya al Giro del 2020, celebrava la primera festa al Tour, per darrere volava cap al cim situat a 2.000 metres l’eslovè Pogacar. Va arrencar quan va voler, a quatre quilòmetres de meta, i va deixar enrere tots els rivals directes. En aquest grup damnificat creuaven la meta resignats Carapaz, Enric Mas, Jonas Vingegaard, Rigoberto Urán i Wilco Kelderman. Tots ells allunyats a més de 5 minuts. S’obre la batalla pels llocs secundaris del podi. La primera plaça, ja s’admet, té propietari. “Estic agafant gust pel mallot groc”, va dir l'eslovè.

L’etapa reina dels Alps va ser un infern en l’apartat meteorològic. Fred, aiguat permanent i moments de vent que van castigar de valent els ciclistes. Ja al primer port es va desballestar el gran grup amb múltiples atacs. Pujant la cota de Domancy es va formar una escapada nombrosa, amb Poels defensant el mallot de punts vermells i Woods intentant prendre-li, objectiu que va aconseguir de manera momentània fins que va aparèixer Nairo Quintana. El colombià, sense opcions a la general i amb l'orgull ferit, va treure la destral de guerra des de l’inici. El diluvi no va intimidar Quintana en l'ascensió a Pré. Va atacar a 3 quilòmetres del cim, el va coronar tot sol i es va situar líder de la muntanya. Nou objectiu per al guanyador de la Vuelta 2016 i del Giro 2014.

L’eslovè Primoz Roglic, segon de l'última edició del Tour, no va prendre la sortida per culpa del mal que li fan les lesions que va patir en una caiguda durant la tercera etapa. El ciclista, antepenúltim en l’etapa de dissabte, no es va recuperar de les ferides i va acabar a més de 35 minuts, cosa que el deixa sense opcions de lluitar per la general liderada pel seu compatriota Tadej Pogacar. “No té sentit continuar així. Ara és el moment de recuperar-me i concentrar-me en els meus nous objectius. Estic molt decebut per haver de deixar el Tour, però ho he d'acceptar. Continuo sent optimista i miro cap endavant”, va assegurar el corredor, que mai ha amagat la voluntat de lluitar per l’or als Jocs de Tòquio.

L'endemà de perdre el mallot groc que vestia des de diumenge de la setmana passada, el neerlandès Mathieu van der Poel tampoc va prendre la sortida i se centrarà en preparar els Jocs Olímpics de Tòquio.

stats