Esports 19/10/2018

L'esportista pot ser el seu pitjor enemic

L'obsessió per millorar contínuament pot ser un hàndicap per a l'atleta

J.genovard
3 min
Imatge de recurs

PalmaMolt sovint els esportistes s'obsessionen amb les marques, amb la superació d'allò que ha fet el seu company o el seu rival, i valoren l'activitat esportiva només amb xifres sense tenir en compte sensacions, condicionants, context ni cap altre factor que pugui afectar el seu rendiment. Això els genera una inestabilitat emocional que posteriorment afecta d'una manera negativa la seva activitat física.

L'atleta ha de competir contra si mateix, allunyar-se de l'obsessió per les marques guanyadores, pels temps dels seus rivals, per les estratègies dels seus competidors..., però, tot i això, lluitar contra si mateix també pot ser contraproduent per a l'atleta si no ho fa bé.

Per això a l'hora de jutjar-se, l'esportista ha de tenir en compte un seguit de condicionants que poden afectar el seu rendiment i que provoquen que una mateixa marca pugui ser jutjada en diferents circumstàncies, de maneres completament diferents.

La importància de les emocions

Les emocions tenen un pes molt important en el rendiment de cada esportista. Tot i que la creença popular separa el rendiment físic del rendiment mental, la realitat és que la preparació mental té, en moltes ocasions, un pes més important a l'hora de competir que la preparació física. La situació personal de cada esportista en el moment de la prova marcarà el seu rendiment i, a banda de l'entrenament físic, a l'hora de jutjar-se a si mateix l'esportista ha d'aprendre a de tenir en compte les emocions i la preparació mental que s'ha duit a terme durant la prova.

Im

El pes de l'alimentació

Tot i que l'alimentació depèn de cada esportista, les diferents etapes, a escala climatològica, emocional, laboral... de l'any condicionen la dieta de l'atleta. El rendiment varia segons el tipus d'alimentació que l'esportista pugui dur a terme. Aquest és un dels factors que provoquen que encara que la preparació sigui exactament la mateixa, mai no es puguin jutjar dues proves diferents per igual.

f

L'entrenament intangible

No només és entrenament l'activitat física o la preparació mental; els descansos, els companys, la vida quotidiana, laboral i familiar també tenen un pes molt important en la preparació d'un esportista per a una prova. L'entorn que l'envolta té un paper clau en el seu rendiment i les diferents situacions vitals a les quals s'ha d'enfrontar durant l'any condicionen les seves marques i les xifres que obté. Aquest és un dels factors més oblidats pels esportistes a l'hora de jutjar-se a si mateixos, ja que molts atletes que practiquen esports individuals, tenen la falsa creença que el rendiment depèn únicament i exclusiva del seu esforç.

fg

El context que ens acompanya

No és el mateix competir a la teva pròpia localitat, ciutat o comunitat autònoma que desplaçar-te a competir a un altre indret del món. Les condicions meteorològiques són diferents, el cos ha d'adaptar-se al nou entorn, la superfície sobre la qual es durà a terme la competició és diferent... A més, en aquest sentit, un altre dels factors a tenir en compte és el 'jet lag'. Quan es fa un viatge, sigui amb el transport que sigui, el cos de l'esportista viu una situació inusual que pot afectar el seu rendiment en la prova.

g

El rendiment no es pot mesurar només, per tant, en termes de preparació física sinó que hi ha molts altres factors que és interessant tenir en compte. El millor consell per a un esportista seria competir sempre contra si mateix, intentant superar la seva millor marca, i sense perdre de vista que els factors externs poden afectar-lo i que aquest fet no hauria de dur-lo en cap cas a fer un judici negatiu dels resultats obtinguts.

stats