VALLPARADÍS
Esports 30/01/2012

Un esport de pati de presó

àlex Gozalbo
2 min

El Tívoli va acollir l'any 1954 a Barcelona la presentació de Campeones de ébano , una pel·lícula en blanc i negre que explicava la història dels mítics Harlem Globetrotters. Quan Alfonso Sánchez, un prestigiós crític de cine de l'època, va presentar el film a TVE va resumir l'argument assegurant que tractava "d'un esport de pati de presó". A Aíto García Reneses li encanta recordar l'anècdota per analitzar com ha evolucionat el món del bàsquet.

Tot i endarrerir l'inici de la competició dos mesos i cansar els aficionats parlant d'advocats, convenis laborals i lleis antimonopoli, la NBA és un producte que funciona. Tant, que les audiències dels partits que aquí s'emeten de matinada són millors que les de molts encontres de la Lliga Endesa que es juguen al migdia. La clau és que la primera lliga es promociona com un espectacle, un entreteniment per passar una bona estona, i la segona, com una competició esportiva.

A Europa els entrenadors fa anys que estudien el joc i han aconseguit condicionar-lo per augmentar les possibilitats d'èxit. Els atacs guanyen partits; les defenses, campionats. Els tècnics ho saben i les han enfortit, de manera que cada vegada és més difícil anotar cistelles, situació que desorienta els aficionats. És com si el públic hagués de pagar per veure un concert en què cada vegada hi ha menys cançons, un àpat en què es redueixen els plats o un zoològic en què ja no hi ha lleons.

Beto Agustí, nou director general de l'ACB, ha arribat al càrrec en un moment de canvis en què la competició necessita trobar un contracte televisiu seductor i mantenir els patrocinadors per fer front a la crisi. Aquestes dues tasques prioritàries, però, no haurien d'amagar la necessitat de millorar el producte.

Són moltes les veus que cal escoltar, però sobretot s'hauria de parar atenció a aquelles que saben de què parlen. L'opinió d'Aíto García Reneses em sembla fonamental. El tècnic sempre ha estat un avançat a la seva època, un precursor a qui la resta ha anat copiant. L'entrenador que va fer debutar Ricky Rubio i Pau Gasol, dos catalans que anit es van veure les cares sota el focus global de la NBA, fa anys que prepara propostes per dinamitzar el joc i ara cal escoltar-les.

Aíto té bones idees per canviar regles de joc, calendaris (aprofitar un viatge llarg per jugar dos partits a la mateixa zona) i sistemes de classificació. Ara, com sempre que algun geni qüestiona la nostra lògica habitual, queda el més difícil: que algú se l'escolti.

stats