Esports 17/06/2016

L'efectivitat condueix Espanya als vuitens de final contra una Turquia abatuda (3-0)

Morata i Nolito firmen els gols contra una Turquia que queda pràcticament eliminada de l'Eurocopa

Roger Requena
3 min
Morata remata de cap una centrada de Nolito en el primer gol d'Espanya

BarcelonaSi contra la República Txeca la selecció espanyola va necessitar de paciència per madurar i acabar enduent-se els tres punts amb una connexió blaugrana, en la segona jornada, ha sabut resistir al sorprenent inici d’una Turquia encoratjada per la necessitat, i que ha acabat sucumbint al toc espanyol i a una parella d’atacants amb ganes de deixar la seva empremta en aquesta Eurocopa. Els gols de Morata i Nolito valen el pas als vuitens de final.

I això que, per moments, l’estadi de Niça ha semblat Istanbul. Turquia ha començat intimidant a Espanya amb una sortida que alternava una pressió agressiva que, un cop els espanyols superaven, es convertia en un replegament ordenat que dificultava el joc interior dels de Del Bosque. Cada jugador turc es multiplicava, obligant als espanyols a jugar per fora. La passió turca s'ha fet visible amb una alta intensitat que intentava sorprendre una Espanya que ha tardat en reaccionar. Un contracop liderat pel blaugrana Arda Turan i un parell d’intents de Çalhanoğlu feien bones les paraules del seleccionador espanyol, quan en la prèvia del partit va advertir que l’excés d’eufòria podia passar factura, i va demanar prudència abans d’afrontar cada partit.

Abans de relaxar-se, calia fer els deures. Turquia ha exigit una versió molt millor que la que estava demostrant Espanya, però els espanyols han sabut reaccionar a temps per endur-se el duel i poder pensar en els vuitens. De fet, n'han tingut prou amb dos minuts de rauxa on els seus dos davanters, Morata i Nolito, han tret a passejar algunes de les qualitats que els fan ser desitjats pels principals clubs europeus. Primer, una internada d’Alba ha servit per habilitar el gadità, que va dibuixar una centrada precisa perquè Morata només l’hagués de pentinar. El gol ha amainat els ànims una Turquia tocada que, uns segons després, ha contribuït a cavar la seva pròpia tomba. Cesc ha penjat una pilota a l’àrea que Topal, en lloc de refusar, ha deixat morta al cor de l’àrea. Nolito, amb un remat afortunat perquè ha sortit mossegat, ha acabat superant a un Babacan abatut. Sever càstig per dos minuts de desconnexió turca.

La sentència, en fora de joc

El guió del partit ha canviat de forma radical després dels dos primers gols espanyols. Espanya ha passat a gestionar el resultat, allargant les possessions contra una Turquia que ha acabat sent penalitzada també per una greu errada arbitral.

En l’inici del segon temps, Iniesta ha tornat a posar-se la capa de mag i ha servit amb l’exterior una passada entre línies que deixava sol a Alba, que ha servit en safata el tercer gol a Morata. Una diana que no hauria d’haver pujat al marcador donat que el lateral blaugrana es trobava en clar fora de joc a l’hora de rebre la passada del seu company d’equip. Anotat el tercer gol i sentenciat el partit, Espanya ha fet córrer la pilota davant la presència testimonial d’una Turquia amb l’únic objectiu d’obtenir la menor golejada possible.

El descontentament d’una part de l’afició turca ha quedat pal·lès en una sonora xiulada cap a Arda Turan, que ha respost als crítics aixecant els polzes de forma irònica.

Superada l’hora de joc, el partit havia perdut tot signe de competitivitat. Com si d’un amistós es tractés, Espanya es va atrevir a fer rotacions abans d’hora, provant alguns dels menys habituals i permetent, fins i tot, que homes com Sergio Ramos s’atrevissin a llençar faltes. En els últims minuts, la despoblada grada de Turquia resumia el sentir d'un equip buidat, sense opcions contra una Espanya que ha mort el partit atacant, demostrant que a França no vol repetir el fracàs viscut al Brasil.

stats