17/03/2013

Un equip de barri enmig de somnis europeus

5 min

BarcelonaEl Barça té la sensació que surt d'una tempesta. La golejada contra el Milan als vuitens de final de la Lliga de Campions va servir per calmar l'ambient i recuperar el bon rumb d'una nau que havia embarrancat entre la boira de Milà i després havia perdut el rumb a les aigües salvatges de Madrid. De sobte, el mar s'ha calmat, ha sortir el sol de nou i l'equip blaugrana se sent segur de si mateix, especialment perquè aviat s'espera el retorn de Tito Vilanova i el PSG, pròxim rival a la Lliga de Campions, no espanta, malgrat que imposa respecte.

En poques setmanes, el Barça ha jugat algun dels pitjors partits d'aquestes temporades, però també un dels millors, amb un triomf contundent sobre el Milan que ha deixat les cames dels jugadors cansades, però l'autoestima ben alta. En poques hores, les bones notícies han ocupat el lloc que abans tenien les dolentes i el Barça ha recuperat el seu lloc al capdavant de la llista de favorits per guanyar la Lliga de Campions.

Però després de derrotar el Milan i el sorteig dels quarts de final, la nau blaugrana sent cants de sirena europeus, pensant més en aquest París Saint-Germain ple de diners i jugadors famosos que no pas en un modest equip de barri, el Rayo Vallecano, que fa de la modèstia la seva força firmant una temporada fantàstica pels seus recursos. Amb la bandera pirata dalt del pal major i sense res a perdre, el Rayo Vallecano visita l'estadi conscient que davant tindrà un Barça cansat, ja que va caldre remar molt fort contra corrent per derrotar per 4-0 el Milan. Amb baixes importants com les dels dos homes amb més partits en la història del club, Xavi i Puyol, el Barça necessita centrar-se per evitar un ensurt, mantenir el coixí de punts sobre els perseguidors i poder desconnectar durant una setmana marcada pels partits internacionals de seleccions.

El repte del Barça és no acusar ni l'esforç físic ni la baixada mental que acostuma a produir-se després d'una gran nit europea, fet que fa pensar en rotacions a l'alineació i el retorn d'homes com Cesc Fàbregas, Thiago Alcantara i Alexis Sánchez a la titularitat. Alguns canvis seran per motius físics, però altres són obligats respecte al Milan, com per exemple el retorn sota els pals de Pinto, ja que Víctor Valdés encara haurà de complir aquest partit i dos més de sanció. Xavi Hernández, per part seva, ha recaigut de la seva lesió al bíceps femoral i Carles Puyol es va sotmetre divendres a una artroscòpia per solucionar unes molèsties al genoll dret. Una altra de les prioritats del cos tècnic és recuperar Cesc Fàbregas, gran damnificat pels canvis tàctics fets davant els italians, quan Andrés Iniesta i Xavi Hernàndez van portar el timó al mig del camp. Altres jugadors com Adriano Correia, Alex Song o Alexis Sánchez podrien tenir la seva oportunitat també contra un Rayo Vallecano que només ha guanyat un sol cop al Camp Nou, l'any 2000 per 0-2.

El retorn de Tito Vilanova

El partit pot ser molt especial per al segon entrenador del Barça, Jordi Roura, qui podria dirigir l'últim partit al capdavant del cos tècnic, ja que el Barça confia a poder rebre de tornada Tito Vilanova aquesta mateixa setmana. El tècnic empordanenc, un cop finalitzat el seu tractament als Estats Units, podria dirigir ja el pròxim partit al camp del Celta de Vigo, i de fet aquesta setmana ja s'ha deixat veure per un entrenament del Red Bulls de Nova York, on va saludar el davanter francès Thierry Henry.

Vilanova trobarà en tornar un equip que segueix endavant a la Lliga de Campions i lidera sense problemes la Lliga, gairebé el mateix escenari que va deixar quan va marxar a Nova York. Roura, el seu amic i ajudant, va admetre ahir que "si diumenge és el meu últim partit de Lliga, suposaria una alegria descomunal. No per deixar de ser el primer entrenador, sinó perquè arribarà l'entrenador. Tothom estarà molt feliç; que torni el Tito és una bona notícia". Roura va afegir que durant aquestes setmanes no ha sentit "angoixa en cap moment": "Em quedo amb els companys. Tots han fet un pas endavant, han estat un gran suport per a mi". El cos tècnic, de fet, va acabar molt satisfet després del triomf de dimarts, perquè els queda la sensació d'haver complert en absència del seu capità, un Vilanova que ja ha començat a pensar en el PSG. Ara, Vilanova és el primer que aquests dies ha pensat primer en el Rayo que no pas en l'equip d'Ibrahimovic.

Un partit complicat

Sobre el partit d'aquesta tarda contra el conjunt madrileny, Jordi Roura va voler deixar clar que "per a nosaltres tots són partits importants. El partit amb el Rayo Vallecano és especialment complicat perquè venim d'un partit important, d'un gran esforç anímic i físic i hem d'evitar no caure en la relaxació. Hem d'afrontar-lo amb intensitat i molt concentrats. Quan has tingut algun resultat negatiu i et trobes amb un partit important com el de dimarts i el treus endavant, òbviament la moral de l'equip ha pujat. Però ara ens hem de centrar en la Lliga". Sobre les baixes de l'equip, Roura va comentar que "quan jugadors d'aquest nivell no estan a l'equip, sempre se'ls troba a faltar. La plantilla del Barça té jugadors per donar el nivell i per saber estar en els moments importants. Els jugadors que surtin ho faran amb les màximes garanties i amb tota la intensitat".

Un Rayo optimista

El Rayo Vallecano, per part seva, ha treballat fort i aquesta setmana el seu tècnic, Paco Jémez, ha incidit en les jugades de finalització, conscient que les opcions del seu equip per treure un bon resultat passen per tenir eficiència en les escasses ocasions que els conjunts visitants habitualment tenen al Camp Nou.

Jémez pateix amb les baixes per sanció del lateral esquerre José Manuel Casado, el migcampista Javi Fuego i el davanter brasiler Léo Baptistão, tres homes clau en el seu esquema tàctic. La baixa al lateral l'ocuparà previsiblement el navarrès Anaitz Arbilla, a la medul·lar entrarà Adrián González i a la punta d'atac el dubte serà a saber si Jémez aposta pel montenegrí Andrija Delibasic o dóna l'oportunitat a l'exespanyolista Raúl Tamudo. L'altra novetat de l'onze serà al centre de la defensa amb la sortida de Jordi Figueras i el retorn de Jordi Amat, que no va actuar la jornada passada per sanció.

El partit contra el Rayo serà el segon amb vaga d'animació dels grups destinats a formar part del projecte de la Grada Jove que la directiva finalment ha aturat. Grups que sí que animaran al partit dels quarts de final contra el París Saint-Germain. Com bona part de l'afició, aquests grups també prioritzen la Champions, fet que ha posat en estat d'alerta el cos tècnic, que no vol un ensurt amb el Rayo que trenqui l'optimisme d'aquests últims dies.

stats