Mundial
Esports 26/11/2022

Emoció iraniana a Qatar mentre detenen un futbolista crític amb els aiatol·làs: els apunts del Mundial de la vergonya (dia 6)

El combinat que entrena Fèlix Sánchez ja és oficialment el pitjor amfitrió de la història de la Copa del Món

3 min
Una aficionada iraniana recorda Mahsa Amini durant el partit del Mundial contra Gal·les.

BarcelonaSis dies de Mundial i ja hi ha una selecció eliminada. També hem vist el primer gol des de fora de l'àrea, la primera expulsió de tot el campionat i hem assistit al xou de Mateu Lahoz en la seva primera actuació arbitral en aquesta Copa del Món. Tot seguit, cinc apunts del dia.

Emoció a flor de pell

El matx més trepidant de la jornada l'han protagonitzat l'Iran i Gal·les. Integrants del grup B, segurament el més ric en termes de geopolítica (el completen els Estats Units i Anglaterra), s'enfrontaven a la recerca del seu primer triomf en el campionat. Han arrossegat un gran ambient a les graderies i, en el cas de la selecció asiàtica, l'atenció s'ha multiplicat durant els prolegòmens. Una, per la presència de seguidors decidits a fer del futbol una plataforma per enviar un missatge de crítica al règim dels aiatol·làs, responsable de la tràgica mort de Mahsa Amini. I dues, pel paper dels futbolistes que dirigeix Carlos Queiroz durant la reproducció de l'himne del país. Tret de Sardar Azmoun, i a diferència del primer duel contra Anglaterra, la majoria dels integrants de l'equip han taral·lejat el càntic mentre a la graderia corria alguna llàgrima.

Quan ha rodat la pilota, l'Iran ha fet més per endur-se la victòria, però no l'ha aconseguida fins al minut 98. Abans havia xutat dues vegades als pals de Hennessey, el primer expulsat de tota la competició. Amb superioritat numèrica, els perses han cridat fort els gols de Cheshmi i Rezaeian i ara somien en la classificació per als vuitens de final. L'alegria ha arribat al país, on la gent també es pregunta on és Voria Ghafouri, exfutbolista de la selecció (35 anys) que ha sigut detingut per ser crític amb els aiatol·làs, segons informen els mitjans locals.

Tants diners per a no res

El següent partit a jugar-se ha sigut el Qatar-Senegal i ha servit per confirmar que tot el xorro de diners dels xeics no ha servit per construir un equip capaç de completar com a mínim una fase de grups digna. Els amfitrions han perdut contra els africans i s'acomiaden matemàticament del campionat que organitzen. A l'última jornada s'enfrontaran amb els Països Baixos, als quals poden enviar cap a casa en cas de victòria i si en l'altre partit (Equador-Senegal) hi ha un empat o una derrota sud-americana. Ara bé, passi el que passi, no milloraran els guarismes de l'únic equip amfitrió de tota la història de la Copa del Món que cau eliminat a la primera ronda. Qatar va servir perquè Xavi Hernández es foguegés com a entrenador i va adjudicar-se la Copa d'Àsia del 2019, però s'ha estavellat contra una realitat molt tossuda a casa seva. Hi ha ajudat, per cert, Mateu Lahoz, que s'ha estrenat al xiulet d'un partit mundialista i ha deixat d'assenyalar un penal força clar a favor dels àrabs.

Enner Valencia no durarà gaire a Turquia

O sí, ves. Però no seria forassenyat que algun club més gran que el Fenerbahçe hi apostés al mercat hivernal. El motiu és ben senzill: ha marcat tres gols en aquest Mundial i ja és el màxim realitzador del campionat. Però és que el davanter equatorià també és l'autor dels tres gols anteriors del combinat tri en una Copa del Món. Concretament, els va anotar en l'edició del 2014, que es va disputar al Brasil. Ara té 33 anys i potser pesca un bon contracte després d'aquesta productiva actuació a Qatar. Si es recupera de les molèsties que té al genoll, intentarà seguir golejant en el partit de la setmana vinent contra el Senegal, decisiu per a la resolució del grup A.

Una estrella amb el seu ídol

Aquest divendres hi ha hagut bufada d'espelmes a la concentració de la selecció espanyola. Pedri González, el playmaker de la roja, ha fet tot just 20 anys. I, per celebrar-ho, el canari s'ha reunit amb Andrés Iniesta, que és a Qatar fent tasques de comentarista amb la televisió pública estatal. La imatge és potent perquè suposa una mescla de talent de dues generacions, però també perquè el manxec és la principal font d'inspiració de Pedri. Des de petit, el de Tegueste ha intentat copiar els moviments de l'actual futbolista del Vissel Kobe i la veritat és que se'n surt força bé. Ara només li queda equiparar-s'hi pel que fa al palmarès.

L'Argentina s'hi juga la vida

Aquest dissabte és un dia important perquè l'Argentina intentarà revertir l'accident de dimarts contra l'Aràbia Saudita. Al davant tindrà un dur oponent, la selecció mexicana del Tata Martino (20 h). En cas de derrota, el somni de Leo Messi s'esvairà ben de pressa. Els altres partits de la jornada són el Tunísia-Austràlia (11 h), el Polònia - Aràbia Saudita (14 h) i el França-Dinamarca (17 h).

stats