Esports 18/01/2011

"Un electro és més barat que unes vambes"

Lara Bonilla
2 min

BARCELONAEl cardiòleg Josep Brugada, director mèdic de l'Hospital Clínic, ho té clar: "Sóc partidari de fer un electrocardiograma a tots els nens perquè així detectaríem gairebé tots els casos de persones amb predisposició a patir patologies cardíaques". Una altra cosa és si això ho ha de pagar la sanitat pública. "És més barat que unes vambes", destaca Brugada. És a dir, així com els pares li compren al seu fill l'equip complet per practicar un esport, no estaria de més que també li fessin un electrocardiograma.

La nova llei de l'esport que prepara el Govern té un decret que obliga les entitats esportives públiques i privades a exigir un certificat mèdic que demostri que la persona és apta per fer esport. Actualment, "les revisions en alguns clubs són molt pobres i molts no fan ni electrocardiogrames ni ecocardiogrames", explica Miki Albert, exfutbolista i secretari tècnic del Girona FC. Albert dóna el següent consell: "Si el club no ho fa, que la persona ho pagui de la seva butxaca. Es pot estalviar un ensurt". Ell parla per experiència. La següent batalla és que aquestes proves "es facin bé", diu Brugada.

Prova pilot a Banyoles

Al Pla de l'Estany, ja s'estan realitzant gratuïtament electrocardiogrames a tots els joves de segon d'ESO. Es tracta d'una prova pilot per identificar precoçment anomalies cardíaques. Ja se n'han fet 250 i en quatre s'han detectat alteracions. "Sempre es diu que és massa car fer electrocardiogrames perquè es detecten molt poques anomalies però no hi ha res més car que la mort d'una persona", assenyala el cardiòleg Ramon Brugada, degà de la Facultat de Medicina de Girona.

No és l'únic projecte pioner. El Dipsalut, l'organisme de salut pública de la Diputació de Girona, repartirà abans de l'estiu 700 desfibril·ladors per tot el territori. Es posaran en poliesportius, escoles o casals. També n'hi haurà en llocs cèntrics al carrer. "Actualment la supervivència de mort sobtada al carrer és d'un 2% i amb aquest projecte volem augmentar-la fins a un 25%", conclou Brugada.

stats