Futbol
Esports 20/01/2022

Un duel clàssic de la Copa per seguir reafirmant l'autoestima del Barça

Xavi haurà de decidir entre un munt de migcampistes per visitar l'Athletic a San Mamés

3 min
Els jugadors del Barça anant a felicitar Ansu Fati

BarcelonaLa Copa del Rei, entremaliada, s’ha fet un fart d’emparellar els dos equips que més l’han cuidat, darrerament. El Barça torna a visitar l’Athletic Club a San Mamés en una eliminatòria de vuitens de final a partit únic (21.30 h / DAZN i Telecinco) en què l’equip de Xavi intentarà llepar-se les ferides de la Supercopa i guanyar en un estadi on costa fer-ho. És un duel que obliga a treure pols als llibres d'història, a recuperar els noms de Ramallets, Iribar, Kubala, Gainza, Eto'o i Aduriz. El primer duel entre els dos equips va ser a la Copa Coronació del 1902, quan un equip anomenat Biscaia, ple de jugadors de l'Athletic, va derrotar el Barça a Madrid. Ha plogut molt des de llavors, amb 43 partits de Copa jugats entre tots dos, 23 amb triomf català.

A Bilbao, on estimen la Copa amb bogeria, fa mal no haver-la guanyat des de l’any 1984. I si no ho han fet ha sigut per culpa del Barça, que els va derrotar a les finals del 2009, el 2012, el 2015 i el 2021. Ara, el 2020 van somriure els bascos gràcies a un gol en els últims minuts d’Iñaki Williams en el partit dels quarts de final. L’Athletic, víctima com el Barça del Reial Madrid a la Supercopa de l’Aràbia, sortirà a totes. Amb Marcelino a la banqueta solen jugar amb un 4-4-2 clar. Serà baixa un dels jugadors que demanen pas, Unai Vencedor, mentre que el jove Nico –germà petit d’Iñaki Williams– potser encara haurà d'esperar a la banqueta el seu moment. Com passa al Barça, una nova fornada de joves engresca l’afició dels lleons, com el davanter Oihan Sancet, que ja sap què és marcar-li un gol al Madrid aquesta temporada.

Malgrat la derrota contra els blancs, el Barça arriba amb el cap alt a Bilbao, orgullós del seu bon partit. I positiu, veient com de mica en mica tornen jugadors claus, com Pedri i Ansu. Guanyar a Bilbao seria certificar que finalment el pitjor moment ja ha anat passant. Si aconsegueix concentrar-se sense fer cas al serial d’un Dembélé tan difícil d’entendre dins i fora del camp, el Barça disposa d’un munt d’opcions per sortir a la gespa. De tenir poques opcions, Xavi ha passat a haver de descartar jugadors gràcies a les cares noves, com Ferran Torres i Dani Alves.

El tècnic vallesà té les baixes segures per lesió de Sergi Roberto i Samuel Umtiti, però poc haurien jugat, igualment. En canvi, sí que fa mal la baixa de Luuk de Jong , sancionat, així com la de Memphis Depay, amb molèsties físiques. La plaça de davanter centre, doncs, hauria de ser per a Ansu o un Martin Braithwaite que torna després de la lesió que va patir al setembre al genoll esquerre. Per la seva banda, Dembélé cau de la llista a causa del pols amb el Barça per culpa de la seva renovació.

“Cada partit és diferent i haurem de fer rotacions. Ara tenim molts migcampistes, de molt nivell, i això és un luxe. No només ens fixem en el rendiment de l’últim partit per decidir qui juga. Pedri està al 100%, millor que Ansu, perquè ha estat menys temps aturat. A Ferran Torres potser li va faltar ritme de competició l’altre dia, però aquesta setmana ha sigut molt positiva i demà serà important”, deia Xavi a la prèvia.

A la porteria, tal com va passar a Linares, hauria de jugar el brasiler Neto, que ja va defensar l’equip blaugrana en l’anterior eliminatòria de Copa contra el Linares, i que té molts números de tornar a ser titular. En un tram en què el calendari fa pujada, el Barça sent que pot enviar un missatge als seus rivals.

stats