NATACIÓ

La dona destinada a regnar a les piscines

Katie Ledecky, filla d’una família enamorada de la natació, encisa als Mundials de Kazan

A la Universitat de Harvard, Michael Ledecky s’ha convertit en una celebritat gràcies a la seva germana. Aquest jove estudiant destina les estones lliures a escriure cròniques esportives en un diari dels estudiants, i ara tothom li demana un article sobre la seva germana. “És una noia molt normal, em podeu creure”, deia aquests dies. Katie Ledekcy, amb 18 anys, s’ha convertit en la gran protagonista dels Mundials de natació de Kazan. Abans, cap dona havia guanyat l’or als 200, 400 i 1500 metres lliure. Als 1.500 metres ho va fer trencant dos cops el rècord mundial, i va establir una marca de 15:25:48. Només 14 nedadors masculins nord-americans han nedat aquesta distància més ràpid que ella. Amb aquest temps entra a la llista dels 100 nedadors més ràpids del món en aquesta distància i es converteix en la primera dona que entra al selecte grup.

Ledecky ja va sorprendre quan va guanyar un or als Jocs Olímpics de Londres, ara fa tres anys. En els últims Mundials de Barcelona va tornar a avisar. A Kazan, finalment, ha explotat. Nascuda a Washington, Ledecky encara viu on es va criar, a Bethesda (Maryland).

Katie Ledecky deu molt als seus avis. L’avi patern, txec, va arribar als Estats Units just després de la Segona Guerra Mundial, escapant dels soviètics. L’avi matern, E.J. Hagan, també va lluitar a la guerra, amb la marina. Va ser una experiència molt dura, ja que era un pagès de Dakota del Nord, ben lluny del mar. I, de sobte, es va trobar a l’oceà Pacífic. E.J. Hagan va sobreviure i va decidir consagrar la seva vida a la comunitat, per fer del poble de Williston , no gaire lluny de la frontera amb el Canadà, un lloc millor. Metge de professió, es va encaparrar a recomanar a tots els seus veïns que ensenyessin natació als seus fills, per millorar la salut i evitar ensurts. Durant dècades, ell va liderar una campanya per construir una piscina moderna en una població on s’arriba a estar a 20 graus sota zero quan fa fred. Va ser tan insistent que la seva filla, la mare de la Katie, va ser nedadora.

Seguint el germà

Amb aquesta família, la Katie va acabar saltant a una piscina ja de menuda, en part per poder seguir el seu germà, amb qui mantenia una gran relació. “A la meva família nedar era ben normal. El meu germà ho feia i jo el volia imitar”, va dir durant la inauguració de la nova piscina de Williston, batejada amb el nom del seu avi matern. Ara el germà gran és qui admira aquesta jove de 18 anys capaç de nedar més ràpid que els nois.

Els especialistes i els científics ja fa mesos que parlen de Katie Ledecky per saber quin és el seu secret. No és la més forta, ni la més alta. El seu cos, a diferència de Michael Phelps, no la fa diferent. Només la pell, segons alguns experts, hi ajuda, ja que té molt poliuretà, una herència genètica que permet a aquesta jove nord-americana nedar amb més facilitat. “El seu secret? Cap. És la Katie de sempre”, insisteix el seu germà sobre una noia normal. Ni vesteix diferent, ni dóna grans titulars, ni s’entrena més que els altres. Però s’ha convertit en la gran protagonista dels Mundials de natació de Kazan, on ha sigut capaç de derrotar totes les seves rivals, i ha millorat els registres, a la seva edat, de nedadors com Spitz, Phelps o Lochte. A Rio de Janeiro tothom ja es frega les mans per veure què podrà fer el 2016 als Jocs Olímpics.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF