Barça

Per què demana Xavi la continuïtat de Dembélé?

L'extrem francès, a prop d'acceptar l'oferta a la baixa per seguir al Barça

3 min
Dembélé, contra el Betis

BarcelonaActivitat frenètica a les oficines del Barça. D'una banda, els executius de l'àrea econòmica i del departament legal del club treballen en xarxa per estar en disposició d'anunciar per fi el tancament de la primera palanca, la venda d'un 10% dels drets televisius per acabar l'exercici 2022/23 en positiu. De l'altra, els responsables de la planificació esportiva s'afanyen en la presa de decisions a una setmana per al començament de la pretemporada. Poques vacances ha pogut fer Xavi Hernández, que aquest dilluns va passar per la Ciutat Esportiva Joan Gamper per participar directament en el rush final del culebró sobre el futur d'Ousmane Dembélé, una trama que està a punt de satisfer els desitjos tant de l'entrenador, partidari sempre de la renovació de l'extrem francès, com del mateix jugador, la prioritat del qual sempre ha sigut seguir al Camp Nou.

Dembélé acaba contracte com a blaugrana aquest dijous i, com ja va informar l'ARA la setmana passada, tot apunta que el desenllaç del serial serà per pura eliminació. És a dir, davant la falta de propostes astronòmiques d'altres equips, l'atacant pren una posició de força per defensar la seva voluntat, que és quedar-se al Barça, on porta jugant des del 2017. El seu representant de capçalera, Moussa Sissoko, pretenia fer-se ric amb la renovació –demanant 45 milions de signing bonus– i no ho ha aconseguit. El seu únic triomf ha sigut esgotar el contracte vigent. I ara, sense marge per tensar més la corda, no té més remei que considerar l'oferta de mínims que li ha presentat Mateu Alemany a instàncies de Xavi, segons va avançar RAC1 i ha pogut confirmar l'ARA. De fet, el clausulat actualitzat que ofereix avui el Barça comporta quantitats més baixes que les de la proposta que Dembélé va rebutjar mesos enrere. No hi ha tampoc cap prima de renovació com a tal, sinó un bonus modest que es prorratejaria durant els anys de contracte. L'estratègia és similar a la que el director de futbol va seguir amb Sergi Roberto, que va acabar firmant un nou compromís fins al 2023 amb una rebaixa d'emoluments superior al 50%.

Si Alemany va fer l'esforç de reprendre les negociacions amb el migcampista reusenc va ser per la insistència de Xavi. És el mateix que passa ara amb Dembélé, un futbolista vital en els plans de l'entrenador. Tant en un cas com en l'altre hi havia arguments 100% esportius. Si Xavi va demanar la continuïtat de Roberto és perquè considera que entén el joc de posició i el seu perfil encaixa amb la vocació constructiva –amb ànima de migcampista– que espera dels laterals. I si pressiona perquè el Mosquit segueixi al Barça és perquè és l'únic extrem disponible o futurible que juga còmode obert a la banda. "No en tenim cap altre que vagi per fora", admeten des de Sant Joan Despí. I és veritat. Els davanters adaptables a la banda que hi ha a la plantilla –Ferran Torres, Ansu Fati i Memphis Depay– solen jugar a cama canviada. I els que han sonat com a possibles reforços –Raphinha Dias i Di María–, també. Tots dos són esquerrans que juguen oberts a la dreta. És a dir, en direcció a la porteria i no a la línia de banda.

Di María, cap al Juventus

Precisament Raphinha entronca amb el segon gran motiu perquè Xavi hagi demanat un últim esforç per retenir Dembélé. El Leeds United, club anglès al qual pertany, demana un mínim de 50 d'euros milions per traspassar-lo. Si no hi hagués més objectius en el mercat a part de reforçar la banda, i sobretot si l'economia del Barça fos sòlida, el tècnic no posaria cap pega a la inversió. Però com que la situació de l'entitat és complicada i la plantilla necessita retocs en totes les línies, prefereix que els recursos es dediquin a la incorporació d'un davanter contrastat com Lewandowski o d'un central de nivell. En el seu cap, tornar a fitxar Dembélé –tècnicament és així, doncs caldrà inscriure el nou contracte– és més assequible que invertir una quantitat important per Raphinha, que està lligat al Leeds fins al 2024.

La probable continuïtat del Mosquit també refreda l'arribada d'Ángel Di María com a agent lliure després d'acabar el seu vincle contractual amb el PSG. Tot i que l'argentí havia esperat el Barça les últimes setmanes, ara veu clar que haurà d'acceptar l'oferta del Juventus per continuar la seva carrera. Segons Jijantes, el president executiu blaugrana, Joan Laporta, és qui ha frenat definitivament una opció que era assequible (a cost zero) i compatible amb la permanència de Dembélé a l'equip.

stats