Publicitat
Publicitat

BARÇA

La cronologia de la sanció de la FIFA al Barça

Repàs de les dates més rellevants per entendre un càstig que es va decidir el dia 28 de Novembre del 2013 després de mesos d'investigació

El Barça ha estat sancionat per la FIFA –acusat d'incorporar 10 nens de forma il·legal trencant així la normativa de la FIFA–. El càstig, tot i decidir-se fa més de 4 mesos, no ha estat notificat al club blaugrana fins aquesta setmana. Repassem la cronologia d'aquest cas, que va començar un any enrere:

1. El 5 de febrer del 2013 el Barça rep la petició de la FIFA –via RFEF– d'informació sobre la inscripció del jugador Lee Sung Woo, informació que el club blaugrana va donar per demostrar la màxima transparència i col·laboració. Amb l'informe de Lee, la directiva va afegir la informació d'un altre jugador coreà –Jang Gyeolhee– que estava en la mateixa situació i sortia també el seu nom a l'acta notarial del primer. El dia 15 de febrer del 2013 el Barça contesta degudament la petició.

2. L'1 de març del 2013 el president Rosell envia una carta al secretari general de la FIFA proposant unes modificacions substancials a l'Article 19 de Protecció de Menors amb l'objectiu de fer-lo més eficaç.

3. El 6 de maig del 2013 el Barça rep un comunicat de la FIFA preguntant pel cas de 16 jugadors més. El màxim organisme del futbol mundial demana un informe de tots els joves que no siguin de nacionalitat espanyola i que no estiguin registrats a la RFEF o que estiguin només registrats a la Federació Catalana de Futbol –complint amb el sol·licitat informem de 15 jugadors més–. El club contesta degudament el 16 de maig del 2013 amb la informació requerida. En aquestes dates un total de 33 jugadors han estat estudiats per la FIFA demanant informació sobre la seva situació.

4. El 9 de juliol el secretari general de la FIFA respon al president Rosell sobre la proposta del Barça de considerar una excepció a l'article 19 –Protecció de Menors–. Resposta política referint-se a una posterior anàlisi per part del Player Status Committee a finals d'any.

5. El 12 de juliol del 2013 el Barça rep una notificació de la FIFA –via RFEF– demanant més informació sobre 25 jugadors dels 33 ja estudiats, informació que el club fa arribar a la FIFA el dia 17 de juliol del 2013.

6. El 25 de setembre del 2013 la FIFA envia un comunicat a la RFEF amb 31 cartes, una per cada jugador investigat, demanant informació extra de 18 d'ells i indicant que s'obre expedient disciplinari i que serà enviat a la Comissió de Disciplina en reunió de 29 de novembre del 2013. La RFEF envia al Barça aquesta comunicació de la FIFA del dia 4 d'octubre del 2013, i el posterior 8 d'octubre del 2013 s'envien les al·legacions necessàries.

7. El 20 de novembre del 2013 la FIFA –via RFEF– demana al club blaugrana més informació extra sobre 12 jugadors dels 18, informació que envia el Barça a la FIFA, el 25 de novembre del 2013.

8. El 26 de novembre del 2013, la FIFA demana a la directiva catalana informació sobre 4 jugadors més que ells pensen que haurien d'haver estat inclosos a la comunicació de 6 de maig del 2013, informació que envia el Barça a la FIFA el dia 3 de desembre del 2013, que és quan acabava el termini marcat per la FIFA. Ja són 37 els jugadors sobre els que s'ha demanat informació.

9. El 28 de novembre, abans de la finalització del termini anterior, el Comitè de Disciplina de la FIFA es reuneix i decideix la sanció pel Barça, la qual no es comunica al Club fins el dia 2 d'abril del 2014 –4 mesos i 5 dies després–. El secretari general de la FIFA reconeix aquest mateix matí que desconeix els motius per què aquesta resolució no ha estat comunicada fins ara.

10. El 9 de desembre del 2013, onze dies després d'haver pres la resolució, la FIFA confirma que ha rebut la informació, que havia demanat previament al Barça, dintre del termini. Addicionalment, demana informació de tots els jugadors menors d'edat no nacionals inscrits en aquelles dates o que haguessin estat inscrits des del 16 de maig del 2013, estudi que envia el club blaugrana el dia 16 de desembre del 2013, un dia abans del termini marcat per la FIFA. Sorprenentment, la FIFA segueix requerint informació malgrat ja haver pres la seva decisió el 28 de novembre.

11. El 2 d'abril del 2014 el Barça rep el comunicat de la sanció de la Comissió de Disciplina de la FIFA. D'un total de 37 jugadors investigats, la FIFA considera incomplert el Reglament sobre l'Estatut de Transferència de Jugadors en 9 casos.

12. El 20 d'agost del 2014 la Comissió d'Apel·lació de la FIFA decideix rebutjar els recursos interposats pel Barça i per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Així, el club blaugrana ha de complir la prohibició d'inscriure jugadors durant dos períodes de traspassos consecutius complets a partir del pròxim període d'inscripcions –el mercat d'hivern del 2015–. A més, el Barça ha de fer front al pagament d'una multa de 450.000 francs suïssos. El club català també ha de regularitzar la situació dels futbolistes menors d'edat en un període de 90 dies.

Històries de superació esportiva

Etiquetes