Espanyol
Esports 06/10/2019

Son Moix esgota el projecte de Gallego

L’Espanyol allarga la crisi a la Lliga amb una derrota que pot costar-li el càrrec al tècnic (2-0)

Roger Requena
3 min
L’entrenador de l’Espanyol, David Gallego, durant el partit de Lliga a l’estadi del Mallorca.

BarcelonaDesprés de diverses setmanes navegant a la deriva, ahir el vaixell de David Gallego es va enfonsar a Son Moix (2-0), on l’Espanyol va patir una nova derrota que, amb gairebé total probabilitat, tindrà conseqüències als despatxos en forma de cessament del tècnic de Súria. Si no es va consumar ahir va ser, en bona mesura, per la diferència horària (el partit va acabar passades les 20 hores a Guangzhou, on resideix Chen Yansheng), que no va deixar gaire marge a la reflexió. Si no hi ha cap gir inesperat, la decisió es prendrà al llarg del dia d’avui. Estudiats els perfils de candidats com Javi Gracia -descartat per les elevades pretensions econòmiques-, qui més opcions té per ser el substitut de Gallego és Pablo Machín, l’artífex de l’ascens del Girona a Primera, i que està a l’atur després de ser cessat del Sevilla el 15 de març.

Gallego podria ser substituït pel primer tècnic a qui va derrotar a Primera, el 22 d’abril del 2018. La direcció esportiva ja fa temps que té bons informes del tècnic de Sòria, a qui van intentar seduir l’estiu del 2017. Aleshores, però, Machín va decidir portar el seu característic 3-5-2 al Sevilla. Ara caldrà veure si el seu és l’estil més adient per a un Espanyol que ha de tornar a decidir a què vol jugar. Sigui com sigui, Gallego ja és història a l’Espanyol. A Mallorca, el seu Espanyol va igualar el pitjor inici en Lliga des del curs 2012-13. Cinc punts en vuit jornades i l’equip en descens. Aleshores els dirigents van aguantar Mauricio Pochettino fins a la jornada 13, quan va ser acomiadat amb l’equip cuer i havent sumat nou punts. Per més que Gallego s’escarrassi en intentar justificar-se amb alguns papers amb xifres en les últimes rodes de premsa, el cert és que els seus números, en vuit jornades, el contradiuen. Tot i que ahir va sumar la primera derrota a domicili des que és entrenador de l’Espanyol, al seu favor només suma una victòria, quatre gols marcats, cap diana anotada en les primeres parts (i cinc jornades sense haver xutat en els primers temps) i set jornades encaixant 14 gols (és el segon equip més golejat de Primera).

L'Espanyol ha sumat una nova derrota en Lliga, aquest cop al camp del Mallorca

Són uns guarismes insostenibles i preocupants que exigeixen un canvi immediat a la banqueta. Però el que veritablement ha tenyit el panorama de negre ha sigut el fet de no encertar la tecla en el joc. Gallego ha insistit en reiterades ocasions que no deixa de buscar-la, però sobre la gespa s’ha vist un canvi d’un equip vistós i alegre a un altre de fràgil en defensa, pla al mig del camp i estèril en atac. El tècnic no ha aconseguit corregir les mancances de la seva proposta futbolística i el seu equip segueix cometent alguns dels mateixos errors. La culpa, com sol ser habitual en aquests casos, no és exclusivament seva: les sortides d’Hermoso i Borja es van substituir amb dos jugadors joves, Calero i Calleri, que han comès diverses errades individuals que els han costat gols en contra i falta d’encert. “Si el cessen, els jugadors ens sentirem molt culpables. No és una cosa d’entrenador, sinó de no fallar on s’està errant”, va intentar defensar-lo Víctor Sánchez, que va insistir que la plantilla “està a mort” amb un tècnic que, tot i el triomf a Moscou, no ha aconseguit la reacció futbolística esperada.

Massa errors a Mallorca

El jugador de Rubí va protagonitzar una de les errades de la jornada al no arribar a refusar una pilota -prèviament mal rebutjada per Lluís- que va deixar morta a la frontal perquè Salva Sevilla la rematés a plaer i anotés el 2-0. Abans el Mallorca s’havia avançat gràcies a una rematada amb la panxa de Budimir en una centrada per la dreta en el primer temps. A Son Moix, Gallego va mantenir 9 dels 11 jugadors que van ser titulars a Moscou i va deixar a la banqueta homes com Melendo -que no havia jugat cap minut en els últims tres partits de Lliga ni a Moscou- i Darder, dos jugadors que haurien encaixat força bé en les intencions del tècnic de “desgastar el rival amb possessions llargues”. El primer va jugar el quart d’hora final, quan l’equip ja perdia per 2-0. El segon ni va jugar. L’Espanyol va abusar de la pausa en l’inici del joc, i només amb les individualitats de Vargas i Wu Lei va saber fer mal a un Mallorca igualment necessitat que va retrobar-se amb les sensacions, els gols i la confiança que havia perdut. Justament el que espera recuperar l’Espanyol en aquesta aturada.

stats