PRIMERA DIVISIÓ
Esports 01/12/2019

Un Espanyol calamitós que només veu foscor al final del túnel (2-4)

L'Osasuna capgira el gol inicial de Roca i enfonsa encara més el conjunt de Pablo Machín

Roger Requena
4 min
Els jugadors d'Osasuna celebren un dels gols a l'RCDE Stadium

Cornellà de LlobregatL’Espanyol només veu foscor al final del túnel. Després de deixar-se dos punts a casa davant del Getafe, l’equip de Pablo Machín ha tornat a suspendre en la segona final seguida que tenia a casa davant d’un rival assequible. Aquest cop ha estat l’Osasuna el que s’ha endut el botí d’un RCDE Stadium (2-4) on l’Espanyol ha tocat fons. La mocadorada, els xiulets i les riuades de públic abandonant el camp força abans del final del partit han estat simptomàtics de la temporada que està vivint l’equip a la Lliga. Una Lliga de malson per a un conjunt que veu com, un quart de segle després, cada setmana compra bitllets per la rifa del descens. De res ha servit que els cinc rivals que tenia per sobre l'Espanyol punxessin aquesta jornada. Sense futbol ni victòries és impossible sortir del pou. L’efecte revulsiu de Machín s’ha difuminat del tot.

Machín ha volgut premiar el bon rendiment de Pipa a Budapest donant-li la seva primera titularitat a la Lliga des que és al primer equip. Aquest cop, però, el lateral d’Esparraguera, que ha actuat al carril dret en substitució de Víctor Gómez, ha tingut una actuació força més discreta perquè l’Espanyol ha bolcat els seus atacs gairebé sempre per la banda esquerra, on hi havia Pedrosa. El conjunt de Machín ha buscat sorprendre l’Osasuna amb verticalitat, a través de la profunditat dels seus laterals o bé a través de la de Wu Lei, l’home més perillós dels blanc-i-blaus en el primer temps. El xinès ha provocat un penal que pràcticament ningú havia reclamat i que el VAR ha validat amb gairebé dos minuts de retard. L’exespanyolista Roncaglia ha desviat amb un braç una rematada de cap seva, dirigida a porteria. Roca, com ja va fer contra el València, no ha perdonat la pena màxima. El migcampista s’ha convertit en el primer jugador de l’Espanyol que marca més d’una diana en aquesta Lliga. Ha estat, de retruc, el primer gol durant la primera mitja hora de joc dels blanc-i-blaus en aquesta competició aquest curs.

El segon avís de l’Espanyol en el primer temps també ha tingut a Wu Lei com a protagonista, ja que una desmarcada del xinès l’ha deixat sol davant el debutant Juan Pérez, que suplia Herrera, lesionat a l’escalfament. Després de regatejar, el porter s’ha trobat amb poc angle, però ha vist Pedrosa al segon pal i l'ha centrat. El carriler, però, no ha estat gens encertat, ja que ha rematat de cap la pilota per sobre del travesser, per desesperació de tot l’RCDE Stadium i d’un Machín que ha estat a punt de trencar l’americana amb un gest de ràbia. L’Espanyol no ha sabut proposar més i s'ha vist controlat per un Osasuna que ha sabut alternar amb molt d’encert una pressió alta i efectiva amb un replegament ràpid.

Reacció fulminant de l'Osasuna al segon temps

Els navarresos han tingut la majoria de les ocasions. Roberto Torres, en dues ocasions, i Chimy Ávila, han provat fortuna però han topat amb un Diego López inspirat. L’Osasuna, però, no s’ha rendit, i a l’inici de la represa ha trobat tot l’encert que li havia faltat. Als 30 segons del segon temps, Rubén García ha rematat de cap al fons de la xarxa una centrada d’Estupiñán. Tres minuts després, una greu errada de Bernardo, que ha volgut jugar enrere amb Diego López sense mirar qui hi havia, ha costat el segon gol. Ávila, astut, ho ha aprofitat per plantar-se tot sol davant del porter i resoldre-ho plàcidament. Una doble bufetada letal, en tres minuts, que ha capgirat el signe del partit i ha descentrat l’Espanyol. Si l’inici de la primera part havia estat ple de prudència, el de la segona ha estat calamitós. Tota la segona part dels blanc-i-blaus, de fet, ha estat desastrosa.

I més tenint en compte que Roncaglia, que ja havia cedit el penal, ha volgut ser encara més generós amb el seu antic equip autoexpulsant-se amb una forta entrada sobre Campuzano que li ha costat la segona groga. Quedaven prop de 40 minuts per davant, però la resposta de l’Espanyol ha estat nefasta. D’entrada, Machín ha tardat força a desfer la defensa de tres centrals i canviar el sistema a un 4-3-3 amb Calleri, Campuzano i Wu Lei en atac i Piatti com a lateral esquerre. L’Espanyol, anímicament desfet i tàcticament desorganitzat, només ha tingut un únic recurs: pilotades precipitades a l’àrea d’un Juan Pérez que ha anat guanyant en seguretat. En tot el segon temps, només Calleri, amb dues rematades, ha estat capaç d’amenaçar la porteria del porter novell. La pobra imatge de l’equip, arrodonida per dos gols de Moncayola i Roberto Torres al tram final, s’ha transformat en xiulets i públic abandonant l’estadi quan quedava més d’un quart d’hora pel final. "Aquesta samarreta no la mereixeu", ha cridat l'afició, que també ha xiulat el seu equip quan Calleri, en la darrera acció, ha marcat el seu primer gol amb l'Espanyol. El panorama és desolador. L’Espanyol segueix sense veure la llum al final del túnel.