BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Misc 19/06/2019

El Barça Lassa aprèn a jugar finals ajustats

Un parcial de 7-0 en poc més de dos minuts evita el títol del Madrid i força el quart partit (78-77)

i
àlex Gozalbo

BarcelonaSi el Barça Lassa no hagués malbaratat dilluns un partit que tenia al sac, ara estaria a una victòria del títol de la Lliga Endesa. El conjunt entrenat per Svetislav Pesic va superar ahir el Reial Madrid (78-77) i va mantenir viva la final (2-1). Una cistella de Chris Singleton a 29,4 segons del final i una defensa de ferro van donar el triomf a un equip català que es va veure obligat a recuperar un desavantatge de 12 punts.

Si en el segon partit el Barça Lassa havia pecat de passerell, ahir va demostrar que també és capaç de gestionar finals ajustats i es va apuntar una victòria èpica que redimensiona les seves opcions en la final de la Lliga Endesa. Els últims atacs del Reial Madrid, que es van estavellar contra el mur defensiu de l’equip blaugrana, van resumir a la perfecció un partit en què el conjunt blanc mai va jugar amb comoditat.

Svetislav Pesic va canviar la rotació habitual i va situar Kyle Kuric i Pierre Oriola en el cinc inicial. El Reial Madrid va començar el partit amb una diferència de cinc punts (8-13), però el Barça Lassa va saber corregir el marcador abans d’arribar al final del primer període (19-18). Durant molta estona l’equip català va treure rèdit dels tirs lliures, mentre que el conjunt blanc va saber aprofitar els llançaments des de més enllà de la línia de 6,75 metres. Quan millor estaven jugant els locals (27-21), va arribar un parcial visitant demolidor de 2-16 que va redibuixar l’escenari (29-37). Trey Thompkins, que igual et decideix un partit com passa desapercebut en un altre, va anotar 13 punts en 12 minuts i va liderar l’ofensiva del rival culer abans del descans (34-40).

El Madrid va començar el tercer quart amb ganes de sentenciar la final i es va construir una diferència d’onze punts (38-49). Lluny de rendir-se, el Barça Lassa es va aferrar a Thomas Heurtel per reaccionar amb un parcial de 12-0 que va retornar la iniciativa en el marcador (50-49). El partit va arribar als últims 10 minuts ben ajustat (56-58). Tot i els esforços de l’equip barcelonista, el rival va aprofitar els punts de Campazzo i Thompkins per situar-se en el tram final amb una diferència de cinc punts (71-77).

La reacció final del Barça Lassa va estar a l’altura dels grans equips d’Europa. Un parcial de 7-0 en tan sols dos minuts gràcies a un triple de Kuric i dues cistelles d’Heurtel i Singleton van permetre la victòria d’un equip blaugrana amb l’orgull intacte (78-77).

Clàssic número 201

Després de la polèmica de la final de la Copa del Rei, quan Florentino Pérez va amenaçar d’abandonar la Lliga Endesa, i de l’última jugada del segon partit de les finals, el partit va ser difícil d’arbitrar per a Daniel Hierrezuelo, Carlos Cortés i Vicente Bultó, que van intentar gestionar la pressió a la qual van estar sotmesos des dels dos equips. Jugadors com Facu Campazzo, que va aparèixer en totes les picabaralles de l’enfrontament, no ho posen fàcil. Els clàssics han anat augmentant en intensitat i, arribats a aquest punt de la temporada, tothom té retrets a fer. Els crits despectius amb els quals els jugadors del Reial Madrid van celebrar la victòria de dilluns, van retronar durant diverses fases del joc a les orelles dels protagonistes del Barça Lassa, que van explicitar les seves ganes de revenja.

El quart partit de l’eliminatòria pel títol de la Lliga Endesa es jugarà demà, un altre cop al Palau Blaugrana (21 hores, #Vamos). Les entrades per a l’últim partit de la temporada al pavelló culer ja estan a la venda. Si fos necessari, el cinquè partit es disputaria al WiZink Center de Madrid diumenge (21 hores, #Vamos).

Homenatge als herois de 1959

El Barça farà aquesta tarda (19.30 h) un acte de reconeixement a l’equip que va aconseguir la primera Lliga de la història de la secció la temporada 1958-59, ara fa 60 anys. El club blaugrana reunirà a la Sala París del Camp Nou diversos components d’aquella mítica plantilla, com ara l’entrenador, Jaume Isal, i els jugadors Nino Buscató, Jordi Bonareu i Roberto Plana. Els herois d’aquell títol estaran acompanyats de Joan Bladé, directiu responsable de la secció; Pedro Ansa, president de l’Agrupació de Veterans; Joan Fa, president de la Federació Catalana de Bàsquet, i Eduard Portela, president d’honor de l’ACB. La celebració de l’efemèride, a la qual també assistiran periodistes i àrbitres de l’època, també servirà per reunir els components d’aquella mítica plantilla de 1959 amb alguns dels seus familiars.