Mundial
Esports 30/06/2014

Costa Rica allarga el seu somni i es carrega Grècia a la tanda de penals (1-1, (5-3))

Després que un gol de Sokratis al minut 90 neutralitzés el gol de Bryan Ruiz i provoqués la pròrroga, els 'ticos' segueixen fent història gràcies a Keylor Navas als penals. El seu rival a quarts serà Holanda

Natalia Arroyo
El capità de Costa Rica, Bryan Ruiz, celebra el seu gol contra Grècia

BarcelonaCosta Rica no vol baixar del núvol i aquest diumenge ha fet un pas més per seguir allargant el seu somni al Mundial del Brasil, en derrotar Grècia als penals als vuitens de final, després d'una pròrroga agònica i de jugar més d'una hora amb un home menys. És una classificació històrica per als centreamericans. Amb una altra demostració de coratge defensiu i claredat en atac, s'han acabat carregant un combinat europeu que ha pogut provocar la pròrroga amb un gol 'in extremis' sobre el temps afegit. Sokratis, quan els 'ticos' ja celebraven la classificació, ha neutralitzat el gol que havia marcat al minut 52 Bryan Ruiz. Però en la tanda de penals i després de 30 minuts extra en què Keylor Navas ha evitat un gol de Mitroglou que hauria eliminat Costa Rica, s'ha resolt que sigui Costa Rica qui s'enfronti ara a Holanda en la següent ronda. El porter del Llevant, decisiu durant el partit, ha aturat el xut de Ghekas en el quart llançament grec i ha permès que Umaña transformés el definitiu penal per donar el triomf als 'ticos' per 5-3.

Ha sigut la manera d'arrodonir un partit que, durant una hora i fins a l'expulsió de Duarte, s'ha jugat al ritme de Costa Rica. Els primers minuts de joc han seguit la inèrcia de la fase de grups i han deixat veure una selecció agressiva i confiada. Gamboa empenyia l’equip des de la dreta i Campbell generava aquella por en els rivals que Grècia ha traduït en faltes estratègiques per tallar la progressió dels 'ticos'. Però l’esperit centreamericà s'ha vist frenat al tram central del segon temps, quan Grècia ha crescut en el partit. La profunditat de Samaras i el lideratge al mig del camp de Karagounis ha donat autoritat als europeus, que han agafat el domini del joc i han anat acumulant arribades. La més clara, la de Salpingidis al minut 35, després d’una centrada mil·limètrica de Cholevas des de la banda esquerra. Però Costa Rica ha sabut patir en els seus pitjors moments i ha pogut arribar al descans amb l’empat a zero, salvant-se dels córners i de les sacsejades gregues.

A la represa, les intencions han començat sent les mateixes i Grècia seguia amenaçant amb més presència a camp rival. Però era una trampa, un domini que, lluny d’intimidar els homes de Jorge Luis Pinto, li han donat ales. Espais. Des del replegament, Costa Rica ha atacat millor i ha trobat els metres perquè Bolaños pogués pujar bé des de la banda esquerra, Joel Campbell provoqués desmarcatges en ruptura i aparegués Bryan Ruiz. El capità de Costa Rica ha sigut l’encarregat d’obrir el marcador al minut 52, en una intel·ligent acció col·lectiva que ha acabat amb una centrada rasa de Bolaños a la frontal de l’àrea, des d’on Ruiz ha rematat amb seguretat i col·locació lluny de l’abast del porter Karnezis.

El gol ha donat a Costa Rica l’escenari de partit ideal. El tècnic Fernando Santos no ha esperat a afegir més pólvora al terreny de joc per fer reaccionar la seva Grècia, que necessitava més atac per empatar el partit. Els homes de Pinto, en canvi, acceptaven el pas enrere amb maduresa i compromís. Segurs amb la presència sota pals d’un Keylor Navas molt concentrat.

Expulsió i sorpresa final

El partit de Costa Rica s'ha tenyit de gesta quan Duarte, en una acció excessiva, ha merescut la segona targeta groga i ha sigut expulsat. La revelació del Mundial ha intentat resistir amb deu homes durant mitja hora. A dalt, Campbell intentava donar oxigen en les poques sortides que podien permetre’s els centreamericans, que han tirat d'orgull i fe per seguir estirant el seu somni. I quan semblava que ja el tenien, ha arribat el cop grec. L'empat. Sokratis ha recollit una pilota solta després de diversos xuts i rebots i ha batut Keylor Navas per forçar la prórroga.

El grec Sokratis celebra l'1-1 davant la desesperació de Costa Rica

El temps extra ha sigut una agonia per a Costa Rica, desfeta físicament, multiplicada per tapar el forat que havia deixat l'expulsat Duarte. Grècia, que ja havia aconseguit la classificació de manera miraculosa a la fase de grups, ha tingut més energia, més confiança en poder fer el 2-1 que evités els penals. Mitroglou l'ha fregat però la seva rematada l'ha salvat amb la cuixa Keylor Navas des del terra.

En la tanda de penals i després de set llançaments impecables (Borges, Bryan Ruiz, González i Campbell per Costa Rica i Mitroglou, Lazaros i Cholevas per a Grècia), Ghekas ha fallat. El seu xut l'ha aturat Keylor Navas, volant a la dreta i enviant la pilota lluny de la porteria. Umaña, en el següent llançament, ha tancat la tanda a favor dels centreamericans.