Apunts esportius
Esports 21/08/2011

El conflicte al futbol

2 min
El conflicte al futbol

Aquesta és la quarta vaga en la història del futbol de Primera Divisió que arriba a aturar una jornada de Lliga. Ja s'havien viscut situacions similars el 1979, el 1981 i el 1984. Si exceptuem la del 1979, les altres vagues que van fer-se efectives també van afectar la primera jornada. Altres cops, però, les convocatòries de vaga s'han aturat abans que arribés el dia del partit.

La primera vaga convocada al futbol espanyol va arribar el 4 de març del 1979, un any després de la creació de l'AFE. Els jugadors exigien l'abolició del dret de retenció dels clubs (fet que complicava els traspassos), ser inclosos a la Seguretat Social i eliminar el límit d'edat per jugar a Tercera, fixat llavors als 23 anys. La convocatòria va triomfar, ja que van aconseguir tot allò que demanaven.

Adiferència d'aquesta vaga, el 1979 els aficionats no van saber fins al mateix dia del partit si la vaga tirava endavant. El primer partit que no es va jugar va ser un Castilla-Sabadell de Segona A al Bernabéu. Els aficionats es van quedar a les portes de l'estadi. Aquell diumenge, tots els equips van fer el desplaçament que tocava per, tot seguit, decidir que no jugaven. El Barça, per exemple, va volar a Las Palmas i un cop allà es va plantar, per deixar clar així el seu suport a la vaga. En algun camp els aficionats fins i tot van saltar a la gespa per improvisar un partit, ja que no hi havia futbol.

El setembre del 1981 es va viure una segona vaga que duraria dues setmanes (la primera jornada no hi va haver futbol i la segona es va jugar amb els juvenils). Els jugadors demanaven que es cobressin tots els deutes que hi havia (que eren molts, especialment a Segona A i Segona B) i l'abolició d'alinear un nombre exacte de jugadors sub-20. Els futbolistes, durament atacats per Josep Lluís Nuñez, que els acusava de fer política, van acabar la vaga quan van haver triomfat, a la tercera jornada.

L' última vaga es va produir el setembre del 1984, durant la segona jornada de Lliga, que es va disputar amb juvenils, i la tercera, en què no hi va haver futbol després que Magistratura prohibís l'alineació dels juvenils. El Barça, que havia guanyat en la primera jornada al Bernabéu, va golejar el Saragossa amb els juvenils en una segona jornada en què els futbolistes iugoslaus de la Lliga sí que van jugar, obligats per una trucada de la seva federació. Els futbolistes van posar fi a la vaga després que els clubs acceptessin les seves peticions, entre elles el cobrament de deutes i la participació dels jugadors en les negociacions sobre els drets de la televisió.

stats