Futbol
Esports 10/06/2021

Comença l'Eurocopa 2020: què ens espera?

França vol reeditar el doblet de 1998-2000, Alemanya es postula com el gran rival, Cristiano està ben acompanyat i Espanya no parteix entre les favorites

3 min
Antoine Griezmann lidera França, la gran favorita

BarcelonaUn any més tard del previst, l'Eurocopa 2020 arrencarà aquest divendres amb la disputa del partit inaugural entre Turquia i Itàlia (21 h, Telecinco). La setzena edició del campionat enfrontarà les primeres espases del futbol continental des de l'11 de juny fins a l'11 de juliol, quan es disputarà la final a Wembley. Per primera vegada en la història de l'Eurocopa, els partits es disputaran en onze seus diferents: Londres, San Petersburg, Bakú, Munic, Roma, Amsterdam, Bucarest, Budapest, Copenhaguen, Glasgow i Sevilla.

El grup de les favorites

França busca reeditar el doblet

França, vigent campiona del món, parteix com la gran favorita per endur-se el torneig i reeditar, d'aquesta manera, el doblet Eurocopa-Mundial que ja va aconseguir entre el 1998 i el 2000. Per la seva part, Alemanya es postula com un dels grans candidats a evitar la glòria francesa en el comiat de Joachim Löw com a seleccionador després de 15 anys en el càrrec. Per a l'ocasió, Didier Deschamps ha recuperat Benzema, que, malgrat que encara té pendent el judici pel presumpte xantatge a Valbuena, torna a la selecció sis anys després.

Francesos i alemanys es veuran les cares ja a la lligueta, ja que estan emmarcats en el grup F, el més potent de la competició, juntament amb Portugal (últim campió del torneig) i Hongria, que torna a l'Eurocopa 44 anys més tard. Cristiano Ronaldo, que jugarà la competició per cinquena vegada, estarà acompanyat d'una gran generació que compta amb futbolistes com Rúben Dias, Bruno Fernandes, Bernardo Silva i Diego Jota.

Candidates a tenir en compte

El gran repte de Luis Enrique

La selecció espanyola, sense cap jugador del Reial Madrid i immersa en la transició generacional que comanda Luis Enrique, ja no partia com una de les grans favorites a la cita i els últims esdeveniments han acabat de sacsejar la seva preparació. El positiu per coronavirus de Sergio Busquets, puntal del combinat espanyol, ha sembrat més dubtes en un equip que ha alternat bons moments de futbol amb molts dubtes i problemes de manca de gol. Amb tot, Espanya s'encomana a jugadors com Gerard Moreno, Marcos Llorente i Ferran Torres. A favor, els de Luis Enrique tenen un grup que, a priori, sembla assequible: Suècia (també debilitada pel coronavirus), Eslovàquia i Polònia (que no podrà comptar amb el lesionat Milik, un dels seus grans perills juntament amb Lewandoski).

La Itàlia d'Immobile i Insigne; la Croàcia de Modric, Perisc i Rebic; l'Anglaterra de Harry Kane i els Països Baixos de Frenkie de Jong i Depay completen un grup de seleccions que tenen en Bèlgica una ferma candidata a formar part del grup de les favorites. El combinat del tècnic de Balaguer Robert Martínez representa una de les generacions més prometedores de l'última dècada i, si van tancar l'Eurocopa del 2016 amb un decebedora eliminació als quarts de final en mans de Gal·les, al Mundial del 2018 van convertir-se en el botxí del Brasil abans de caure a les semifinals contra la França campiona. Sense Eden Hazard encara al 100%, Bèlgica compta amb futbolistes com De Bruyne (que serà baixa en el primer partit contra Rússia), Lukaku, Yannick Carrasco o Courtois.

Luis Enrique, seleccionador d'Espanya.

Debutants i possibles revelacions

Finlàndia i Macedònia del Nord s'estrenen

Rússia, Dinamarca, Suïssa, Suècia, Polònia, la República Txeca, Àustria o Gal·les són les seleccions que sobresurten en el grup de les que poden donar la sorpresa. El combinat rus va ser el botxí d'Espanya en l'últim Mundial, mentre que Àustria compta amb jugadors com l'ex del Bayern i últim fitxatge del Reial Madrid, David Alaba. Pel que fa a Gal·les, Bale lidera una selecció en un grup assequible amb Turquia i Suïssa, però en què també hi ha Itàlia. La Ucraïna que entrena Shevchenko també té opcions de passar, emmarcada al grup C amb Àustria, els Països Baixos i una debutant, Macedònia del Nord. Més complicat ho tenen la també debutant Finlàndia i seleccions com Escòcia, Eslovàquia o Hongria, que forma part del grup F, a priori el més difícil.

Les 24 seleccions que buscaran la glòria a l'Eurocopa.
stats