LA RENOVACIÓ DE GUARDIOLA
Esports 26/04/2012

Les 6 claus de la reunió Pep-Sandro

Dimarts Guardiola deia que "ja tocava" parlar de la seva continuïtat. Ahir no es va reunir amb el president Rosell però aviat ho farà. Són molts els factors que poden condicionar la decisió i la trobada.

Natalia Arroyo
3 min
EL NEGUIT BARCELONISTA Pep Guardiola ha reunir-se de manera imminent amb el president Rosell per decidir el seu futur i "el que convé a la institució".

BARCELONA.La roda de premsa de Pep Guardiola després de caure eliminat a la Lliga de Campions a mans d'un Chelsea que ahir tothom coincidia a descriure com a "heroic" va deixar el barcelonisme més intranquil que la mateixa derrota, encara que fos cruel i, segons la majoria, injusta. Els seguidors del Barça volien saber si el tècnic ja té clar què farà la temporada que ve. Si seguirà. Si no seguirà.

Ahir, segons va poder saber el diari ARA, Pep Guardiola i Sandro Rosell no van reunir-se per parlar "del que convé a la institució", com havia avisat el de Santpedor, però el president blaugrana va passar per les oficines del club per reunir-se amb Andoni Zubizarreta i Josep Maria Bartomeu. La reunió amb Pep, que no té data fixada, sembla imminent, i abans de divendres s'hauria d'haver decidit el futur del tècnic.

Són molts els temes que condicionen la decisió de Guardiola, que ha viscut en el seu quart any a la banqueta del Barça la seva temporada més moguda i, també, la més esgotadora. Aquestes són les sis claus que Rosell i Guardiola posaran sobre la taula per prendre una decisió definitiva en els pròxims dies.

1. Desgast de GuardiolaL'alt llistó de títols i l'exposició mediàtica estan fatigant el tècnic

Sovint Guardiola ha fet broma sobre com ha envellit des que va assumir el càrrec, l'estiu del 2008. Ha perdut cabells i n'ha guanyat de blancs, i fa cara de cansat. És la conseqüència de viure quatre anys en la primera línia mediàtica, responent a tot dos cops per setmana.

Aquest desgast no ha apagat la passió de Guardiola per la seva feina, però sí que li ha robat part de l'energia que necessita per sentir-se fort un any més. Ell, un culer dubitatiu i sincer, no vol continuar si no creu que pot mantenir la concentració i l'exigència del primer dia. No li faria cap bé al club i no n'hi faria a ell ni a l'equip. Durant l'any s'ha insinuat que aquest punt era el principal motiu que frenava la renovació, perquè Guardiola, per salut, necessitava rebaixar el ritme de compromís i dedicar més temps a la seva família.

2. Continuïtat de TitoLa salut de l'ajudant de Guardiola és prioritària per seguir

Guardiola mai se n'ha amagat i des del primer dia ha compartit amb tot l' staff tècnic l'èxit del projecte, centrant-se en particular en la figura de Tito Vilanova, el seu amic i home de confiança. Amb ell consulta tots els canvis, corregeix tots els moviments de l'equip durant el partit, prepara l'estratègia en els entrenaments i analitza les debilitats del rival durant la setmana.

L'operació a la glàndula paròtide al novembre el va apartar de l'equip algunes setmanes, i va limitar les seves aparicions a "quan es trobés bé". Sense Tito és més difícil que Guardiola continuï i si el seu segon prefereix descansar una temporada, el tècnic podria donar per acabada la seva etapa al Barça.

3. Inversió en fitxatgesSi el club no li garanteix un equip competitiu, Guardiola no seguirà

Cada estiu i malgrat la limitada situació econòmica del club, el Barça ha fet un esforç per satisfer les peticions del tècnic i dissenyar la millor plantilla possible. Que Guardiola pugui treballar el curs que ve amb el grup que vol (amb les cares noves que sigui) sembla una condició indispensable per renovar.

4. Renovació de la plantillaPer gestió de vestidor, cal prendre alguna decisió impopular

Després de quatre anys treballant amb, pràcticament, la mateixa plantilla, es té la sensació que cal fer algun canvi per reactivar l'ambició del grup. Com aquell del feeling d'Eto'o de la temporada del triplet. A Guardiola no li ha tremolat el pols per deixar marxar els jugadors amb qui no comptava, encara que impliqués prendre decisions impopulars. La forta implicació emocional que uneix el tècnic amb el gruix principal de l'equip, però, complica un procés que potser acaba esquivant.

5. Protecció institucionalGuardiola no vol ser l'altaveu del club en els temes no esportius

Algunes polèmiques, sobretot les provocades en els enfrontaments amb el Reial Madrid i José Mourinho, han obligat Guardiola a representar el Barça per denunciar decisions dels estaments arbitrals o desmentir rumors de cert sector de la premsa madrilenya.

L'entrenador del Barça no vol haver d'assumir més responsabilitat de la que li toca en la seva parcel·la esportiva i necessitaria més suport del president i la seva junta directiva davant la premsa en les qüestions institucionals.

6. Lluita contra el MadridAra que l'etern rival sembla més fort, se li exigeix que continuï

L'expresident Joan Gaspart parlava ahir de "deute moral" per descriure com se suposa que se sent Guardiola després de no poder reeditar els títols de Lliga i Champions. Que el Madrid sigui ara més potent que mai espanta el barcelonisme, que només el veu a ell capaç de vèncer-lo. Ara no és el moment d'abandonar el vaixell, es pensa. La sensació, però, és que mai ho serà: en el cim no ho era, i tampoc ara que s'ha iniciat un cert camí de baixada.

stats