Les claus de la derrota del Barça d'handbol a la Champions

L'equip blaugrana cau a la pista del Pick Szeged en la primera jornada europea

Gonzalo Romero
Lasse Andersson controla una pilota al costat d'Àlex Pascual

BarcelonaEl Barça d'handbol va debutar dissabte amb derrota a la Lliga de Campions. El campió del 2015 no va poder imposar-se al Pick Szeged, dur en defensa, efectiu amb la pilota a les mans i entonadíssim sota pals. Va evitar una golejada gràcies a una gran segona part (18-11 al descans). Hi ha tres situacions del joc que expliquen la relliscada continental:

1. La defensa del dos contra dos

El Barça es va descosir en camp propi. El 6:0 no va estar malament, però va ser massa permissiu en els llançaments exteriors de Luka Stepancic i especialment en les situacions de dos contra dos. Dean Bombac va portar sempre la iniciativa. L'eslovè és un dels millors directors d'orquestra del món. El Szeged va treure petroli de la seva lectura de joc en les combinacions amb el pivot o un lateral: 7 gols (en va fallar dos més des dels sis metres), 2 penals, 4 continuïtats directes (passada extra i gol) i va provocar dues exclusions.

És una producció massa gran. Els defenses blaugranes van patir per guanyar la posició al pivot Bence Banhidi (5 gols). Es fixaven a la seva esquena. Quan intentaven col·locar-se al davant no podien. Bombac podia decidir llavors si connectar amb el jugador dels sis metres o intentar buscar el gol amb un llançament. El Szeged generava situacions clares per assegurar l'efectivitat. Va tancar la primera meitat amb un 75% d'encert de cara a porteria.

2. Les superioritats numèriques

L'equip de Xavi Pascual va anar a remolc en el marcador durant tot el partit. Els primers 30 minuts van ser especialment alarmants. Una de les vies per fer un pas endavant són les superioritats numèriques. Són un marge per recuperar-se. Sempre és més fàcil jugar amb un home més a la pista. Els blaugranes no van aprofitar aquest avantatge. Van tenir tres trams de 7x6. El primer van tancar-lo amb un parcial 0-0, quan el marcador era de 14-8 i les alarmes començaven a sonar.

La diferència de gols al descans va pujar fins a 7 abans d'una distància rècord de 9 (20-11). Les altres dues superioritats van ser d'1-2 i d'1-1. Hi va haver màxima igualtat quan hi havia un desequilibri clar, per raons numèriques. La dada podria haver sigut més favorable per al Barça, però els visitants van encadenar una errada en el xut i una pèrdua de pilota a camp rival.

3. Pèrdues de pilota

El guió del partit va ser una bogeria. No s'esperava una versió tan efectiva com la del Szeged, ni tampoc que el Barça encadenés errors amb relativa freqüència. En alguns moments es va precipitar amb els xuts de nou metres i en les transicions, buscant una resolució amb poques passades. Les curses de Ludovic Fàbregas van fer que l'avantatge hongarès no augmentés encara més. El bloc de Xavi Pascual va signar un 42% d'encert en el gol contra l'exporter del Veszprem Roland Mikler.

La poca efectivitat demanava més concentració. El Barça va anar polint la presa de decisions, però va perdre un total de vuit pilotes, quatre a cada part. No és un nombre exagerat, però és simptomàtic tenint en compte que es tractava del debut a la Lliga de Campions. Ho va dir el tècnic a la roda de premsa: "El Szeged ens ha passat per damunt al primer temps. No hem tingut la intensitat i el punt d'activació que et reclama un equip com el de Pastor".