05/08/2021

La clau de volta del model

2 min
Els jugadors de l'Espanyol Dimata, Pedrosa i Vargas celebren el primer gol de la nit.

Qualsevol organització es fonamenta en un equilibri entre diferents elements. En el cas d’un club de futbol, hi ha, entre d’altres, factors vinculats a l’economia, als èxits esportius, al joc, als elements simbòlics, als lideratges, a la història. Pensar un club de futbol, en el meu cas, l’Espanyol -que és l’únic club que m’ocupa i em preocupa-, és tenir en compte tots aquests factors, donar-los-hi contingut i aconseguir un bon equilibri entre ells. Però sempre hi ha un factor innegociable, un element sobre el qual bastir tot l’edifici, la clau de volta d’un projecte. I en el cas de l’Espanyol aquest factor és el planter. L’Espanyol s’ha d’explicar -perquè s’ha de concebre- com un club que fa de la seva aposta pel planter el seu principal tret d’identitat. És una aposta estratègica que situa el club en una bona posició en el seu país, Catalunya. I és una bona aposta per ser el segon club de la Lliga amb més participació de jugadors de la casa.

L’Espanyol de la meva infància, aquell que va lluitar per un títol de Lliga i guanyava sovint els dos grans estava liderat per un noi de Cornellà. L’Espanyol que ha encadenat més moments de passió -amb dos Copes del Rei i una final europea- estava liderat per un noi de Santa Coloma de Gramenet. L’Espanyol que podia haver sigut i no va ser hauria estat liderat per un noi de Santa Perpètua de la Mogoda. Qui va marcar el gol més plorat de la nostra història és un noi de Banyoles. L’heroi etern de l’Espanyol és un noi de Sant Boi de Llobregat.

Sé que aquest article és una variant sobre un mateix tema que ja he tractat altres cops. Però si des del club persisteixen en l’error, jo hauré de persistir en l’article. No pot ser que es pensi en Adrià Pedrosa com la millor opció per a la -desitjable tot i que no imprescindible- venda d’aquest mercat d’estiu. Sense entrar en el terreny esportiu, que podria, em centro en l’aposta estratègica. Adrià Pedrosa és un jugador jove i amb futur. Amb Nico Melamed, Óscar Melendo i Javi Puado fan el pòquer de joves del planter que han de seguir progressant amb l’equip. Millorant amb l’equip i millorant l’equip. Fent-se grans i fent-nos grans. No pot ser que per raons d’enginyeria comptable -els jugadors del planter ja estan amortitzats i els ingressos per les seves vendes són purs- anem en contra del que ha de ser el model. Quan les urgències no són excessives (i Duran diu que ara podem respirar) és el moment de tenir clar què és de veritat important i actuar en conseqüència. Vendre Pedrosa és oblidar qui volem ser.

stats