COPA DEL REI
Esports 26/01/2013

Un clàssic amb totes les mirades a la porteria

M. Molina / N. Arroyo
5 min
Un clàssic amb totes  les mirades  a la porteria

BARCELONALa porteria s'ha menjat tot el protagonisme d'un clàssic amb més incògnites que mai. D'exemples n'hi ha uns quants: l'anunci de no renovació de Víctor Valdés, la lesió d'Iker Casillas, els canvis d'opinió de José Mourinho, la possible titularitat d'Antonio Adán i Pinto i el fixatge de Diego López per al Reial Madrid, que ahir va anunciar la incorporació del jugador del Sevilla fins al final de la temporada 2016-17. El club blanc ha pagat entre 3,5 i 4 milions d'euros pel traspàs.

Els gols els encaixa l'equip però els rep el porter. Aquesta és la màxima de Manuel Amieiro, exentrenador de porters de les categories inferiors del Reial Madrid i actual responsable de porteres de les seleccions femenines de la Federació Espanyola de Futbol. Malgrat que el futbol és un esport col·lectiu, i en què encerts i errors són compartits, Amieiro és molt conscient que els porters són assenyalats cada vegada que reben un gol. Potser per això sap millor que ningú que Antonio Adán, si no hi ha cap canvi d'última hora, serà un dels centres d'atenció dimecres en el partit de Copa contra el Barça. El jove porter del Reial Madrid, suplent habitual de Casillas -tot i que aquest any ja ha jugat algun partit al seu lloc-, té molts números de ser sota els pals per la lesió del de Móstoles. Seria el seu debut en un clàssic. Un repte doble si es té en compte que es tracta de les semifinals de la Copa del Rei, i que tot fa pensar en una eliminatòria igualada que es pot resoldre per petits detalls.

A l'altra banda del camp hi haurà José Manuel Pinto, suplent habitual de Valdés al Barça, encara que el seu cas és força diferent. El veterà jugador, de 37 anys, és el porter habitual en els partits de Copa i ja sap què és defensar la porteria blaugrana en un clàssic -ho ha fet tres cops-. Això sí, per més vegades que es posi sota els pals, i per més actuacions de mèrit que tingui, molta gent encara el veu com el "segon", i dubten si en un partit tan transcendental ha de ser ell qui ocupi la porteria.

És el rol d'Adán i Pinto, dos porters que acostumen a mirar-se els partits de màxim nivell des de la banqueta, i que ara poden ser protagonistes del clàssic, el quinzè duel entre el Barça i el Madrid en les últimes tres temporades. Pot ser la primera vegada que es veuen les cares sobre el terreny de joc. Un enfrontament futbolístic però a la vegada psicològic, tant per als mateixos porters com per a la resta de l'equip.

"La baixa de Casillas farà més mal en l'àmbit mediàtic que en el futbolístic", assegura Juan Carlos Unzué. L'exporter i exentrenador de porters del Barça sap de primera mà què significa ser suplent -o "no habitual", com prefereix dir- i tenir l'encàrrec de jugar en partits de màxima exigència. "El primer que sents és satisfacció, i el segon és el sentiment de tenir una gran responsabilitat a sobre, perquè tothom estarà pendent de tu. Això afegeix encara més pressió al partit i a la pròpia actuació", assegura.

A aquesta responsabilitat s'hi afegeix per a Adán la crispació que hi ha a l'entorn blanc. En un principi, tot un handicap, encara que per Unzué pot ser beneficiós en aquest duel psicològic. "Ja fa temps que assumeix aquest rol i que té oportunitats. La tensió de l'últim mes l'ajudarà per preparar-se", comenta.

"No hi ha un interruptor que et faci passar de titular a reserva -comenta Manuel Amieiro, que va entrenar Antonio Adán a les categories inferiors del Reial Madrid-. Un porter, també el que és habitualment suplent, s'entrena cada dia sentint-se titular. És la seva manera de treballar la confiança, i de tenir-ne en el moment que ha d'assumir el repte".

Dos porters de garanties

Pinto i Adán no són els porters titulars, però això no vol dir que no tinguin nivell per assumir el repte que se'ls proposa. En això, tant Unzué com Amieiro hi estan d'acord. "El que passa amb Pinto i Adán és que tenen al davant dos porters immensos com són Valdés i Casillas", diu Amieiro. "Si Adán és al Madrid és perquè té qualitat per ser-hi -diu taxatiu Unzué, conscient que en el món del futbol ningú no regala res a ningú-. No estem parlant d'un xaval de 18 anys. És cert que no ha jugat gaire però ja fa temps que assumeix aquest rol".

A Pinto l'avala la seva carrera esportiva, les actuacions sobre la gespa i la confiança del seu club, que l'ha renovat per una temporada més. "És un porter tranquil, amb ofici. Ha aconseguit adaptar-se bé al joc de peus, que era un aspecte que no dominava del tot", explica Amieiro. I Unzué afegeix: "Sap assumir el seu paper però fent el possible per estar a punt cada diumenge. Sempre està disposat a ajudar l'equip i en els moments puntuals ha tingut grans actuacions. Això és molt difícil d'aconseguir".

José Manuel Pinto va debutar al Betis, va passar deu temporades al Celta -on va guanyar un Zamora al porter menys golejat de la Lliga el curs 2005/06- i des del 2008 és a Can Barça, on acabarà la carrera.

Adán, en canvi, té 25 anys, s'ha format a les categories inferiors del Reial Madrid i ha estat el porter titular habitual en les categories inferiors de la selecció espanyola. Això sí, amb Casillas al primer equip gairebé no ha tingut minuts per reivindicar-se: va debutar en Champions contra l'Auxerre -el desembre del 2010- però des de llavors només ha jugat 17 partits oficials. Curiosament, en aquell partit el jugador també va ocupar la porteria en substitució d'un lesionat, Dudeck, que es va retirar a la mitja part. "Casillas se m'ha acostat i m'ha dit que estava preparat", va explicar el jove Adán després d'aquell partit. En acabar la temporada, passaria a ser el segon porter del club blanc, amb l'arribada de Mourinho, el mateix tècnic que el va fer jugar contra el Màlaga al lloc de Casillas al·legant que estava "en més bona forma" que el titular habitual.

La gran oportunitat d'Adán

Ara bé, que hagi jugat poc no significa que no tingui prou nivell per ocupar la porteria blanca. "Evidentment no està en tots els detalls al mateix nivell que Casillas, però és un porter que es mou bé sota els pals i en l'un contra un. En definitiva, està preparat per al que li exigeix el sistema del seu equip, i també per al que li exigirà el Barça, que no acostuma a penjar pilotes a l'olla", explica Unzué. De qualitats en té, però les ha de demostrar sobre la gespa. "Ja sabem com és aquest món del futbol, i més en equips com el Barça i el Madrid", afegeix.

Si José Mourinho no sorprèn a tothom, Adán ocuparà el lloc d'Iker Casillas al clàssic. Així que, ara sota l'ombra de Diego López, serà la primera gran oportunitat de confirmar-se com un porter de primer nivell i un possible recanvi real d'Iker Casillas.

stats