COPA DEL REI
Esports 14/01/2012

El clàssic no avorreix: com més, millor

David R. Jover
2 min

Iker Casillas va comentar dimecres que tants clàssics "poden arribar a ser descafeïnats". Per als jugadors, veure's les cares tants cops, i més amb la tensió que es genera, fa que pugui acabar sent avorrit. "Quan és poc, agrada, però quan ja és molt, cansa. L'any passat vam viure quatre Reial Madrid - Barça en vint dies. Era novetat per a tots, i ara ja no ens agafa de nou. Hem jugat a la Supercopa, a la Lliga i ara a la Copa del Rei", va dir el capità blanc.

El president del Barça, Sandro Rosell, també va dir-hi la seva en l'última roda de premsa del 2011. "Si hi ha molts clàssics a l'any, al final acaba baixant l'interès. Baixen els drets de televisió, baixen les assistències... Com en tot a la vida hi ha d'haver un balanç", va comentar Rosell sobre el seguit de clàssics de la temporada passada. Però l'espectador i, sobretot, els seguidors dels dos equips no pensen el mateix. El fet que els dos millors equips del món a dia d'avui es vegin les cares és una motivació més, encara que la crispació que es generi pugui arribar a nivells insostenibles. L'interès que generen els partits entre Barça i Reial Madrid -tot i que en un any i sis dies, sense comptar una possible eliminatòria de Lliga de Campions, es vegin les cares deu cops- augmenta cada vegada.

I és que el clàssic més vist del 2011 va ser l'últim, el disputat el 10 de desembre i en què el Barça va sortir vencedor del Santiago Bernabéu per 1-3. Més de 12 milions d'espectadors -comptant La Sexta, TV3 i la resta de televisions autonòmiques- el van veure. El que sorprèn, però, és que fos un partit de Lliga i no pas un partit en què hi hagués una classificació per a la final o les semifinals de Champions o de la Copa del Rei en joc, el més vist i demandat.

Cada clàssic, cada enfrontament, té un tret diferencial. Sempre es recorden per alguna cosa. Ja sigui pel dit a l'ull de Mourinho a la Supercopa, pel gol de Cristiano que va valer una Copa, per l'expulsió de Pepe a la Lliga de Campions o per l'empat al Bernabéu que donava la Lliga als de Guardiola.

Pel que fa a l'audiència, els set clàssics viscuts el 2011 -entre Lliga, Champions i Supercopa entre abril i agost- van assegurar-se, tots, un lloc dins del top ten històric de clàssics més vistos. Els de Copa del Rei no podran entrar mai en aquest rànquing, ja que el fet que només es puguin veure per Canal Plus 1 fa que la xifra d'espectadors pugui baixar, tot i que de ben segur que el canal de televisió per pagament, que fa més de vint anys que és en antena, pot arribar a fer el seu màxim històric d'audiència gràcies al fet que emetrà l'anada i la tornada de la Copa del Rei en exclusiva.

L'interès, tot i la saturació de partits, hi és. És improbable pensar que arribi un dia en què tants partits puguin avorrir l'aficionat, que demostra dia rere dia que en vol més. Els jugadors, però, sí que se'n poden arribar a afartar.

stats