Barça
Esports 03/12/2022

Chadi Riad, el jugador del Barça que no diu que juga al Barça

Amb l'adeu de Piqué i la impossibilitat de fitxar a l'hivern, aquest futbolista de 19 anys pot convertir-se en el cinquè central blaugrana

4 min
Chadi Riad, durant un escalfament al Camp Nou

Barcelona“El Chadi mai diu que juga al Barça. Quan li pregunten on juga ell encara diu que a l’Atlético Rafal”, un club de l’humil barri de Son Gotleu de Palma, on es va criar i va començar a donar els seus primers passos com a futbolista. Ho explica a l’ARA Diego Vilches, un dels millors amics de Chadi Riad (2003). El central balear, de pares marroquins, va debutar amb el primer equip del Barça el 8 de novembre, en l’últim partit abans de l’aturada pel Mundial, que va finalitzar amb triomf blaugrana per 1 a 2 davant l’Osasuna. “Quan s'entrena amb el primer equip o entra en una convocatòria li treu importància i ens diu que no cal que mirem el partit perquè no jugarà”, segueix relatant el Diego. La nit del 8 de novembre li va fer cas i el debut el va sorprendre sopant amb la parella en un McDonald’s. “Quan li vaig trucar després del partit gairebé ens posem a plorar. Li vaig dir: «Ho has aconseguit, tio»”.

Era el tercer cop que Xavi Hernández el convocava. Prèviament, també havia entrat a la llista davant el Celta de Vigo i l’Almeria. El debut no va ser gens fàcil. El Chadi va entrar al terreny de joc en el minut 89, substituint Pedri. L’Osasuna buscava el gol de l’empat a la desesperada i al tècnic blaugrana se li havien acabat els recursos del primer equip per la zona central de la defensa. Ronald Araujo i Jules Koundé eren a casa lesionats, Andreas Christensen ja havia estat substituït perquè sortia d’una lesió i Eric Garcia estava a la banqueta pel mateix motiu. Per si no n'hi hagués prou, Gerard Piqué havia estat expulsat al descans per protestar en el dia de la seva retirada com a futbolista. De fet, la parella del Chadi a la línia de centrals va ser un lateral esquerre, Marcos Alonso. Però el jugador de 19 anys va complir amb nota el seu paper i, després del Mundial, es podria convertir en el cinquè central del primer equip davant la impossibilitat de fitxar un substitut de Piqué durant el mercat d’hivern pel fair play financer.

El Diego i el Chadi es van conèixer en l’etapa del segon al San Francisco, un altre club de l'illa, al qual va estar cedit pel Mallorca durant la temporada 2015-2016, en l’etapa d’infantil de segon any. “El vaig conèixer com a rival i abans de començar a jugar vaig pensar que era dolent perquè anava amb els cordons deslligats. Però ràpidament vaig canviar d’opinió. Per treure una pilota com a central va fer una ruleta i una sotana i li va sortir bé”, diu el Diego. Des d’aleshores, el físic del Chadi ha canviat molt. “Quan va fitxar pel Barça (el 2019 en edat juvenil) estava bastant prim. En canvi, ara està molt fort i ha fet una bona estirada (fa 1,87 metres). Li encanta que li diguin «mini Araujo»”, assegura.

Chadi Riad, durant un partit amb el Barça B

En aquella etapa al San Francisco el va entrenar David Muñoz, actualment mestre d’educació física i entrenador del juvenil de Nacional del mateix club. “El Chadi era infantil de segon any, però ja jugava amb el cadet A. És a dir, competia contra nois dos anys més grans que ell”, explica Muñoz a l'ARA. “Destacava per ser un jugador molt tècnic amb una bona sortida de pilota des del darrere. A més, dominava el joc aeri i s’imposava per velocitat en els duels defensius, utilitzant perfectament el seu cos”, diu. “Fora del camp era un noi educat, natural, senzill i una mica introvertit. En canvi, dins el camp tenia una gran maduresa i personalitat. Era un líder”, afegeix. El seu gran rendiment va provocar que el Mallorca el repesqués quan va finalitzar el curs 2015-2016.

El debut professional, amb el Sabadell

Entre la seva arribada al Barça el 2019 i el seu debut amb el primer equip el 2022 va haver-hi una cessió al juvenil del Sabadell durant la temporada 2020-2021. I Antonio Hidalgo el va fer debutar amb el primer equip, que aleshores estava a Segona Divisió. El Chadi, amb només 17 anys, va jugar com a suplent davant el Lugo a la Lliga i com a titular davant l’Eivissa a la Copa del Rei. “Va fer la pretemporada amb nosaltres i, com que teníem una carència en la posició de central, vam decidir apostar per ell”, explica Hidalgo a aquest diari. “És un central esquerrà, ràpid, atrevit, que domina l’espai, fort en el joc aeri i que sap quan toca dividir i quan no. Són qualitats que costen de trobar. El fet de tenir la família lluny el va fer madurar abans que els seus companys”, afegeix.

Les vacances de Nadal, al Marroc

La família més pròxima del Chadi viu actualment a Palma, però el seu pare prové de Casablanca i la seva mare de Larraix. De fet, el Chadi té la doble nacionalitat i ja ha debutat amb gol amb la selecció sub-20 del Marroc. “Encara tenim molta part de la família vivint al Marroc. Aprofitarem les vacances de Nadal per anar-los a veure, perquè així ho ha volgut el Chadi”, explica Sami, el germà petit. Els seus partits amb el Chadi a casa dels pares van provocar desperfectes en algun quadre. “Es van enfadar molt i ens van punxar totes les pilotes que teníem –diu rient–. De petits també jugàvem molt al carrer i crec que això es nota en la seva manera de jugar”. De moment, a Chadi ningú li ha punxat el seu futur com a futbolista.

stats