TRIBUNALS
Esports 14/10/2011

El cas Uzbekistan queda vist per sentència

Puyol, Iniesta, Cesc, Messi i Eto'o no hauran de declarar en el judici per determinar si hi havia un acord entre Laporta i l'agent FIFA Tutumlu. La jutge ho ha descartat i el cas està vist per sentència.

Albert Solé
2 min
Joan Laporta just abans de l'inici del judici, amb la jutgessa María José Ortega al fons.

Barcelona.L'assumpte de les comissions del cas Uzbekistan contra Joan Laporta ha quedat vist per a sentència després que la jutge María José Ortega Moreno descartés el testimoni dels cinc jugadors citats per l'acusació. Dilluns es va celebrar el judici, en què l'agent FIFA Bayram Tutumlu pretenia demostrar un acord verbal entre ell i l'expresident del Barça per cobrar la comissió del 10% dels negocis que fes Joan Laporta amb l'empresa uzbeka Zeromax, en què l'acusació va citar una llarga llista de testimonis. Entre les persones que havien de passar pel jutjat de primera instància número 10 hi havia cinc jugadors de futbol: Leo Messi, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas i Samuel Eto'o, però cap ho va fer, i només Messi va justificar l'absència perquè era amb la seva selecció a Veneçuela, tot i que la citació era "indelegable", amb sanció de multa o acusació de desobediència a l'autoritat.

L'advocat de Tutumlu, Josep Oriola, considerava important la declaració dels jugadors perquè demostrarien que ells van cobrar dels clínics que van anar a fer a l'Uzbekistan una xifra molt inferior (250.000 euros cadascun) a la que va pagar la Federació de Futbol Uzbeka (1 milió per cap), insinuant que Laporta o algú del seu entorn es podia haver quedat la diferència. De fet, durant el judici va declarar el periodista Joan Patsy, home de confiança de Johan Cruyff, i va afirmar que ell no va contractar els jugadors perquè anessin a fer els clínics, com volia demostrar l'acusació, sinó que només els va facilitar el contacte a la Federació Uzbeka sense demanar-los res a canvi, però que ell no va organitzar res.

Per aquest motiu, quan dilluns els quatre jugadors del Barça més Eto'o no es van presentar al jutjat i la jutge va preguntar a l'acusació al final del judici si considerava necessària la declaració dels futbolistes, l'advocat va dir que sí. Llavors la jutge va determinar un període de deu dies per decidir si els tornava a citar o no, i ahir li va ser denegada la petició a Oriola. La jutge ha considerat que el testimoni dels cinc futbolistes té poca importància un cop analizades totes les proves i declaracions de dilluns en relació al cas que s'ha denunciat, l'existència o no d'un acord verbal entre Joan Laporta i l'agent FIFA Bayram Tutumlu, i que ja té prou elements per emetre un veredicte. La sentència, però, no té cap termini concret i pot arribar en qualsevol moment.

Les dues parts hi confien

Tant Joan Laporta com Bayram Tutumlu s'han mostrat molt confiats que la jutge els donarà la raó en aquest judici penal. Cal recordar que el simple fet que el cas hagi arribat fins a un judici no significa res, ja que en els casos civils en què es tracta de la paraula de l'un contra la de l'altre el cas sempre ha d'arribar fins a aquest punt. De fet, Tutumlu va provar abans la via penal i li va ser denegada. Una cosa diferent és el judici moral que s'ha fet de Laporta quan s'ha sabut que el seu bufet d'advocats va cobrar 10 milions d'euros per treballar amb Zeromax.

stats