COMPROMÍS SOCIAL
Esports 24/02/2012

La cara més solidària del Barça

Nuria García
3 min
La cara més solidària del Barça

BARCELONAEls jugadors del Barça acostumen a ser el reclam publicitari de diverses marques. Moltes es barallen perquè un jugador en concret porti les seves botes, les seves samarretes o utilitzi un determinat xampú. Però els jugadors del Barça també tenen una cara més solidària. Molts participen en actes solidaris per ajudar els col·lectius més necessitats. I aquesta setmana n'hem tingut dos exemples.

Ahir Andrés Iniesta va ser el protagonista de l'acte de cloenda de la setena edició del llibre solidari Herois de l'esport , escrit per diversos periodistes esportius, amb l'apadrinament del jugador de Fuentealbilla. Els guanys d'aquest llibre -67.030 euros- es destinaran a combatre la síndrome de Sanfilippo, una malaltia degenerativa infantil. "Costa molt poc ajudar, costa molt poc temps estar amb aquestes causes, amb aquestes coses que la gent necessita, i per a nosaltres és un plaer i un orgull poder col·laborar-hi", va dir Iniesta, que va afegir: "A vegades ens agradaria donar més de nosaltres perquè hi ha moltíssima gent que ho necessita, i a un mateix la consciència li queda curta perquè voldria fer més i de vegades és difícil".

Per aquesta iniciativa solidària ja hi han passat altres blaugranes com ara Puyol, Messi, Xavi, Pep Guardiola i, en la seva etapa al Barça, Eto'o i Rijkaard, i ahir es va conèixer qui apadrinarà la vuitena edició d'aquest llibre que sortirà abans de Sant Jordi: el també blaugrana David Villa.

Iniesta no ha estat l'únic jugador blaugrana que ha participat aquests dies en un acte solidari. Dimarts Xavi Hernández era nomenat ambaixador dels programes impulsats per l'Obra Social La Caixa, dels quals serà la imatge. El migcampista de Terrassa concretarà la seva col·laboració en la superació de la pobresa, el foment de l'ocupació entre els col·lectius amb risc d'exclusió, la promoció d'un envelliment actiu i saludable per a la gent gran i la lluita contra la mortalitat infantil en els països en desenvolupament. "Vull contribuir a aconseguir que la nostra societat sigui un lloc millor per a tothom", assegurava Xavi.

Calendaris, espots, subhastes...

De tots els blaugranes, potser els que més es deixen veure en actes com aquests són Iniesta, Messi i Villa. De fet, la Federació Espanyola de Malalties Estranyes (Feder) va arribar a demanar que es declarés Iniesta el famós més solidari.

I és que els jugadors del Barça col·laboren en infinitat d'associacions i fan molts actes per ajudar els més necessitats. Un dels més coneguts és la participació en calendaris. La Fundació Talita o la Fundació Ànima són algunes de les entitats que fan calendaris amb la imatge de famosos i tot el que recapten es destina a millorar la qualitat de vida dels nens. A les seves pàgines hi hem pogut veure fotos de Messi, Piqué, Guardiola, Iniesta, Valdés...

D'altres com el brasiler Dani Alves aposten per ajudar que els nens de la seva ciutat tinguin una vida millor a través de la venda d'una polsera solidària. Fins i tot Cesc, quan era capità de l'Arsenal, va col·laborar en un espot publicitari fent de mascota -en el seu cas, de conill- per recaptar fins per al Great Ormond Street Hospital, un centre infantil de Londres, mentre que Alexis recorria els carrers de la seva Tocopilla natal repartint joguines dalt d'un camió al costat d'un Pare Noel. N'hi ha molts que decideixen subhastar alguns objectes (samarretes, botes...), també amb finalitat benèfica.

Més del que es veu

Últimament els actes solidaris en què un jugador del Barça col·labora han augmentat. A més dels que fa el club a partir de la seva fundació, alguns jugadors com Leo Messi també tenen fundacions pròpies des de les quals ajuden desinteressadament alguns col·lectius. "Per la dimensió que té el Barça, tot el que fan sembla que sigui més gran. Si guanya el Barça, els jugadors són els protagonistes del dia a dia de les escoles, dels hospitals...", comenta Xavi Torres, periodista de Televisió de Catalunya i un dels impulsors del llibre de relats solidaris. Torres afegeix: "Ara els jugadors generen estructures al seu voltant. Gent que els porta el tema de premsa, que cuida de la seva imatge... això fa que vegem els jugadors d'una altra manera".

Però no tot el que fan els jugadors del Barça surt a la llum. "Tota la vida han fet actes solidaris, però desitgen que no es coneguin. Quan ajuden algú, d'altres també els hi demanen, i no poden ajudar a tothom. Fan moltes coses més de les que es veuen, però volen discreció", assegura Torres.

Casos com el de Messi amb Soufian -un nen que practica esports malgrat no tenir cames i que fa realitat el seu somni, que és conèixer el crac argentí-, o el d'Abidal donant ànims a un nen que patia càncer i col·laborant amb La Marató de TV3 fan que la gent pugui veure la vessant més humana dels jugadors del Barça.

stats