Jocs Olímpics
Esports 28/07/2021

El campió olímpic que va morir amb les botes posades a Iwo Jima

Takeichi Nishi va guanyar l'or en el concurs de salts dels Jocs del 1932 a Los Angeles, on es va convertir en una celebritat

2 min
Takeishi Nishi, durant la final de salts dels Jocs del 1932

BarcelonaLes guerres no comencen d'un dia per l'altre. A vegades, llegint un llibre d'història ho sembla, però es van cuinant a foc lent. El 1932, quan encara faltava molt per a l'atac japonès sobre Pearl Harbor, els esportistes japonesos no van ser ben rebuts als Jocs de Los Angeles. El Japó imperial ja havia atacat Manxúria utilitzat males arts i els nord-americans veien amb mals ulls les polítiques dels seus veïns a l'altra banda del Pacífic. Els japonesos que vivien als Estats Units ja rebien de tant en tant insults. Algun vidre trencat, alguna agressió. Per això, quan el militar Takeichi Nishi va guanyar l'or en el concurs de salts d'hípica a Los Angeles, el van rebre com un heroi.

Nishi, però, va aconseguir ser rebut també pels nord-americans. Primer el van rebre amb fredor. Però al cap de pocs dies ja era convidat a les mansions de Charlie Chaplin o Douglas Fairbanks. En lloc de ser un militar sàdic, Nishi era un home encantador. Un home atractiu amb un uniforme fet a mida, sempre amb unes botes de muntar de la marca francesa Hermès. Parlava idiomes, en sabia de tot i era simpàtic. I sí, era un genet meravellós que explicava a tothom com el 1930, durant un viatge per Itàlia, havia vist un cavall enamorant-se d'ell. El va comprar i el va batejar com a Uranus. Amb ell guanyaria l'or als Jocs del 1932.

Fill d'un aristòcrata, Nishi no va tenir una vida fàcil, malgrat que els diners no li van faltar mai. La mare era una treballadora de la llar i, un cop va haver parit, el seu pare la va fer fora. El pare era membre del govern i el va portar a les millors escoles, on carregava sempre la pressió del cognom. Però quan era un adolescent, el pare va morir i es va trobar amb el títol de baró. Nishi va entrar en una universitat on s'utilitzaven mètodes d'educació europeus i viatjava un cop i un altre al Vell Continent. Havia optat per la carrera militar i va entrar a la cavalleria. Va ser enviant a ambaixades de França, Itàlia o Alemanya, on va competir més d'un cop amb l'Uranus.

Amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, Nishi va ser enviat a la Xina. L'exèrcit imperial va desfer el cos de cavalleria, així que va acabar primer dirigint tancs i després la defensa de l’illa d'Iwo Jima. Les seves cartes, tant a familiars com vells amics, crearien la llegenda d'un militar que no odiava els seus enemics. Un home que si hagués pogut, hauria solucionat els conflictes diplomàtics fent curses de cavall, calçat amb les seves botes franceses, que portava posades quan la mort el va trobar en la batalla final a l’illa d'Iwo Jima. El seu personatge, de fet, va inspirar el film de Clint Eastwood Cartes des d'Iwo Jima.

stats