Fita a fita
Esports 24/09/2021

Camins de metre del Teix, la xarxa viària més important de la Serra

Itinerari que connecta les dues vies més destacades que transiten pels boscos sollerics d'aquesta immensa possessió de Bunyola

Joan Carles Palos
5 min
La ruta de la setmana.

Palma“De camins per treure fusta a la serra de Tramuntana n’hi ha molts, però si alguns mereixen esser inclosos en aquest catàleg són els del Teix. Més que un sol camí, es pot parlar de tota una xarxa de camins de gran llargària que són actualment aptes per passar-hi a peu i una via lògica per a molts d’indrets de la muntanya” (Catàleg dels antics camins de la Serra de Tramuntana. Consell de Mallorca, 1993).

La construcció de la carretera (Ma-11A) que passa pel coll de Sóller (Can Topa) millorà substancialment les comunicacions de la vall dels Tarongers amb l’exterior. Les obres, finançades i executades pels mateixos sollerics, s’iniciaren el 1833 i catorze anys després, el 1847, hi passà el primer carruatge. Però continuaren les obres i es redactà un nou projecte, tal com indica l’historiador solleric Plàcid Pérez Pastor en un article publicat amb motiu del 150è aniversari de la construcció de la carretera del Coll: “L’enginyer Antoni López redacta un nou projecte de carretera, per un import de 405.857 pessetes, que és aprovat per R.O. de 30 de setembre de 1849. El projecte s’executa durant els tres anys següents, amb el finançament estatal, i confereix a la carretera la fesomia actual”.

Tot plegat repercutí en el condicionament de camins nous i més amples per a l’extracció de llenya, carbó i calç de la muntanya, com és el cas del conegut popularment com a ‘camí del Metro’. El seu nom –camí de metre– prové de la mesura (devers 2,10 metres) emprada per tallar el tronc dels pins, que s’ajustava perfectament a la llargària dels carros.

El seu traçat aeri i molt agosarat fan que el camí esdevingui un mirador senzillament i naturalment espectacular.

En aquest itinerari connectam les dues vies més importants que transiten pel vessant solleric de la possessió del Teix, una de les més grans de la Serra, amb una extensió de 1.000 hectàrees que s’estenen entre Bunyola, Deià i Sóller. Per un costat, la que surt de la caseta de peons caminers, vora la font de la Reina, i per l’altre, la que dona a la barrera del pont d’en Valls, prop de la boca nord del túnel major del tren. Per això, fixam el nostre punt de partida entre els hectòmetres 3 i 4 del punt quilomètric 23 de la carretera Ma-11A, just davant la font de la Reina, a la partió dels municipis de Bunyola i Sóller. Uns metres més endavant, hi ha un aparcament a un costat de la calçada.

La ruta

[00 min] Abans d’iniciar la caminada, donam una ullada a la font de la Reina. És una petita obra monumental del 1852 per commemorar l’acabament definitiu de les obres de la carretera del Coll amb l’aportació estatal. Tot i que “la realitat és que el 1847 el camí ja estava obert gràcies, únicament i exclusivament, a l’aportació econòmica dels sollerics.” (Plàcid Pérez Pastor, 1997). Quant a la font, “recull l’aigua que baixa de la serra d’Alfàbia a través d’una canal tapada i amb forta pendent que ve de la font d’en Mudony. [...] La pica és gran, el brocal és de pedra viva i a la columna central hi ha el brollador sota una inscripció ‘Reynando Ysabel II - año MDCCCLII’. Hi manca un escut, probablement de Sóller” (Fonts de Tramuntana). Però no seria fins l’any 1860 que la vila rebria la visita de la reina.

Just davant la font de la Reina, a l’altre costat de la via, hi ha una caseta de peons caminers i, a la seva dreta, la barrera d’accés al camí que hem de prendre. Al costat d’aquesta, una creu de terme del segle XVI. Després d’un immediat descens fins al torrent del Teix, en travessam el jaç i continuam per una pista ampla oberta amb cullera. Caminarem per devora una tanca fins a trobar-nos amb el camí del Metro [05 min], el qual identificarem plenament uns metres més amunt.

Anam guanyant altura de manera suau, per un camí de traçat ample i en bon estat de conservació, tot i el nul manteniment, les carritxeres que ocupen trams llargs de camí i qualque pi caigut que hi dificulta el pas. No obstant això, no suposa una caminada difícil i, a més, ens permet gaudir còmodament de les vistes. Una panoràmica dominada pel coll de Sóller i les cases del Teix (a la nostra esquena), la serra d’Alfàbia (a la nostra dreta) i el massís del Teix (a l’esquerra).

El camí de metre del Teix està condicionat sobre una base sòlida a partir de la tècnica constructiva de pedra en sec.

Abans d’assolir la cota màxima (627m) del nostre recorregut, el camí planeja una bona estona, mentre travessa el comellar de les Talaies [40 min], primer, i el de les Llemes [1 h 00 min], després. Es tracta d’un camí condicionat sobre una base sòlida a partir de la tècnica constructiva de pedra en sec, sobre el qual trobam mostres de la tasca incessant que es devia desplegar per aquesta contrada fins ben avançat el segle XX (carboners i calciners, bàsicament). De cap a llevant tenim les antenes d’Alfàbia i de cap a nord-est, els radars del puig Major.

Abans de situar-nos a l’altura d’un forn de calç [1 h 20 min], el segon que trobarem a la vorera del camí de pujada, deixarem dos ramals a dreta i esquerra. A partir d’aquí hem de parar esment, perquè cinc minuts després d’haver passat el forn de calç veurem dues fites al costat dret del camí [1 h 25 min]. Abandonam el camí principal, que s’endinsa per la coma de la Palla i s’enfila pels voltants del puig del Moro, i seguim les fites que ens duran per un antic tirany que travessa un ranxo de carboners i que desemboca sobre l’altre camí de metre, que ens durà fins al pont d’en Valls.

Un mirador naturalment espectacular

Un cop assolit [1 h 35 min], el nou camí se segueix amb comoditat, tot i que és més costerut que l’anterior. A trams, el seu traçat aeri i molt agosarat fan que el camí esdevingui un mirador senzillament i naturalment espectacular, amb revolts molt ben travats sobre l’aspre pendent de la muntanya. Durant el descens, gaudirem de les vistes sobre Sóller i les muntanyes que l’envolten –el puig de Bàlitx, el puig Major (de Son Torrella), Lofra/l’Ofre (al-hofra, ‘la fondalada’ en àrab) i els Cornadors; mentre travessam els dos grans comellars que solquen aquest vessant del Teix, les Llemes –tram afectat per la caiguda de pins i qualque esllavissada– i les Talaies.

Després d’una hora llarga de baixada, quan des del camí es veu ja la sortida del túnel major del tren de Sóller, a l’altura del mirador del Pujol d’en Banya –segon tram de camí aeri i molt espectacular–, veurem que el camí s’acosta a la carretera. [2 h 40 min] Travessarem un pontarró sobre el torrent del Teix, aferrat a una caseta, a l’altura del km 27 de la Ma-11A, prop de la zona coneguda com el Pont d’en Valls. Des d’aquí haurem de continuar de pujada per la carretera fins a arribar a la font de la Reina [3 h 25 min], on tancam el circuit.

Les dades

Dificultat 3 sobre 5

Distància 11,6 km

Desnivell 543 m

Durada 3 h 25 min.

Altitud màxima 627 m

Ruta circular


stats