Calgary vota 'no' a acollir els Jocs d'Hivern del 2026

El rebuig dels ciutadans a aquesta candidatura podria fer avançar la de Pirineus-Barcelona 

Els ciutadans de Calgary han dit no a acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern del 2026. La ciutat canadenca, que ja va celebrar la cita el 1988, ha fet un referèndum no vinculant en què ha guanyat l’opció negativa, que ha rebut el 56,4% dels vots. En total, 171.750 persones s’hi han mostrat en contra, mentre que 132.832 han votat a favor del sí. La candidatura, per tant, sembla condemnada a no tirar endavant, ja que no compta amb el suport ciutadà. Un aspecte clau perquè el Comitè Olímpic Internacional (COI) doni validesa a una candidatura olímpica, sigui per als Jocs d’Hivern o d’Estiu.

El COI havia convidat Calgary, Estocolm i una candidatura conjunta entre Milà i Cortina d’Ampezzo a ser ciutats candidates per al 2026. Les candidatures finals per a aquests Jocs seran acceptades al gener a Lausana (Suïssa). Sense Calgary, hi hauria dues candidatures, si bé encara no és segur que la proposta d’Estocolm pugui avançar per les diferències entre l’ajuntament de la ciutat, contrari al projecte, i el Comitè Olímpic Suec. La candidatura italiana tampoc no té un suport total, motiu pel qual si cap d’aquestes dues reunissin els suports i requisits exigits, el COI podria arribar a demanar a candidatures com la Pirineus-Barcelona que avancessin els seus plans del 2030 per al 2026. Per ara els responsables de la iniciativa catalana estan a l’espera.

“Pensava que podrien fer els Jocs Olímpics per a la nostra comunitat, la nostra província i el nostre país”, ha dit el responsable de la candidatura olímpica canadenca, Scott Hutcheson, que s’ha mostrat “decebut” pel resultat però que ha deixat clar que respectarà “el procés democràtic”. Serà l’Ajuntament de Calgary el que prengui l’última decisió sobre si tira endavant o no la candidatura. Els resultats, que de moment són provisionals, no seran oficials fins divendres. De tota manera, és només un formalisme, ja que el triomf del no és clar i indiscutible.

“Crec que és un missatge contundent -ha dit Daniel Gauld, de l’organització No Calgary Olympics-. Crec que l’Ajuntament ho haurà d’escoltar. No hi haurà finançament provincial i federal gràcies a aquesta decisió. Crec que seria un suïcidi polític no rebutjar aquesta candidatura, així que espero que ho facin”. El cost estimat d’acollir els Jocs del 2026 a Calgary era d’uns 5.100 milions de dòlars. La inversió pública demanada era de 2.875 milions, 1.450 del govern canadenc i 700 de la província. Els ingressos dels Jocs (entrades, marxandatge, drets televisius i patrocinis corporatius) cobririen els costos restants.

Vuitè rebuig recent a uns Jocs

El de Calgary ha sigut el vuitè referèndum ciutadà que ha rebutjat últimament una candidatura olímpica. Anteriorment, a Oslo el 55% dels ciutadans van votar no a organitzar els Jocs d’Hivern del 2022. Malgrat el suport majoritari a aquesta opció, la ciutat va mantenir la candidatura.

A Munic, el no als mateixos Jocs del 2022 va rebre el suport del 52% dels ciutadans. A Cracòvia, va ser del 70%. Per als Jocs del 2024, a Hamburg el 52% dels ciutadans van dir no. De cara als Jocs d’Hivern del 2026, ja han sigut quatre les candidatures que també s’hi han oposat després de caure derrotades a les urnes: els Grisons (Suïssa), amb un 60% de vots negatius; Innsbruck (Àustria), amb un 53%; Sion (Suïssa), amb un 54%, i, finalment, Calgary (Canadà), amb un 56,4%.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF