ENTREVISTA
Esports 19/02/2011

"Un bon preparador ha de jugar a combinar peces"

Mètode conegut Losada va coincidir amb Lorenzo Buenaventura en l'etapa de l'actual preparador físic del Barça al Cadis (des de la 2004-05 a la 2008-09). Fins que Pep Guardiola el va reclamar

Natalia Arroyo
2 min
El preparador físic Pepe Losada, a la dreta de la imatge, durant un entrenament del conjunt gadità.

Vas treballar amb Lorenzo al Cadis i ell ara és un dels que manen al Barça. Què ens pots explicar de la seva manera de treballar?

En Lorenzo és un dels pioners en el treball preventiu de lesions i és l'aspecte en què ha influït més en el Barça. Guardiola es va fixar en ell sobretot per això i l'exemple d'aquesta millora és Messi. S'està fent un bon treball, incloent-hi rutines de prevenció en els escalfaments.

És la prevenció de lesions el principal objectiu d'un preparador físic?

No només això. Part de la nostra feina és minimitzar les lesions i compensar els grups musculars que el jugador pugui tenir desequilibrats. Però la nostra tasca també ha de ser mantenir un nivell alt dels futbolistes de manera regular tot l'any i minimitzar el temps de recuperació entre esforços.

Un preparador físic es mira el calendari abans de començar o també durant les competicions?

Constantment t'has d'ajustar a la realitat que vius, sobretot a la segona part de la temporada, quan ja has mesurat una mica la força dels rivals. Aleshores mires el calendari i ajustes les càrregues de treball en funció de si se segueixen mantenint vius els teus objectius i quins són els rivals. Aquest és el principal repte d'un preparador físic, jugar amb els rivals i ser capaç de carregar piles les setmanes que més et convingui per generar després la sobrecompensació, de cara al dia que t'interessi estar bé.

Traduït a un entrenament, això què vol dir?

Doncs vol dir modificar l'entrenament en quantitat i qualitat. En un cas, parlem de volum, de durada, de quilos al gimnàs, i en l'altre d'intensitat. Has d'anar jugant amb aquests factors per aconseguir que el jugador evolucioni, agafi el to i no s'estanqui.

Quan treballaves amb Lorenzo, treballàveu amb pics de forma en un determinat període de la temporada?

No. El més ideal és tenir el futbolista en un estat molt bo el màxim de temps possible. Ja no existeixen els pics de forma, s'ha de tenir el jugador sempre en un nivell mitjà/alt, en un estat de forma òptim, perquè la temporada és molt exigent. I al Barça encara més, que han de competir diumenge, dimecres, diumenge...

Es fa un treball diferenciat per jugador o posicions al Barça?

Sí, amb nosaltres ja ho feia, en Lorenzo. La diferenciació es fa sobretot en el treball de gimnàs, per ajustar l'entrenament a les necessitats musculars de cada jugador. Aquesta és la seva gran habilitat. Ho va fer al Cadis i ens va pujar a Primera Divisió i al Barça, amb més mitjans, l'està ajudant a ser campió.

Molts jugadors del Barça vénen de jugar un Mundial aquest estiu i juguen gairebé dos partits per setmana. Com s'evita que se saturin?

És difícil, s'ha de parlar molt amb el jugador, preguntar-li per les sensacions que té. L'estat emocional del jugador és molt més important del que es pensa i de vegades aquest factor psicològic pot obligar a modificar els entrenaments, perquè l'equip no pot assimilar un entrenament massa complex a nivell tàctic. Per això és molt important el contacte directe amb el jugador, saber les sensacions que té i això ho mima molt el Lorenzo, i també en Guardiola.

stats