LLIGA DE CAMPIONS
Esports 07/11/2012

Un bon escenari per alçar la veu

Toni Padilla
3 min
Un bon escenari per alçar la veu

GLASGOW (ENVIAT ESPECIAL)El futbol sempre et torna a portar a Glasgow. A la ciutat on es va jugar el primer partit de la història entre dues seleccions, on s'han vist finals històriques, on cada cantonada amaga converses sobre aquest esport encara que el futbol escocès visqui dies grisos. Els últims 9 anys el Barça hi ha jugat cinc cops, a Glasgow.

Ahir a la ciutat escocesa només es parlava del Barça. De fet, fa dies que només es parla del Barça. Amb el Rangers refundat a la quarta divisió -on juga contra l'East Stirlingshire- i el Celtic que es deixa punts de manera indolent a la Lliga -conscient que la guanyarà-, només interessa veure en acció el Barça. L'equip català va visitar Celtic Park per primer cop en dècades l'any 2003. Era a la UEFA, Ronaldinho era l'estrella de l'equip i els escocesos no es van deixar espantar i es van imposar per 1 a 0. Des de llavors el Barça ha anat tornant periòdicament a l'estadi de l'est de Glasgow i cada any ho fa fet millor. Cada any ha fet més por. Avui, bona part de l'afició del Celtic consideraria un empat un miracle.

La fama precedeix aquest Barça que en cas d'aconseguir els tres punts es classificaria de manera definitiva per als vuitens de final de la Lliga de Campions. I un empat entre el Benfica i l'Spartak gairebé li donaria la primera posició del grup. Celtic Park, l'estadi que s'aixeca des de fa més de 100 anys a l'est de Glasgow, entre barris humils d'immigrants irlandesos, veurà avui un Barça de gala. Sense el sancionat Busquets i els diferents lesionats, però amb un onze de gala. Vilanova vol enllestir la feina en un estadi llegendari, conegut com a Paradise pels aficionats locals. Un estadi presidit per estàtues d'ídols locals com Jimmy Johnstone i Jock Stein a les portes i on no es deixa de cantar durant tot el partit.

El gran dubte del Barça és saber si podrà jugar Piqué, que ha rebut l'alta mèdica però que surt d'una lesió llarga. Si finalment es determina que s'ha de vigilar i Piqué és suplent, el dubte serà entre Bartra i Song. Però de dubtes en tenim més, com la banda dreta (Montoya o Alves) i el migcentre defensiu. El Celtic també té dubtes per les molèsties d'homes claus com Samaras i l'hondureny Izaguirre. Neil Lennon, el tècnic dels escocesos, ja s'ha acostumat a una vida doble: a la lliga juga a l'atac amb la pilota als peus, però a Europa li toca ser defensiu, ja que té un equip jove i una mica inexpert.

Des de que Jordi Alba va aconseguir batre la defensa escocesa en el minut 94 de la Lliga de Campions, el Celtic nomé ha sumat un sol punt de sis possibles a la lliga escocesa, un fet que no ha evitat que hi segueixin manant. Per Lennon, el partit d'avui serà especial però problemàtic, ja que "contra un equip amb tant de nivell, toca defensar-se". Efe Ambrose va admetre ahir que el partit d'anada va ser un infern, ja que "es va patir 93 minuts per perdre al 94".

El factor Messi

Un dels èxits del Celtic, que defensa la segona posició del grup, va ser aturar bastant bé Messi durant el partit d'anada. Però com que l'argentí es va quedar dissabte contra el Celta amb ganes de poder dedicar el primer gol al seu fill Thiago, avui tornarà a la càrrega, amb xumet amagat i dedicatòria especial. El partit és ideal per tornar a veure plegats Messi i Villa, els dos jugadors amb la millor mitjana de gols per minut d'Europa ara mateix juntament amb Falcao. Dos homes amb bona part de la responsabilitat d'obrir la llauna d'un Celtic que va empatar 0-0 amb el Benfica en l'únic partit de Champions davant de la seva afició en la fase de grups. Amb baixes tant en defensa com en atac, el Celtic sap que totes les apostes van en contra seu. En canvi, tots els elements racionals van a favor d'un Barça que avui s'endurà tots els titulars. Ja de bon matí el club col·laborarà en unes jornades a la Universitat de Glasgow per explicar com és Catalunya. I després el Barça demostrarà com és el futbol que es juga a casa nostra. Això, però, el Celtic ja ho sap prou bé. I per un dia desitjarà trobar la manera d'evitar que aquest futbol es tradueixi en una pluja de gols, com ja van saber fer en el partit d'anada.

stats