Ciclisme
Esports 10/07/2021

Bauke Mollema gaudeix en solitari amb l'arribada dels Pirineus al Tour

El neerlandès guanya una 14a etapa en què els favorits reserven forces pensant en Andorra

3 min
Mauke Mollema, guanyant la 14ª etapa del Tour

BarcelonaAmb l'arribada dels Pirineus, llestos per acabar de decidir la classificació general del Tour, la 14a etapa entre Carcassona i Quilhan, de 183,7 km, era ideal per a valents que vulguin poder explicar, d'aquí molts anys, que van guanyar una etapa de la Grande Boucle. I el neerlandès Bauke Mollema (Trek Segafredo) ho ha aprofitat amb un atac ben calculat que li ha permès guanyar per segona cop una etapa al Tour en solitari, tal com ja va fer ara fa quatre anys. Mollema, un d'aquells corredors que sempre millora el rendiment a les curses de tres setmanes, ha sigut el gran protagonista del dia juntament amb el francès Guillaume Martin, que, al formar part de l'escapada guanyadora del dia, ha retallat tant de temps als favorits que s'ha acabat enfilant fins a la segona posició de la general, encara a quatre minuts d'un Tadej Pogacar (UAE) fred i calculador. L'eslovè sap que l'etapa d'aquest diumenge serà ben diferent.

Mollema, de 34 anys, ja sap què és acabar entre els 10 primers de la general tant al Tour com al Giro i la Vuelta a Espanya. A les cames, que ja li van permetre guanyar el Tour de l'Avenir quan era un jovenet, ara hi suma una bona lectura de la cursa. S'ha anat convertint en un gat vell que ha superat els seus companys d'escapada per guanyar amb un temps de 4 h,16 minuts i 16 segons, traient un minut als companys de fuga, com l'italià Cattaneo, el colombià Higuita o l'alemany Konrad.

Tal com va fer el 2017 a l'etapa entre Lo Puèi i Velai, quan va atacar a falta de 30 km, el corredor de Groningen ha esperat amb calma el moment just per deixar-ho tot, amb un estil de la vella escola, sense esperar l'últim moment, sense calcular-ho tot fredament.

L'etapa servia per anar escalfant motors de cara a l'Alt Pirineu, amb uns primers 5 ports de muntanya que anunciaven fugues. I així ha sigut, amb el colombià Nairo Quintana veient com diferents corredors ho aprofitaven per sumar punts a la general de la muntanya per treure-li el mallot de llunes vermelles. Quintana, reservant-se potser per diumenge, no ha plantat cara, veient-se superat pel canadenc Michael Woods i el neerlandès Wout Poels, els millors al Croix des Morts. Al final, ha sigut el canadenc qui s'ha sortit amb la seva i ha guanyat el liderat de la classificació.

El grup d'escapats, prou gran per fer-se relleus i deixar molt lluny els favorits que no veien perillar la general, ha anat fent forat. I Mollema ha esperat el descens del Gallinagues per obrir forat, s'ha enfilat en primera posició al port de segona de Sant Louis i ha guanyat l'etapa en solitari. Per acabar, el francès Guillaume Martin (Cofidis) s'enfila a una segona posició que difícilment podrà defensar. Martin, que ha escrit un llibre anomenat Sòcrates en bicicleta en què barreja la seva passió pels clàssics i la filosofia amb l'esport, ha sigut el gran guanyador del dia, al final. Martin explica que el ciclisme, com gairebé tot a la vida, no deixa de ser una il·lusió. Entrar primer en una carretera perduda, en el fons, no hauria de significar res. Però es tracta del valor que li donem. I avui, tant ell com Molema li han trobat molt de sentit, a l'arribada dels Pirineus.

De moment, Martin queda 4.04 de Pogacar a la classificació general. El colombià Rigoberto Urán cau fins a la tercera posició a 5.18, el danès Jonas Vingegaard ara és quart a 5.32 i l'equatorià Richard Carapaz cinquè a 5.33. El mallorquí Enric Mas ara ocupa la novena posició.

La 15a etapa, entre Ceret i Andorra la Vella, amb 191,3 km, tindrà quatre ports, tres dels quals de primera, amb el port d'Envalira just al final per marcar diferències abans de la segona jornada de descans. De moment, Pogacar ja ha avisat: "Andorra m'inspira". L'eslovè sembla disposat a acabar de sentenciar el Tour en un nou diumenge de glòria.

stats