02/01/2012

El bastard més gran del regne

2 min
Alex Ferguson dissabte passat a Old Trafford, a dalt, i el dia de la seva presentació al United el 1986, a la dreta.

Bobby McCulley jugava al modest East Stirlingshire el 1974 quan aquest club va fitxar com a tècnic Alex Ferguson. "Des del primer dia va ser un gran bastard", recorda. Gordon Strachan, que va jugar a les ordres de Ferguson a l'Aberdeen i el United, va més enllà i el defineix així: "El bastard més gran que he conegut". Encara que sembli mentida, aquí la paraula bastard té connotacions positives.

Aquest 31 de desembre Ferguson va fer 70 anys, i va rebre com a regal una derrota a casa amb el cuer, el Blackburn. L'escocès és des del novembre del 1986 a Old Trafford i en aquests 25 anys s'ha convertit en una llegenda. Socialista en la seva adolescència a Govan, un barri pobre de Glasgow, ha passat a ser nomenat sir per la reina, a posseir cavalls de carreres i a rebre les trucades del cap de campanya electoral de Tony Blair perquè l'aconselli. Dia a dia, s'ha convertit en el tècnic amb més títols i més anys consecutius en un club d'elit anglès. Quan a Barcelona algú somia en el futur de Guardiola, per exemple, es diu que sigui el "Ferguson blaugrana". Però els paral·lelismes són utòpics.

Segons el seu biògraf, Patrick Barclay, Ferguson va veure clar que la clau de l'èxit passava per identificar-se a mort amb el club. Per això encara paga dinars als presidents de les penyes, per saber què pensen. Parlant amb la gent va entendre com pensa el seu aficionat i va treballar en aquesta direcció. De fet, a ell només li importa l'opinió del propietari del club i dels aficionats. Els jugadors obeeixen, i els periodistes que diguin missa. En això, Guardiola és diferent. Li agrada saber què pensa la premsa -el famós entorn, que no existeix a Manchester- i no li fa falta saber què diu l'aficionat perquè ell és el primer de tots. Ferguson, en canvi, de menut era aficionat del Rangers.

Amb 70 anys, de Ferguson diuen que admira Guardiola però pensa en Mourinho per substituir-lo. Perquè el portuguès és més bastard. Guardiola, en canvi, és d'una pasta diferent. Potser per això no aguantarà 26 anys al mateix club, perquè és més dialogant. Ara, Mourinho tampoc aguantaria 26 anys. Ell mai s'identificarà amb un club tant com ho ha fet el bastard més gran del futbol anglès. Un senyor bastard. Un gran i admirable bastard.

stats