BARÇA
Esports 20/12/2016

Bartomeu, entre Messi i Laporta

El president ha explicat que ja s'ha retirat el recurs contra els 11 exdirectius que s'han adherit al pacte sobre l'acció de responsabilitat i que "abans o després " s'anunciarà la renovació de l'argentí

Albert Llimós
4 min
Josep Maria Bartomeu, president del Barça, fa balanç del 2016

BarcelonaEl president del Barça, Josep Maria Bartomeu, ha fet balanç d'aquest 2016 davant dels mitjans, posant un "8" de nota final. Una compareixença de gairebé dues hores on hi ha hagut dos grans noms, Leo Messi -i la seva renovació- i Joan Laporta -i l'intent per tancar l'acció de responsabilitat.

El màxim mandatari blaugrana ha deixat clar que el club farà l'esforç que faci falta per lligar la renovació de Messi, "un català més", l'home que "cada any" hauria de guanyar "la Pilota d'Or". "I per què no? Més enllà de la seva retirada, que continuï lligat al club. N'estic segur. Ens encantaria que seguís amb nosaltres, l'esforç el farem", ha dit Bartomeu davant la insistència dels periodistes: "no tinc cap dubte que vol seguir a Barcelona, abans o després anunciarem la seva renovació, tiviesa cap".

A més a més, el president ha assegurat que els temes "fiscals" que té oberts Messi -ha estat condemnat a 21 mesos de presó per frau fiscal- no afecten a la negociació. Es tancarà la renovació durant el primer trimestre del 2017 com va dir el vicepresident esportiu, Jordi Mestre? "Tan de bo, esperem que sigui així", ha respost el dirigent.

En la llarga compareixença s'ha parlat també del cas de les estelades. Bartomeu ha lloat la "via diplomàtica" que s'ha utilitzat amb "interlocutors esplèndids" com el nou president de la UEFA, Aleksander Ceferin. "A partir d'ara es pot anar amb total llibertat a l'estadi" amb les estelades, ha sentenciat: "La UEFA ha entés que es pot portar l'estelada".

Un dels temes més importants sobre de la taula, l'acció de responsabilitat contra Joan Laporta. Bartomeu ha confirmat que el Barça ja ha retirat aquest matí la demanda contra els 11 exdirectius que s'han adherit al pacte amb el club (una xifra que podria ascendir a 12 si s'hi suma Xavier Bagués). L'ARA ja va explicar que els 6 exdirectius que no s'hi han adherit diuen que si el club treu el recurs a tots, s'acabarà el tema, perquè ells també trauran les impugnacions a la sentència de primera instància. "Estem oberts a parlar-ne. No s'ha acabat cap termini. La porta està oberta, si aquesta és la seva proposta, que no ho sé, en podem parlar. Volem tancar aquesta carpeta. A la taula també hi ha d'haver els 11 exdirectius, qualsevol nova proposta s'ha de parlar amb ells", ha explicat Bartomeu: "És el moment adequat. Si ho parlem de manera tranquil·la, trobarem la manera de fer-ho". Aquest diari ha pogut saber que el motiu perquè el Barça no retira el recurs als 17 directius és que no confien en Laporta. Ho volen per escrit. Si els 6 exdirectius reflecteixen en un document que retiraran les impugnacions si el Barça retira el recurs, s'acaba l'acció de responsabilitat.

"Passi el que passi mai executarem una sentència contra els directius, no volem que paguin de la seva butxaca. Ni tan sols amb Zurich. El Barça haurà d'anar fins al Suprem si no retiren els recursos perquè tinguem jurisprudència, perquè serveixi per a futures directives: no es pot estirar més el braç que la màniga", ha sentenciat Bartomeu, un punt més conciliador amb la junta anterior que durant l'assemblea. La negociació continua i qualsevol gest pot decantar la balança. En la roda de premsa, s'ha confirmat el que avançava l'ARA: tot i el pacte amb Zurich, la companyia ha de seguir donant cobertura als exdirectius que no s'han adherit al pacte.

Un dels temes en els quals ha estat més contundent ha estat en l'afer Neymar. El president ha assegurat que no es pactarà en el cas Neymar 2, un procediment obert a l'Audiència Nacional després d'una querella presentada pel fons d'inversió brasiler DIS. Quant va costar Neymar? 24,6 milions segons els comptes actuals del Barça, auditats, i que s'inclouran a l'exercici 2016-17.

"Luis Enrique és l'entrenador que volem, no hi ha pla B", ha sentenciat quan se li ha preguntat pel futur del tècnic asturià, deixant clar que a partir de l'abril es començarà a negociar amb ell. Més immediata seria la resolució del cas Aleix Vidal. Bartomeu, de moment, tanca la porta a la marxa del lateral: "No hi ha prevista cap sortida, ni ningú ens ha demanat marxar". "No hi ha petició de l'equip tècnic per fitxar a ningú", ha dit sobre les possibles entrades de jugadors ara l'hivern. "A dia d'avui no veig ni sortides ni entrades", ha sentenciat.

Bartomeu ha demanat "perdó" pels incidents durant el derbi a l'Espai d'Animació, amb insults i pancartes ofensives contra l'Espanyol: "No és el que volem. No és el nostre tarannà. Ho lamentem". Tres socis han estat expulsats perquè no es "van comportar bé", tot i que no hi ha "cap problema" en relació a aquest projecte i que no hi entren "violents".

La persecució als jugadors d'Hisenda

"No pot ser que tothom s'equivoqui. Hem de ser seriosos. Vull llançar una llança a favor dels agents i assessors fiscals dels jugadors. Nosaltres hem patit. El judici que li van fer a Leo Messi no té cap sentit. Necessitem seguretat jurídica", ha explicat quan se li ha preguntat sobre el tracte als jugadors del Barça en relació als casos amb Hisenda i els presumptes casos de frau fiscal, i els que ara estan apareixent sobre futbolistes del Madrid: "No criminalitzem als jugadors".

Tot i que els terminis per arrencar la construcció del nou Camp Nou no s'estan complint i l'inici de les obres es podria posposar, Bartomeu ha dit que són "optimistes" ja que "s'està treballant a un ritme bo". Creu que a "finals de març" s'hauria de tenir l'acord amb la ciutat per tirar endavant el projecte. Posteriorment, s'haurà de redactar el projecte executiu i iniciar les obres l'estiu del 2018. "Hi ha bona sintonia. Sí que puc dir que al juny-juliol començaran les obres per al miniestadi", ha detallat.

Durant la seva roda de premsa s'ha conegut que el Madrid podrà fitxar durant l'estiu del 2017, ja que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu ha acceptat parcialment el recurs madridista. "Potser són casos diferents", ha dit Bartomeu sense voler-hi entrar del tot, però recordant que el bufet d'advocats que va defensar el Barça davant la sanció de la FIFA pel cas Masia és el mateix que ha defensat el Madrid.

El màxim mandatari culer ha estat acompanyat dels principals executius del club, amb el CEO, Òscar Grau, al capdavant, mentre només hi era un directiu, Pau Vilanova. Bartomeu ha anunciat que durant el 2017 nomenarà un vicepresident econòmic i ha confirmat que veu "regularment" a Sandro Rosell, "som amics".

stats