Esports 15/07/2021

El Barça es treu del damunt un amistós espinós i conflictiu

L'equip blaugrana no jugarà contra el Beitar a Jerusalem: el conjunt israelià no accepta disputar el duel en una altra ciutat

2 min
Rafael Yuste, Joan Laporta i Ronald Koeman

BarcelonaLa polseguera que s’havia aixecat arran de l’amistós que el Barça tenia previst disputar el 4 d’agost a Israel contra el Beitar de Jerusalem -equip que entrena Erwin Koeman, germà del tècnic blaugrana- finalment ha acabat amb la cancel·lació del compromís. L’equip israelià ha decidit que no es jugui el duel perquè no accepta algunes de les demandes que havia fet l’entitat blaugrana, especialment la petició que el matx no es disputés a Jerusalem. 

“Amb una gran tristesa em veig obligat a cancel·lar el partit contra el FC Barcelona. Després de rebre la petició que el partit no tingués lloc a la capital, Jerusalem, i algunes altres demandes que no m’agradaven, vaig dormir amb el cor encongit, vaig pensar molt i vaig decidir que abans de tot soc un orgullós jueu i israelià”, va publicar al seu perfil de Facebook el propietari de Beitar, Moshe Hogeg. L’alcalde de la ciutat, Moshe Leon, ha anat un pas més enllà i ha qualificat la petició del Barça de no jugar a Jerusalem com a “no professional, ni esportiva ni educativa”.

La reclamació del Barça de canviar la ubicació del partit s’explica en bona part per les pressions exercides per diversos col·lectius. La setmana passada l’Associació Palestina de Futbol (PFA) va enviar una carta al president Joan Laporta en què el president del futbol palestí, el general Jibril Rajub, demanava de forma personal al màxim dirigent blaugrana no jugar el partit a la ciutat de Jerusalem. 

En un comunicat previ, la PFA ja havia demanat al Barça que reconsiderés jugar a Jerusalem contra el Beitar, argumentant que disputar el duel a l’estadi Teddy Kollek implicaria “activitats en la part ocupada de Jerusalem” i que l’equip blaugrana “estaria en violació directa dels drets de la PFA, ja que Jerusalem Est no està dins de la jurisdicció de l’associació israeliana de futbol a la qual està afiliat el FC Beitar”. L’estadi -ubicat al sud-est de Jerusalem- està construït en un barri del qual els palestins van ser expulsats l’any 1948 per les forces israelianes.

No és el primer cop que es dona una polèmica com aquesta: el juny del 2018 la selecció Argentina va cancel·lar un amistós contra Israel que s'havia de disputar en aquest mateix estadi després d'una allau de crítiques i també al·legant motius de seguretat. A més, i malgrat que el Beitar ha intentat els últims anys netejar la seva imatge, els seus aficionats més radicals tenen un llarg historial d’episodis racistes contra àrabs i musulmans.

El tercer amistós, contra l’Stuttgart

Amb el partit contra el Beitar anul·lat, el Barça jugarà el seu tercer amistós estiuenc a Alemanya. Després de disputar dos partits a l’estadi Johan Cruyff contra el Nàstic de Tarragona (21 de juliol, 19 h) i el Girona (24 de juliol, 19 h), l’equip blaugrana s’enfrontarà el 31 de juliol (18 h) a l’Stuttgart. El partit es jugarà a casa del conjunt alemany i està emmarcat en una estada que el primer equip farà a Baden-Württemberg des del 28 de juliol fins al 2 d’agost.

stats