Barça
Esports 26/08/2021

El Barça, contra el rival del 2 a 8 i a l'escenari del 2 a 8

Enquadrats al grup E, els blaugranes jugaran amb el Bayern Munic, el Benfica i el Dinamo de Kíev a la fase de grups de la Champions

4 min
El futbolista serbi Branislav Ivanovic, ensenyant la papereta del Bayern Munic, rival del Barça a la Champions

BarcelonaEl Barça no va tenir la sort de cara en el sorteig de la fase de grups de la Champions. Jugarà contra un rival de primer nivell, com el Bayern Munic. Tindrà un os dur de rosegar, el Benfica portuguès. I un desplaçament sempre incòmode, el del Dinamo de Kíev. Però, per sobre de tot, el Barça haurà de conviure amb els fantasmes del passat, els d’ara fa poc més d’un any, quan va caure estrepitosament a Europa contra els bavaresos per un 2 a 8 humiliant i a l’estadi Da Luz de Lisboa, el camp on juga el Benfica. Si els últims anys havia sigut molt assequible arribar fins als vuitens de final de la competició, aquest cop l’equip de Ronald Koeman haurà de suar de valent per classificar-se entre els dos primers del grup E.

Les apostes, però, són favorables al conjunt blaugrana, almenys per passar a la següent ronda. Tot i que ho tindrà difícil per acabar primer de grup. Precisament, acabar segon va suposar un peatge caríssim per a l’equip de Ronald Koeman, la temporada passada: va jugar els vuitens contra un primer de grup, el París Saint-Germain, i va marxar cap a casa després de caure en la primera ronda de la fase final, cosa que no havia passat en els últims quinze anys. Però aquesta vegada, tenint en compte les expectatives –a la baixa– d’un equip que amb prou feines s’ha pogut reforçar aquest estiu, al Camp Nou només pensen en passar ronda, independentment de si és com a primer o com a segon.

El barcelonisme, que segurament ha girat full del que va passar el curs passat –la derrota a l’últim partit de la fase de grups, contra la Juve, va condemnar el Barça a ser segon–, difícilment ha oblidat el que va passar fa poc més d’un any. L’equip vivia una de les humiliacions més grans de la seva història perdent per 2 a 8 contra el Bayern. Els bavaresos, que en aquella edició guanyarien la Champions, han mantingut el seu estat de forma, regnant a la Bundesliga i arribant lluny a Europa. Tot el contrari que el Barça, que, asfixiat per una crisi econòmica sense precedents, ha vist com el seu jugador franquícia, Leo Messi, feia les maletes perquè no es podia encabir la seva fitxa dins el límit salarial.

El punt de partida

Precisament, aquell 2 a 8 va ser l’inici d’unes setmanes convulses al Camp Nou, que començaven amb el burofax de Messi, seguien amb la moció de censura i acabaven amb la dimissió en bloc de la junta presidida per Josep Maria Bartomeu. Uns mesos després, al març, Joan Laporta es convertia en el nou president. “Hem de pensar en el futur. El passat és el passat. Jugar contra el Bayern Munic sempre és un al·licient i nosaltres tenim una gran plantilla”, apuntava Rafael Yuste, actual vicepresident esportiu del Barça, després del sorteig. El club blaugrana, ara sense Messi ni Luis Suárez, ha perdut gol, però ha reforçat el mig del camp amb Frenkie de Jong i Pedri. Després d'allò, a la banqueta, Ronald Koeman agafava el timó de l’equip després d’acomiadar de males maneres Quique Setién, un entrenador que no va quallar ni al Camp Nou ni al vestidor de Sant Joan Despí.

El Bayern serà el gran rival en la lluita pel liderat, un equip que tan sols ha tingut un canvi substancial. Els bavaresos han fet una aposta molt atrevida a la banqueta i han decidit canviar la fortalesa i el caràcter purament alemany de Hansi Flick –ara seleccionador de la mannschaft– per la finura tàctica de Julian Nagelsmann, un entrenador que, amb només 34 anys, té la responsabilitat de dirigir per primera vegada un transatlàntic com el sis vegades campió de la Champions.

El gran perill dels bavaresos és, sobretot, en atac. I més concretament, Robert Lewandowski, un davanter que, amb 33 anys, viu el moment més dolç de la seva carrera. El polonès va marcar 48 gols el curs passat, 5 dels quals a la Champions, i 41 a la Bundesliga. Una fita, aquesta última, amb la qual batia el rècord històric del recentment desaparegut Gerd Torpede Müller, que la temporada 1971/72 havia marcat 40 gols a la lliga, una fita que semblava inabastable. Lewandowski estarà acompanyat a la davantera per homes traçuts com Leroy Sané i Serge Gnabry, mentre combina al mig del camp cervell i múscul amb la parella Kimmich-Goretzka. En defensa, el Bayern ha patit aquest estiu la baixa de David Alaba, que ha marxat lliure al Reial Madrid, però ho ha contrarestat amb la incorporació del central Dayot Upamecano, una de les sensacions de la temporada passada.

Grups

Dos rivals incòmodes

Si el Bayern és candidat a ser primer, el Benfica és l’equip que pot posar traves al Barça, de cara a classificar-se. Entrenat per Jorge Jesús, el conjunt de Lisboa va entrar a la Champions derrotant el PSV holandès en una eliminatòria d’infart (2 a 1 en el global). No és un conjunt de grans estrelles, però sí que es mostra com un rival sòlid i fiable, en el qual destaquen el veterà porter grec Vlachodimos, l’argentí Nicolás Otamendi en defensa, la parella Weigl - Joao Mario al mig del camp i l’olfacte golejador de l’ucraïnès Iaremtxuk. A més, els blaugranes es retrobaran amb Alejandro Grimaldo, futbolista format al planter blaugrana.

L’últim rival és el Dinamo de Kíev, entrenat per l’incombustible Mircea Lucescu, que segueix al peu del canó amb 76 anys. El campió de la lliga ucraïnesa és el conjunt de menys entitat, però el desplaçament a Kíev sempre és incòmode, per més que la temporada passada el Barça hi guanyés sense problemes (0-4).

L’amenaça del Bayern, el perill del Benfica i la incomoditat del Dinamo. A diferència d’altres anys, aquest cop la Champions de debò per al Barça comença molt abans dels vuitens de final.

Els vuit grups

Grup A: Manchester City, París Saint-Germain, RB Leipzig i Bruges.

Grup B: Atlètic de Madrid, Liverpool, Porto i Milan.

Grup C: Sporting de Portugal, Borussia Dortmund, Ajax i Besiktas.

Grup D: Inter de Milà, Reial Madrid, Xakhtar Donetsk i Sheriff Tiraspol.

Grup E: Bayern Munic, Barça, Benfica i Dinamo de Kíev.

Grup F: Vila-real, Manchester United, Atalanta i Young Boys.

Grup G: Lilla, Sevilla, RB Salzburg i Wolfsburg.

Grup H: Chelsea, Juventus, Zenit i Malmö.

stats