Barça
Esports 03/08/2022

El Barça inscriurà els fitxatges per ordre d'importància

El club espera la resposta de la Lliga per saber si ha d'activar més "palanques"

3 min
Joan Laporta i Robert Lewandowski a Miami.

BarcelonaLa normativa del fair play financer de la Lliga s'ha fet tan famosa que aquest estiu la gent jo no es preguntava qui fitxaria el Barça, sinó com s'ho faria el club per inscriure el futbolista en qüestió. El club blaugrana ha aconseguit una pluja de milions a través de les famoses "palanques" –o sigui, la venda d'actius per aconseguir ingressos extraordinaris–, però, tot i així, pot no tenir-ne prou perquè les noves incorporacions tinguin llicència per jugar. Un embolic de números i de projeccions que es mou a mig camí entre les dades objectives i les interpretacions subjectives, i que no es resoldrà ben bé fins unes hores abans que comenci la competició. El Barça juga el primer partit oficial el dissabte 13 a les 21 h, contra el Rayo Vallecano.

Mateu Alemany i Jordi Cruyff, els dos homes forts a l'àrea de futbol, van fer un esbós de la planificació esportiva per a aquesta temporada 2022/23 al febrer, quan es va tancar el mercat d'hivern. Això sí, tot era paper mullat a l'espera que el club obtingués els ingressos extraordinaris per poder dur a terme totes les operacions. Finalment han arribat: el Barça s'ha venut el 25% dels drets televisius de la Lliga i un 25% de Barça Studios i ha recaptat més de 600 milions en dos mesos escassos. Les xifres són extraordinàries, però queden diluïdes quan es té en compte el dèficit que arrossegava el club. Una llosa que va impedir gastar diners en els dos últims mercats d'estiu i que, en aquest, encara fa patir la direcció esportiva.

El Barça ja ha enviat tota la documentació a Madrid

Des d'aquesta setmana la pilota és a la teulada de Javier Tebas, el president de la Lliga. El Barça ja ha fet arribar a Madrid tota la documentació –es fa telemàticament, a través d'un programa que garanteix la confidencialitat entre els equips i la patronal– i ara la patronal n'està revisant els continguts. El límit, que fins ara era negatiu, passarà a ser positiu. Però, quin serà el marge final? Això dependrà de la interpretació, ja que es fa a través d'uns criteris que no sempre són objectius. El club blaugrana, per exemple, va informar que la venda d'un 10% dels drets televisius amb Sixth Street suposava un ingrés de 207,5 milions (de tresoreria) i un benefici comptable de 267 milions. Ara bé, és possible que la patronal no ho vegi així i redueixi aquesta xifra final.

Un dels esculls amb què es troba el Barça és que l'auditoria encara no està enllestida. Segons la normativa del límit salarial, el que digui un auditor va a missa i la Lliga acata el seu criteri. Però com que aquesta revisió de comptes encara no està tancada i signada, tot depèn de com s'ho mirin a Madrid. De fet, fonts del Barça també adverteixen que l'auditor que està revisant els comptes del curs 2021/22 –i, per tant, aquesta venda del 10% dels drets audiovisuals– també té dubtes sobre els beneficis totals que poden imputar-se al compte de resultats.

El Barça vol evitar l'escenari en què hagi de prioritzar les inscripcions

"És un tema molt complex i en som conscients. Estem treballant amb molts fronts oberts i no crec que puguem enllestir les inscripcions de seguida. Per sort, tenim temps fins al 13 d'agost", apunta una veu autoritzada de l'àrea esportiva. Segons els comptes del club, amb tota la documentació ja presentada n'hi ha d'haver prou per poder inscriure els fitxatges –Kessie, Christensen, Raphinha, Lewandowski i Kounde– i les renovacions –Sergi Roberto i Dembélé–. En cas contrari, caldria obtenir més marge, sigui amb renovacions a la baixa o amb les sortides de Frenkie de Jong o Memphis. "No està clar si tindrà marge per inscriure'ls tots, però sí la majoria. L'escenari més probable és que el club prioritzi les inscripcions en funció del grau d'importància dels futbolistes", apunten des de la patronal. ¿En quin ordre? "L'objectiu és evitar-nos aquest dilema!", responen des de la Ciutat Esportiva, on confien que Tebas els permetrà inscriure tot el que han fitxat i no descarten alguna operació extra d'aquí al final del mercat.

stats