Barça
Esports 03/06/2016

Un Barça sense Alves

La sortida del lateral obre una etapa de certa incertesa, en espera de l'impacte que aportin, a partir d'ara, Aleix Vidal i Sergi Roberto

Natalia Arroyo
2 min
Dani Alves al Vicente Calderon defensant una jugada del Sevilla

BarcelonaEl Barça sense Dani Alves és difícil d'imaginar-se'l. I ho és perquè és un Barça de fa vuit anys, i anar tan enrere és fer un salt al buit. El 2008, any de l'arribada del brasiler, amo i senyor de la banda dreta des de llavors, és la frontera exacta a partir de la qual s'ha mesurat tot. Al Camp Nou i a la resta de l'univers futbolístic. El Barça sense Dani Alves és un Barça amb menys Messi i això, òbviament, genera vertigen.

Però un Barça sense Dani Alves és tan possible com ho era un Barça sense Xavi Hernández o sense Víctor Valdés o sense Carles Puyol (tres futbolistes rere els quals també semblava que hi hauria una etapa de desert). Si hi ha un moment en què es pot visualitzar un Barça sense el brasiler, és l'actual. Per exigències del guió, i per la pèrdua de consistència d'Alves en alguns moments de la temporada –encara que sempre acabi sent titular fix, sigui quin sigui l'entrenador–, Luis Enrique ha hagut de recórrer a Sergi Roberto i té el projecte d'Aleix Vidal, en ple procés d'adaptació. De fet, la difícil integració de l'ex del Sevilla (de qui s'espera que aporti més profunditat que l'últim Alves, a l'estil Jordi Alba amb Neymar) és un dels factors que augmenta la sensació de buit.

Molts taps per al forat del lateral dret

Hi ha recanvis per al lateral dret. L'interrogant és quina capacitat tindran els substituts d'Alves d'assumir el gruix de minuts (més de 4.000 per temporada) i partits (45-50) que el brasiler era capaç d'afrontar al llarg d'una temporada. I, també, quina capacitat tindran de fer-ho amb aquesta eficàcia. D'entre els jugadors amb més de 200 partits jugats, Alves és, per darrere de Pedro Rodríguez, el blaugrana amb més percentatge de victòries (73,15%). Una garantia.

No és l'única incògnita que s'intentarà aclarir a partir del juliol. L'altra és qui alimentarà Messi com ho feia Dani Alves, el company amb qui més passades es repartia al llarg d'un partit.

Qui hagi de 'fer d'Alves' haurà de fer-se seva la posició, però el Barça s'ha acostumat que el seu lateral dret funcioni com a creador de joc essencial. L'ex del Sevilla ha sigut, des de la seva arribada, un dels futbolistes que més ocasions de gol ha creat per al seu equip.

Aquest gràfic el situa entre els millors de les cinc principals lligues, que registra entre 1 i 2,15 ocasions per partit. En l'últim any, l'impacte ofensiu es va reduir a una ocasió generada per partit. Menys que en altres etapes més ofensives d'Alves, però igualment molt tractant-se d'un lateral.

Alves, per la seva projecció en atac i la seva electricitat en la pressió, ha arribat a ser una de les peces més determinants en el joc sense pilota dels blaugranes a camp rival. I ha sigut, també, la via d'accés més buscada pels rivals per ferir el Barça, conscients del forat que hi havia a la banda dreta, la zona defensada per Messi, també. Sense haver-lo de protegir, caldrà veure quin nou rol interpreta Rakitic i si es mantenen els privilegis al pròxim lateral dret o s'assumeix una participació menys blindada.

El Barça sense Alves és un Barça possible, però encara cal descobrir-lo.

stats