Barça

El Barça aconsegueix als tribunals inscriure Gavi amb fitxa del primer equip

Un jutjat mercantil de Barcelona sentencia a favor del club blaugrana, que podrà driblar el 'fair play' financer de la Lliga

3 min
Gavi, celebrant el seu primer gol a la final de la Supercopa

BarcelonaEl Barça ha pogut inscriure com a futbolista de ple dret del primer equip Pablo Martín Páez Gavira, Gavi, després que el jutjat mercantil número 12 de Barcelona hagi dictat a favor seu en virtut d'una reclamació que va fer fa uns dies. Aquesta decisió xoca frontalment amb el criteri de la Lliga i del seu president, Javier Tebas, que entén que com que l'entitat blaugrana arrossega una previsió d'ingressos inferior a la massa salarial que té a partir del 30 de juny, està excedida per registrar nous contractes com el del migcampista andalús.

La novetat va arribar l'últim dia del mercat d'hivern, on el darrer moviment blaugrana va ser confirmar la sortida d'Héctor Bellerín. Ara bé, el dictamen del jutge és recurrible per la Lliga, de forma que podria no quedar resolt si la patronal decideix anar més enllà. De fet, a través d’un escrit, l'organisme estatal va avançar que demanarà la retirada de les mesures cautelars concedides al Barça: “Hi ha suficients motius fàctics i jurídics per fer-ho”. Així, si el recurs triomfa, la Lliga tindria llum verda per “desinscriure” el jugador. Hi ha serial per a estona, doncs.

Gavi portava el dorsal 30 des que va debutar amb el primer equip, de la mà de Ronald Koeman, a principis de la temporada 2021/2022. Va arribar a la primera plantilla sense pas previ pel filial i en edat cadet (16 anys). Ara, amb els 18 acabats de fer, és una peça clau per a Xavi Hernández i ja supera els 80 partits oficials al primer nivell entre el Barça i la selecció. Té un valor de mercat de 90 milions d'euros i, per tot plegat, va firmar fa uns mesos una renovació fins al 30 de juny del 2026 que li multiplicava els ingressos fins al punt de l'escala salarial que tenen Ronald Araujo o Pedri. Tanmateix, la Lliga s'havia negat a registrar l'acord per falta de fair play. "Si no el deixem inscriure és perquè el contracte té efectes sobre el curs que ve i no sobre els pròxims sis mesos. La campanya que ve el dèficit previst pel Barça és de més de 200 milions. Per tant, no és oportú acceptar aquesta inscripció", deia el mateix Tebas en un acte a Madrid aquest dilluns. Als ulls de la Lliga, Gavi acaba contracte aquest 30 de juny, que és quan venç l'acord preexistent que tenia com a futbolista juvenil.

"La resolució reconeix la posició de domini de la Lliga i considera que hi ha un principi de legitimitat en la nostra pretensió i que la no inscripció de Gavi abans del tancament del mercat implicaria la seva llibertat i, per tant, un perjudici molt greu i irreparable per a l'entitat", va publicar el Barça a través d'un comunicat oficial. És a dir, als despatxos blaugranes hi havia pressa per regular la situació del jugador, ja que quedava lliure i sense l'empara de cap clàusula de rescissió dissuasiva per a grans clubs europeus.

Laporta creu que Tebas li passa factura per haver rebutjat CVC

La reclamació per normalitzar la situació de Gavi va en la línia de la guerra judicial que també ha dut el Barça a interposar un recurs perquè la Lliga li reconegui el 15% de marge salarial extra que tenen els clubs que es van apuntar al pla LaLiga Impulso, regat amb milions del fons d'inversió CVC. El club que presideix Joan Laporta creu que té el dret d'ampliar en 90 milions el seu fair play gràcies a la palanca televisiva que va firmar amb Sixth Street a canvi del 25% dels ingressos de retransmissió dels partits de Lliga durant els pròxims 25 anys. Aquesta reclamació, interposada al jutjat mercantil número 7 de Barcelona el dia 9 de gener, és prèvia a la cautelar concedida per poder inscriure Gavi en aquesta finestra FIFA i col·locar-li el dorsal 6, vacant des de la sortida de Riqui Puig a la MLS.

Els intents per reforçar la plantilla

Amb les sortides de Memphis a l'Atlètic de Madrid i Bellerín a l'Sporting de Portugal, la retirada de Piqué i la lesió de Dembélé, Xavi va admetre en la prèvia del duel de Lliga contra el Betis d'aquest dimecres (21 h) que intentarien "reforçar-se fins a l'últim minut". El 31 gener del 2022, sobre la botzina, va arribar Pierre-Emerick Aubameyang, que va acabar el curs com a màxim golejador culer. En canvi, el darrer dia de mercat d’hivern d’enguany va acabar sense moviments d’entrada en el primer equip.

I això que el club va temptejar la possibilitat d’obtenir la cessió amb opció de compra de Sofyan Amrabat, pivot defensiu del Fiorentina. El futbolista marroquí, que acaba contracte amb l’equip viola el 2024, es va il·lusionar amb la idea de recalar al Camp Nou, però la Fiore s'ha oposat a la seva sortida sense recollir a canvi cap garantia de cobrament. L’operació només hauria cristal·litzat si el Barça hi hagués inclòs una clàusula de compra obligatòria, cosa a la qual no es podia comprometre amb motiu del de sempre: el fair play financer.

stats