EUROCOPA 2016
Esports 25/06/2016

Gal·les viu un conte de fades i jugarà els quarts de final de l'Eurocopa

Una centrada de Bale rematada en pròpia porta per McAuley decideix el duel britànic contra Irlanda del Nord (1-0)

Toni Padilla
2 min
Ramsey i Bale, celebrant el gol dels gal·lesos

BarcelonaGal·les jugarà els quarts de final de l'Eurocopa. Els gal·lesos no havien jugat mai una fase final europea, però ja han guanyat un grup amb russos i anglesos, i ara han arribat als quarts de final després de derrotar per 1 a 0 Irlanda del Nord.

Amb tres milions d'habitants, més tradició de rugbi –poques hores abans del partit la selecció perdia a Nova Zelanda– i la meitat de l'equip titular nascut a Anglaterra, però jugant amb Gal·les gràcies a avis o pares, l'equip que canta l'himne 'La terra dels meus pares' abans dels partits ha escrit una de les seves pàgines més glorioses a París, malgrat que el partit no ha estat atractiu. Però si emotiu.

Just un dia després del Brexit, dues seleccions britàniques s'han trobat cara a cara al Parc dels Prínceps de París per brillar a Europa. Brillar pel fet d'arribar a uns quarts de futbol, ja que el nivell de joc ha estat baix, en part per la por de guanyar dels gal·lesos, en part per l'estil dels irlandesos del nord, un equip veterà, amb poc talent, però molta disciplina defensiva.

Gal·les, amb alguns aficionats portant banderes de la Unió Europea a la graderia, no ha gestionat bé la condició de favorit. Després de derrotar russos i eslovacs, els homes de Chris Coleman no han aconseguit obrir la defensa d'Irlanda del Nord en un primer temps frustrant. Bale i Ramsey han rebut la pilota sempre molt lluny, Vokes no aconseguia fer-se espai entre els centrals i, quan Ramsey ha aconseguit fer un gol, estava en fora de joc.

Michael O'Neill, tècnic dels irlandesos, ha aconseguit crear un equip disciplinat que tapa forats sense haver de ser dur. McAuley i Catchart han guanyat tots els duels, Evans i Hugues han tapat els forats per les bandes amb ajudes de Dallas i Ward, actuant de falsos laterals, i l'experimentat Davis s'ha fet un fart d'anar amunt i avall pel centre del camp. La millor ocasió del primer temps, de fet, ha estat un xut d'Irlanda del Nord que ha tret Hennessey.

A la segona part, Gal·les ha fet un pas endavant. Vokes, després de rematar de cap tot sol fora, ha deixat el seu lloc a un punta més ràpid com Robson-Kanu, i el guerrer barbut, Ledley, ha estat substituït per Williams. Bale ha decidit fer de líder, amb un gran llançament de falta aturat per McGovern, però el domini gal·lès només s'ha traduït en un gol quan una centrada de Bale ha estat rematada en pròpia porta per McAuley. Un gol cruel, ja que la defensa d'Irlanda del Nord estava signant un gran partit.

Bale, amb els canvis, havia passat a jugar per l'esquerra, i amb la segona jugada per aquesta banda ha ajudat els seus a aconseguir un triomf merescut, malgrat la reacció final dels homes d'O'Neill. McGinn i Magenis han entrat al terreny de joc, cosa que ha deixat només tres defenses per atacar una defensa gal·lesa en què el capità Williams ha rebut un fort cop, però ha aguantat a la gespa.

El guanyador del partit entre Bèlgica i Hongria serà el rival dels gal·lesos als quarts de final. Gal·les, fins ara, només havia jugat una fase final, aquella del Mundial del 1958. I també havia arribat als quarts de final. Llavors va perdre amb el Brasil de Pelé i Garrincha.

stats