Esports 25/03/2021

Les baixes internacionals de l'Espanyol ajornen el nou debat sobre RDT

Els blanc-i-blaus visiten el Castelló amb els dubtes del davanter i de David López i sense Baré, Pedrosa i Puado

Germán Aranda Millán
3 min
Dimata, celebrant el seu gol davant el Logronyès la setmana passada.

Pocs qüestionen que La Oreja de Van Gogh va perdre tot el seu encant quan en va marxar Amaia Montero o que els Beatles no podien seguir sense Lennon o McCartney. Amb honroses excepcions, com New Order, que es va refundar però amb nou nom i nous membres després del suïcidi de Ian Curtis al capdavant de Joy Division, al món de la música ningú qüestiona el frontman o principal estrella dels grup. Al futbol, en canvi, és diferent, i un dels debats habituals per matar l'avorriment entre partit i partit és si l'equip juga millor o pitjor sense la seva principal estrella. Aquesta setmana ha sigut el torn de l'Espanyol, després del seu bon partit sense Raúl de Tomás, RDT, la setmana passada. Els blanc-i-blaus visiten aquest divendres el Castelló (21 h, Gol TV), un dels rivals de la part baixa de la taula.

Aquest tipus de debat ja va tenir lloc en el seu dia amb Cristiano Ronaldo al Reial Madrid, i hi ha qui fins i tot s'ho va arribar a plantejar al Barça quan van sumar alguns bons partits sense Messi. Ara li ha arribat el torn a RDT, indiscutible referent en atac d'un Espanyol que, en canvi, va sumar la seva golejada més contundent i un dels seus millors partits la setmana passada sense ell, amb un contundent 4-0 davant el Logronyès i un joc marcat per l'alegria i el dinamisme dels actors ofensius arribant a porteria. Sense un RDT, l'Espanyol va fabricar xuts (12 a porteria, 22 en total) per totes les bandes.

L'entrenador, Vicente Moreno, com era d'esperar, no ha volgut entrar de ple en aquest tema –"Per a mi no hi ha debat, De Tomás és un jugador molt important i ho seguirà sent"–, però sí que ha donat un missatge perquè ningú es relaxi: "No podem dependre d'un sol jugador". Si Dimata va ser qui va complir en el rol de davanter centre amb la baixa de De Tomás, s'entén que cap a ell anava el missatge que "hi ha jugadors que després d'una victòria com la de l'altre dia tenen més possibilitats de tenir continuïtat", però, alhora, "no se'ns oblida el rendiment que ha tingut fins ara De Tomás", màxim golejador de l'equip i segon de la categoria amb 16 gols fins al moment.

El debat, també a les xarxes

El debat, amb bastant moviment al Twitter amb l'exfutbolista i exentrenador del juvenil B de l'Espanyol Moisés Hurtado qüestionant de De Tomás, té pocs números d'entrar a l'agenda del Castelló, rival de l'Espanyol. En primer lloc, perquè Moreno no ha garantit que De Tomás estigui totalment recuperat. "Té possibilitats", s'ha limitat a dir i, per tant, una absència del 9 no es llegirà en clau tàctica, sinó per raons d'estat de forma. En segon lloc, perquè amb les baixes que té el conjunt català, és poc probable que De Tomás es quedi fora de l'equip si està al 100%.

Especialment perquè sense l'extrem Puado, convocat amb la selecció espanyola sub-21 com Pedrosa (els dos van fer un gran partit dissabte passat), a l'equip no li queden gaires opcions ofensives. Dimata i De Tomás podrien fins i tot compartir onze, amb Melendo i Embarba d'assistents de luxe. El migcentre albanès Keidi Baré, que va aportar omnipresència, solidesa i profunditat a l'equip en el seu retorn a l'onze, també serà baixa perquè està concentrat amb la seva selecció, igual que Matías Vargas, en el seu cas convocat per la selecció argentina sub-23.

El central David López, que va rebre un fort cop a les costelles dissabte, serà dubte fins a última hora, així que l'entrenador està obligat a fer canvis. Vicente Moreno no té cap dubte sobre com hauria de respondre la competició a les convocatòries internacionals: "Hauria de parar, perquè hi ha molts internacionals que juguen a equips de Segona".

L'Espanyol s'enfrontarà a un Castelló que ve d'empatar dos partits i guanyar-ne dos més i que lluita per, des del divuitè lloc de la taula, no caure en posicions de descens. "A nivell tàctic tenen pocs errors, juguen molt junts i són molt agressius. No podem menysprear els equips que estan a la part baixa de la classificació", ha defensat Moreno, que ha recordat que el seu rival té jugadors amb experiència a Primera com Javi Moyano i també amb el segon màxim assistent de la categoria: Marc Mateu, que amb 8 passades de gol només és superat per l'espanyolista Embarba, que n'ha servit 11.

stats