EL CLÀSSIC
Esports 10/12/2011

"Sense atreviment no es guanya"

El Barça visita el Bernabéu, aquest vespre a les 22 h (TV3, La Sexta), per mirar de rebaixar l'eufòria d'un Madrid que sortirà líder del clàssic, passi el que passi. Quin onze posarà Guardiola és una incògnita.

Natalia Arroyo
4 min
"Sense atreviment no es guanya"

BARCELONAEl duel entre el Madrid i el Barça quedarà en mans dels jugadors quan la pilota comenci a rodar aquest vespre al Santiago Bernabéu (22 h, TV3 i La Sexta), en un matx que va començar a escalfar-se a la sala de premsa, amb Mourinho amagat darrere Karanka i Guardiola responent 45 minuts de preguntes. La part de joc que correspon als entrenadors s'acabarà quan surtin les alineacions, més enigmàtiques que mai, en un matx que s'ha tornat a catalogar com el clàssic del segle. Res, i menys faltant la segona volta, assegura que aquest hagi de ser un partit més emocionant, transcendental o apassionat que els viscuts en els últims anys, encara que la classificació el faci un pèl diferent.

I és que el Reial Madrid arriba al clàssic sis punts per sobre del Barça, i l'afronta amb la certesa de saber que guanyi, perdi o empati sortirà líder del Bernabéu. Tot i l'aparent superioritat amb què els blancs van començar la setmana, a mesura que s'ha anat apropant l'hora del partit, han anat sorgint dubtes en l'entorn madridista, que ja no les té totes i menys després de veure com José Mourinho va negar-se a comparèixer en roda de premsa i va enviar-hi el seu ajudant, Aitor Karanka, per completar una setmana en què ha blindat el seu equip en un silenci artificial davant la premsa.

El barcelonisme, en canvi, va començar acceptant part del discurs victoriós venut des de Madrid, però en les últimes hores, i reforçat pel retorn de Tito Vilanova a la disciplina diària de l'equip, torna a creure en el triomf i s'aferra a les paraules dels seus referents. D'una banda, Xavi assegurava que el Barça "sortirà a ser protagonista", i de l'altra, Guardiola revelava que el seu equip "farà una gran actuació".

Cap pista tàctica

Dins el concepte de "gran actuació", Guardiola va concentrar-hi una intenció de joc que tothom ja sabia, "que el Barça serà atrevit", sense revelar, com tothom també esperava, quins jugadors alinearà i, sobretot, com els situarà sobre la gespa del Bernabéu. Les especulacions sobre si avui serà el dia de veure el Barça jugar amb un 3-4-3 al feu madridista o si sortirà amb un 4-3-3 no van rebre cap resposta tancada per part de l'entrenador blaugrana. "No importa si defensem amb tres o amb quatre. Les coses es plantegen de manera global i no tot comença des de darrere. Importa el comportament dels jugadors, si farem un pas endavant o un pas enrere. Això és el que importa", insistia el tècnic.

La variabilitat del joc del Barça i la seguretat amb què, a partir del debat del possible sistema de joc amb tres defenses, es dóna per fet que els blaugranes faran un pas endavant i aconseguiran minimitzar la força del líder, que venia molt fort, han fet minvar la confiança blanca. L'entorn del Madrid descarta que Mourinho surti a rebre el Barça amb un mitjapunta de creació, Özil o Kaká, i aposten pel "triangle de pressió alta", terme que utilitza el portuguès per referir-se al probable trivot que posarà al mig del camp. El mateix Karanka, de fet, va confessar que jugaria amb un 4-3-3, però va obrir l'opció a tots els seus migcampistes, fossin de contenció o creació.

Saber interpretar el partit

Tant a la Ciutat Esportiva de Valdebebas com a la de Sant Joan Despí, tots dos tècnics han entrenat tots els escenaris possibles i confien haver transmès als seus futbolistes les consignes bàsiques per interpretar el joc i saber-se adaptar a tot el que pugui passar durant el partit. A més del dibuix tàctic que triïn l'un i l'altre, els jugadors escollits marcaran molt l'estil de partit que es veurà.

Al bàndol culer només Valdés, Messi, Xavi i Iniesta sembla que seran titulars segurs, mentre que ballen molts altres noms. En defensa, Alves i Abidal serien els laterals en una hipotètica defensa de quatre, mentre que la parella de centrals se la disputen Piqué, Puyol i Mascherano. Tot es complica si el dibuix parteix amb només tres homes a darrere. Al migcentre, Busquets surt amb avantatge respecte de Keita, però l'aportació física del malià mai l'esborra totalment de l'onze. En atac, Messi busca socis i s'ha estès que Cesc en serà un. L'altra plaça se la rifen Alexis, Villa, Cuenca i Pedro.

Al bàndol merengue el dubte és al lateral dret, on Arbeloa podria ser sacrificat en benefici de Coentrao, i en punta, on Benzema podria deixar a la banqueta Higuaín. La resta de posicions sembla que són segures: Casillas sota pals, i Pepe i Sergio Ramos com a parella a l'eix de la defensa, amb Marcelo per l'esquerra. Cristiano i Di María seran els estilets en banda, reforçats pel centre amb el triangle que formin Xabi Alonso, Khedira i Lass.

Ningú dubta que el Barça sortirà a buscar el Madrid a dalt, però no se sap quina actitud tindran els locals quan no tinguin la possessió. Pressionar la sortida de pilota del Barça és un exercici que desgasta molt i que s'ha de programar de manera estratègica. La primera mitja hora, com ha passat en altres enfrontaments, sembla que serà la més intensa del Madrid.

Valent o molt valent

Més enllà de les fitxes que posin tots dos tècnics sobre la gespa, i de com les decideixin moure, s'espera que el Madrid sacsegi i acceleri, i que el Barça busqui ordre i pausa. Que un ataqui i que l'altre contraataqui. "L'únic dubte del Barça és saber si serà valent o molt valent", resumia Jorge Valdano. Aquesta és l'única actitud que permet treure un resultat positiu del Bernabéu, on el Barça, afirma Guardiola, "s'hi juga molt". Uns diuen que només tres punts. Altres afegeixen que els hi va mitja Lliga. I els més dramàtics creuen que en joc hi ha l'hegemonia futbolística a Espanya i, potser, fins i tot a Europa. Que comenci l'espectacle, doncs.

stats