Laporta necessita el sí de l'assemblea per redirigir el Barça

El club celebra la seva primera sessió ordinària amb compromissaris des del 2019

4 min
L'última assemblea presencial del Barça va ser el 2019.

BarcelonaJoan Laporta i la seva junta directiva s'estrenen aquest diumenge (15 h en primera convocatòria, 15.30 h en segona) davant dels socis del Barça. És la primera assemblea que el club blaugrana celebra des del 2019, ja que el 2020 no es va poder organitzar a causa de la pandèmia de coronavirus, i la primera –en el seu segon mandat– del president que va rebre el suport majoritari de la massa social a les eleccions del 7 de març. Una sessió ordinària, inicialment prevista per a principis de juliol, en la qual es parlarà molt de números i de deute, es votarà la ratificació dels membres de la junta que van omplir el buit que va deixar Jaume Giró abans de la presa de possessió i, de puntetes, s'apuntaran detalls en relació al projecte de la Superlliga, que encara mantenen viu el Reial Madrid, el Juventus i el mateix Barça.

Aprovar números vermells

Tancament de l'exercici 19/20 i aprovació del pressupost 20/21

Després del discurs inicial de Laporta, en què s'espera que faci un diagnòstic dels primers cent dies de mandat, la junta demanarà l'aprovació dels últims números que va formular la junta de Bartomeu. En representació de la directiva sortint, Jordi Moix explicarà davant del soci com la institució ha arribat a tenir un deute de pràcticament 1.200 milions d'euros i una situació pròxima a la fallida per la greu davallada d'ingressos i la impossibilitat d'assumir la massa salarial del primer equip de futbol. Bartomeu va tancar l'exercici 19/20 amb 97 milions de pèrdues i mesos després va aprovar un pressupost per al curs 20/21 amb un milió de benefici condicionat a l'entrada de públic al Camp Nou a partir del febrer.

La previsió evidentment no es complirà. De fet, la cúpula de Laporta creu que les pèrdues d'aquesta campanya superaran les del exercici passat. Amb tot, apostarà per aprovar els comptes auditats de Bartomeu sense entrar en detalls d'un pressupost que ha sigut 100% inaplicable. "No governaré amb el retrovisor posat", deia l'actual president en campanya electoral. Aquí una prova.

Tampoc es posarà la lupa en els exercicis anteriors, que es van tancar en verd pels pèls gràcies a operacions de mercat de dubtosa arrel esportiva. Per exemple, el 2018/2019 es va aprovar amb un benefici de 17 milions després d'enviar Jasper Cillessen al València a canvi de Neto Murara. A la mateixa assemblea del 2019, el club va treure pit d'una política d'ingressos sense oponent. Aquesta ha sigut la recepta dels últims anys als despatxos del Camp Nou: augmentar els ingressos sense controlar la despesa (en salaris esportius, bàsicament).

Goldman Sachs, al rescat

Refinançament del club per valor de 525 milions d'euros

Per a Laporta i la seva junta, aprovar els números vermells de Bartomeu serà un tràmit en el qual esperen no perdre gaire temps. En canvi, sí que s'esforçaran per trobar la complicitat dels socis compromissaris perquè aprovin una operació de refinançament de 525 milions amb un vell conegut de la junta sortint, la banca d'inversió nord-americana Goldman Sachs, la mateixa a la qual el club ha demanat els diners per fer l'Espai Barça. A l'ordre del dia s'especifica que l'acord serà "amb un o més operadors", però la proposta que ha teixit el nou CEO Ferran Reverter amb el nou vicepresident econòmic blaugrana, Eduard Romeu, està pensada perquè Goldman Sachs s'encarregui d'oxigenar la caixa per respondre als venciments del deute a curt termini, valorats en 730 milions, i enfocar la gestió del futur amb optimisme.

La directiva vendrà aquesta injecció com una sortida necessària de la crisi que travessa el club per la mala gestió dels recursos i els efectes devastadors de la pandèmia. També com una via imprescindible per poder tornar aspirar a fitxar els millors jugadors del món i mantenir salaris com els de Leo Messi, que malgrat que renovarà a la baixa seguirà tenint unes condicions de crac mundial.

Goldman Sachs, però, no buscarà els diners gratuïtament. Segons va informar RAC1, aportarà el capital a canvi d'un interès de vora el 3% perquè té reserves amb la gestió dels últims anys al Barça. És a dir, desconfia, per exemple, del trossejament de factures i del malbaratament de recursos que l'auditoria de Deloitte, que no està acabada i no es podrà ensenyar a l'assemblea, està mostrant. Aquesta és l'explicació que dona la junta per pagar un punt i mig més del que solen valer les operacions d'aquest tipus.

Romeu serà l'encarregat d'explicar l'acord amb Goldman Sachs, banca amb la qual ja ha tractat per la seva condició de vicepresident d'Audax Renovables, empresa que recentment s'ha refinançat amb 800 milions procedents de l'entitat nord-americana.

Aprovació "si escau" de la Superlliga

Nebulosa al voltant del projecte de Florentino, Agnelli i Bartomeu

Per a l'assemblea de la tardor quedarà l'aprovació del tancament de l'exercici 20/21 (el que està en curs) i el pressupost per al 21/22, que probablement també deixarà pèrdues. Només una pluja sobtada de milions faria retornar el club al camí dels beneficis. Milions que garantia el projecte de la Superlliga de la mà de l'inversor JP Morgan i que el Barça hauria rebut encantat si la competició hagués tirat endavant. Ara, tot i que la UEFA ja sap que no podrà fer fora el club blaugrana, el Reial Madrid i el Juventus –els tres impulsors que no han plegat de la Superlliga– de la pròxima Champions, la iniciativa està en standby.

El Barça de Laporta, que ha encarnat un perfil baix des que 12 equips europeus van anunciar que volien fundar una competició tancada, farà un informe dels antecedents del projecte davant dels compromissaris, però en cap cas assegura que aquests votin si hi estan d'acord o no. I això que un dels motius per convocar l'assemblea per a aquest diumenge va ser precisament la ratificació del projecte per part dels socis abans del 30 de juny. "Així evitàvem males interpretacions que donessin pas a possibles querelles", justificava llavors a l'ARA l'entorn del president.

Un muntatge sense precedents

El Camp Nou, transformat per a l'ocasió

4.457 socis i sòcies del Barça estan convocats per prendre decisions crucials per al futur a curt termini. La sessió es durà a terme al Camp Nou, que no acull tanta gent des d'abans de la pandèmia. Per això l'entitat ha transformat la tribuna principal del Camp Nou per ubicar-hi els compromissaris. L'escenari de l'acte se situarà a la gespa, al davant de les banquetes.

stats