EL BARÇA I ELS COMITÈS
Esports 26/03/2012

Els àrbitres donen suport a Guardiola

Guardiola diu que el Comitè de Competició "no s'ha fet respectar" per queixar-se de les seves decisions. Els àrbitres, en privat, li donen suport perquè també estan farts que els rearbitrin els partits.

Albert Solé
3 min
GUARDIOLA I ELS ÀRBITRES 
 Pep Guardiola parla i discuteix molt amb els àrbitres sobre el camp. Ara ells li donen suport en les queixes contra el Comitè de Competició.

BARCELONAPep Guardiola és molt respectuós amb els àrbitres a les sales de premsa, encara que sobre el terreny de joc es queixi i hi discuteixi com qualsevol altre entrenador. Aquesta vegada, una part important dels àrbitres es posa del costat de les queixes del tècnic del Barça sobre el Comitè de Competició, encara que només en privat. Dissabte al tècnic del Barça li van preguntar què li semblaven les decisions del senyor Alfredo Flórez -president d'aquest organisme- sobre les sancions als jugadors del Reial Madrid i del Barça, i Guardiola, que es nota quan té ganes de donar la seva opinió sobre un tema, va dir: "El Comitè de Competició no s'ha fet respectar des del principi. I al final tot és sospitós. Segurament, Piqué mereixia alguna sanció per dir que l'havien expulsat premeditadament. Però llavors calia una sanció molt gran a algú que deia que els havien robat". Sense dir-ho, Guardiola donava a entendre que si a Mourinho per ficar un dit a l'ull d'un altre entrenador només li havien caigut dos partits, o a Pepe cap per trepitjar Messi, el llistó està ara massa baix per sancionar Piqué o Cristiano.

Els àrbitres, entre molestos i tips

L'ARA ha parlat amb àrbitres de Primera en actiu i d'altres ja retirats, i la sensació general és que el Comitè de Competició molt sovint més que ajudar-los els posa bastons a les rodes. Cap vol parlar en públic, per prudència o per por, però en privat expliquen com se senten cada vegada que un àrbitre no considera com un insult "fill de puta", sinó un menyspreu, cosa que ha passat durant tota aquesta temporada, però el cas més mediàtic ha sigut el del madridista Pepe. Una altra decisió polèmica de divendres va ser l'anul·lació de la primera de les dues targetes que va veure Sergio Ramos al Madrigal -cosa que li va permetre jugar dissabte-. L'àrbitre Paradas Romero va escriure en l'acta que la targeta era per "infringir persistentment les regles del joc", és a dir, per reiteració de faltes, i el Comitè va considerar que no estava prou justificada. "Jo entenc que retirin una targeta que he ensenyat si m'he equivocat de dorsal o alguna cosa tècnica, però cansa que ho facin per decisions així", explica un àrbitre en actiu, mentre un col·lega seu afegeix: "L'acta és el document oficial del que passa dins un camp, i a mi no m'importa si jo expulso un jugador i després Competició el sanciona amb 3 o 4 partits, però el que em sap greu és que et rectifiquin una cosa que sí que ha passat".

Es pot repetir la vaga del 2007?

Aquest mateix àrbitre, sobre la redacció de l'acta d'un partit, admet: "He de ser molt primmirat amb les paraules que faig servir perquè llavors els clubs la poden recórrer i li poden treure després aquella targeta". És difícil dir si el malestar actual dins el col·lectiu d'àrbitres de Primera i Segona amb el Comitè de Competició és prou generalitzat perquè es repeteixi la situació de fa cinc anys, quan el Comitè Tècnic d'Àrbitres va fer una vaga de zel per queixar-se que Competició -que ja presidia Alfredo Flórez- retirava targetes que ells havien ensenyat, sense un criteri clar. La gota que va fer vessar el got va ser una targeta que va veure David Beckham, del Reial Madrid, que era la cinquena, a San Mamés per perdre temps. El Comitè de Competició l'hi va treure i va poder jugar el següent partit, decisiu per a la Lliga -que van guanyar els blancs-, contra el Sevilla. Arran d'aquesta polèmica, els àrbitre van començar una vaga en la redacció de les actes, en què totes les targetes tenien un text ambigu, i tots els clubs les recorrien i Competició es veia obligada a retirar-les quasi totes. Això va durar tres jornades, fins que van signar la pau. Arran d'aquells fets, a les actes -que fa temps que estan informatitzades- els àrbitres poden escollir els motius de les targetes dins un ventall que ja tenen preescrit per evitar ambigüitats i malentesos. Però tot i això, Competició i els àrbitres estan tornant a topar.

stats