Bàsquet
Esports 31/07/2022

Javi Torralba: “Apostar per la formació és la veritable medalla”

Entrenador ajudant de la selecció espanyola femenina U20

2 min
Javier Torralba

BarcelonaJavi Torralba es va proclamar fa uns dies campió d’Europa amb la selecció espanyola femenina U20. La feina com a entrenador ajudant del tècnic català, que també dirigeix el Segle XXI, va ser clau en un combinat que va apostar per un joc modern, dinàmic i atrevit.

Quin regust li va deixar la medalla d’or?

— És un regust molt dolç perquè porto molts anys treballant en formació i, per tant, és una fita molt important. Sempre veus coses així a través de la televisió i el fet de poder viure-ho en primera persona és fascinant. Serveix per tancar un cicle de la millor manera possible. És la culminació d’un somni que tenia des de jove, una satisfacció personal i col·lectiva. Quan guanyo, m’agrada recordar tota la gent que ha apostat per mi. Apostar per la formació és la veritable medalla.

Quines van ser les claus de l’èxit?

— El primer que vam fer bé com a equip és, precisament, ser un equip. Era un estiu il·lusionant i complicat a la vegada. Faltava molta gent important d’aquesta generació i l’aposta va ser donar l’oportunitat a gent molt jove. Només cinc jugadores tenien l’edat màxima i la resta eren més joves. Vam encertar tant en la confecció del grup com en la proposta de joc. L’ambient va ser molt positiu des del primer dia i la gent va connectar molt ràpidament amb la línia de treball, es va il·lusionar.

Com era aquesta idea de joc?

— Teníem un grup de jugadores que, tot i no ser gaire alt, podia ser molt físic. En defensa havíem de ser molt sòlides. En atac, teníem gent amb bona mà. Analitzant aquestes fortaleses vam intentar proposar un ritme des de la defensa, arribar a l’atac jugant i generar opcions durant els primers segons de cada possessió. Vam allargar molt el camp per trobar bons tirs des de les cantonades. Vam apostar per córrer perquè, si havíem de jugar en atac estàtic, ens costava una mica més.

Javier Torralba

L’equip tenia jugadores que provenien de realitats molt diferents.

— La varietat és una riquesa. La clau és tenir molt clar què et pot aportar cada jugadora i simplificar molt el joc. Vam apostar per situacions molt clares i definides perquè tothom entengués què buscàvem.

Vostè, que coneix molt bé les categories de formació, ¿és optimista pel que fa a les generacions que venen per sota?

— Hem de ser optimistes perquè el que ve per sota ens dona la tranquil·litat de saber que serem molt competitius. A mitjà termini recollirem una molt bona feina que s’està fent tant des dels clubs com des del programa Segle XXI. 

stats