LLIGA DE CAMPIONS
Esports 12/04/2011

33 anys després, Donetsk encara és un altre món

Toni Padilla
3 min
33 anys després, Donetsk encara és un altre món

Desplaçaments com els de Donetsk no són els que agraden als entrenadors. I menys a un home metòdic com Guardiola. Ahir va tocar un vol de quatre hores que va arribar a la ciutat del Donbass amb més d'una hora de retard, i tot dins del xàrter MMZ 7311, un avió no gaire gran perquè l'aeroport de la ciutat ucraïnesa és petit i té problemes amb els avions molt grans.

A Donetsk, a més, només hi ha tres hotels amb nivell segons els criteris de la UEFA i, amb preus desorbitats, pocs aficionats han fet costat a l'equip viatjant amb l'expedició oficial. De fet, el vol previst per Halcon Viatges per als aficionats es va anular per manca de quòrum, i només han fet el desplaçament vint persones, que han pagat el viatge amb l'equip amb dues nits a hotels de cinc estrelles a un preu molt car.

El Barça s'allotja a l'hotel de luxe Donbass, propietat del president del Xakhtar Rinat Akhmétov, i jugarà el partit a uns 5 graus de temperatura. Just en la setmana del primer clàssic contra el Madrid, el fet de jugar tan lluny fa que el Barça no pugui treure avantatge i arribar més descansat que el Madrid, que juga demà a Londres contra el Tottenham. Les dues hores de diferència horària i els tres mil quilòmetres de distància han portat el cos tècnic a trencar la costum de voler passar el mínim de nits fora de casa.

Dues nits a Donetsk

Com ja va passar després de jugar al camp del Rubin Kazan, l'expedició farà nit després del partit i no tornarà fins dimecres cap a Barcelona. Abans de tornar, el Barça farà un entrenament dimecres a Ucraïna, a les instal·lacions del Xakhtar. El cos tècnic ha preparat amb cura el viatge i ha arribat a la conclusió que el millor és aquest pla. Si a Londres no s'hi va fer nit a Anglaterra per jugar contra l'Arsenal, ara es dorm dos cops a una ciutat que per la seva distància i la seva idiosincràcia segueix sent un dels desplaçaments més complicats de la Lliga de Campions. Ho és ara, i ja ho era fa 30 anys.

Donetsk, a l'est d'Ucraïna, segueix sent un altre món per a un Barça que va reviure ahir el mateix viatge que ja havia fet ara fa 33 anys, el 1978. El primer cop que el club blaugrana va jugar a la difunta Unió Soviètica va ser ara fa més de tres dècades, en un partit de la Recopa que va acabar de la millor manera possible a Basilea. En l'anada, el Barça va derrotar per 3-0 els ucraïnesos, que vivien una època dolça amb una copa soviètica i la segona posició en lliga. A la tornada, el resultat va ser d'empat a 1, amb gol de Hans Krankl. El viatge, ja llavors, va ser "incòmode, d'aquells en què t'has de carregar de paciència", comenta Tente Sánchez, jugador de l'època.

Si ahir el viatge es va fer llarg, fa 33 anys va arribar a ser pitjor. Va caler agafar dos vols, passar un control de passaport sense fi i fer també dues nits fora. Sí, Donetsk segueix sent un altre món, tot i que el règim polític sigui totalment diferent.

Aquell setembre del 1978, amb Franco ja mort, el Barça va poder visitar la Unió Soviètica amb bastanta normalitat. Van agafar un vol fins a Moscou, on va començar la primera estada del club a l'estat ja difunt. A l'aeroport els esperava el llavors ambaixador espanyol a Moscou, un tal Juan Antonio Samaranch, que va ajudar en tot moment la directiva de Josep Lluís Nuñez a moure's per terres estranyes. "Va ser un suplici passar el control de les duanes. Ho recordem perquè va durar hores, era exasperant", afirma Tente Sanchez, un dels jugadors d'aquella expedició.

Onze hores per tornar a casa

Johan Neskeens, de fet, va acabar fent de les seves, erigint-se en l'heroi improvisat quan va recuperar l'equipació del club a l'aeroport de Moscou. Des de Moscou, l'equip es va dirigir a Donetsk, on Samaranch va exercir de nou d'amfitrió. "Ens havia recomanat portar molts pins amb l'escut, ja que allà era tradició col·leccionar-ne i no ens en paraven de demanar", recorda Sanchez.

Aquell desplaçament, però, va ser un suplici, malgrat que l'equip es va classificar sense patir gaire sobre la gespa. La tornada va durar unes onze hores, amb canvi de vol de nou a Moscou. Les comunicacions amb Barcelona gairebé no van funcionar i la premsa va patir de valent per poder treballar.

Des de llavors, l'equip ha tornat dos cops a Donetsk, el 2004 amb Frank Rijkaard a la banqueta (derrota 2 a 0 jugant amb els suplents), i ara fa dos anys amb el triomf que tant va fer enfadar Lucescu.

stats