LLIGA
Esports 29/11/2011

1 any per emmarcar

Toni Padilla
3 min
1 any per emmarcar

Josep Guardiola i Tito Vilanova, durant les llargues converses que mantenien al despatx del tècnic de Santpedor el primer any que eren al Camp Nou, solien parlar del temps. Del temps que necessitaven per fer triomfar les seves idees i del temps de què normalment no disposen els tècnics dels grans equips, sempre sota pressió. Bàsicament, tots dos sabien que aquest Barça podia convertir-se en el que ha acabat esdevenint si disposava de força temps. De fet, un dels aspectes que més valoren els membres del cos tècnic blaugrana és precisament com la feina feta cada dia ha aconseguit fer millorar-ho tot de mica en mica. "Els jugadors han assimilat les idees i, en mantenir la mateixa base de jugadors, cada dia es coneixen més i és més fàcil que s'entenguin entre ells. Cada dia de feina és útil per fer que l'equip jugui millor", deia Tito Vilanova en una entrevista ara farà un any.

Precisament avui fa un any el Barça va jugar un dels seus partits més recordats: el 5 a 0 contra el Reial Madrid de José Mourinho. El 29 de novembre del 2011 els blaugranes van abaixar els fums a l'equip madridista en aquell dilluns post eleccions en la que encara és la derrota més severa que ha patit mai el tècnic de Setúbal. Un any més tard, però, són els madridistes els que gaudeixen de l'avantatge de punts més ampli des que Josep Guardiola mana al Camp Nou: sis punts. "Mourinho és un home dur, sempre s'aixeca", afirma el biògraf oficial del portuguès, Louis Lourenço. Però dins del vestuari blaugrana, Guardiola i el cos tècnic tenen la seguretat que la feina que s'està fent és correcta, perquè aquest equip, més enllà de matisos tàctics, cada any juga una mica millor perquè es potencia el treball d'equip. I cada any els jugadors es coneixen més.

El tècnic de Santpedor va deixar-ho ben clar ahir: "Estem jugant molt bé, estem fent les coses molt i molt bé, però si no és suficient perquè hi ha un equip millor, doncs haurem d'apujar el nivell i fer-ho millor, i si tot i això guanyen ells, els felicitarem com fem sempre. El nostre nivell d'exigència és molt gran després de guanyar tantes coses, i per a ells [Madrid], després de tant de temps sense guanyar la Lliga, és un títol molt important. Ja hem arribat al nivell de l'any passat i en alguns moments hem jugat molt millor que l'any passat, però a la Lliga hi ha un equip que ha estat millor que nosaltres".

Des d'aquell 5-0 d'ara fa un any, el Barça ha guanyat quatre títols (Lliga, Champions, Supercopa d'Europa i Supercopa estatal) i ha guanyat 33 dels 48 partits oficials jugats. De fet, només n'ha perdut cinc: Getafe i Reial Societat a la Lliga, Betis i Madrid a la Copa i Arsenal a la Lliga de Campions. Un any per emmarcar d'un equip que no ha deixat de millorar i buscar solucions a nous problemes.

Dos equips que milloren

Perquè si el Barça ha millorat una mica cada temporada, el Madrid també ho ha fet en la seva dèria de passar per davant dels blaugranes. I aquesta temporada dins del vestuari blanc hi ha la seguretat que pot ser la temporada del sorpasso blanc. "Serà una temporada molt igualada. El campió de la Lliga de Campions de ben segur serà un d'aquests dos equips. Mourinho sap motivar molt bé els seus equips i els dota de diferents personalitats. Davant d'un equip petit és diferent que davant d'un de gran. Guardiola, en canvi, és més pur i sempre intenta que el seu equip jugui a l'atac, cosa que l'obliga a buscar nous conceptes tàctics, perquè els entrenadors rivals estudien els partits i aprenen com aturar el seu atac. Cada any tots dos equips segueixen millorant", afirma Arrigo Sacchi, que admira Guardiola i Mourinho. A tots dos.

"El Barça ha elevat tant el seu futbol que ha obligat el Madrid a gastar-se més diners que mai i donar-ho tot. Aquest any sembla que s'hi han acostat més que mai, però el Barça tampoc s'ha quedat quiet. Ha millorat, amb Cesc i amb noves solucions. No oblidem que només ha perdut un partit", afirma José Mari Bakero, que ara entrena a Polònia. Alguns, com Esteban Vigo, que va parlar ahir a la cadena Cope, opinen: "Si el Madrid guanya el pròxim clàssic, la diferència podria ser definitiva. En canvi, si el Barça guanya en sortiria molt reforçat i tot canviaria". Una opinió que no comparteix Johan Cruyff, el seleccionador català, que ahir va deixar clara la seva opinió: "Les Lligues no es guanyen al mes de novembre. Sembla que la gent no vegi els partits i no recordi la qualitat d'aquest Barça. Les Lligues no es guanyen fins al final".

Per donar la raó a Cruyff, avui el Rayo es convertirà en la nova prova per a un equip que fa un any ja va demostrar tot el que és capaç d'aconseguir.

stats