WNBA
Esports 29/09/2015

Anna Cruz: de 'Gremlin' a finalista de la WNBA

La badalonina farà història i disputarà la final de la WNBA amb les Minnesota Lynx

àlex Gozalbo
2 min
Anna Cruz / WNBA

BarcelonaQuan Anna Cruz era una jugadora júnior, Carme Lluveras, que era la seva entrenadora a l'UB Barça, s'adreçava a ella amb el malnom de 'Gremlin'. “Era una cosa afectuosa. Ella i Sílvia Domínguez eren les joves de l'equip que pujaven amb força, demanant pas. Uns anys després, quan jo era 'general manager' del Ciudad Ros Casares València, em va guanyar una final de la Copa de la Reina amb el Rivas Ecópolis. El partit es jugava a la Fonteta i ella va anotar la cistella decisiva. Quan la vaig felicitar, em va dir: 'Què, ara ja no sóc una Gremlin?'”, recorda Carme Lluveras.

La badalonina farà història i disputarà la final de la WNBA amb les Minnesota Lynx. “És impressionant veure el creixement que ha tingut com a jugadora. És molt ràpida i versàtil”, analitza per a l'ARA Carme Lluveras, la primera entrenadora que la va utilitzar com a base. “Defensivament és una jugadora molt intensa, que llegeix bé les situacions i s'hi anticipa. En atac, ha guanyat en consistència i ha après a dirigir amb solvència les seves companyes. Aquesta temporada ha fet partits d'autèntica exhibició”, afegeix.

“És un orgull veure com una jugadora formada a casa nostra està en disposició de guanyar un anell a la WNBA, la millor lliga del món”, explica Carme Lluveras, que l'estiu passat va fer d'entrenadora convidada de les Washington Mystics. El precedent de Marina Ferragut, l'altra catalana que va arribar a unes finals de la WNBA, no és comparable, ja que la pivot es va quedar sense jugar en els partits decisius.

“El seu fitxatge per les Minnesota Lynx va ser com el d'una pel·lícula. El dia abans del 'draft' la franquícia ens va trucar i ens va transmetre el seu interès. L'entrenadora, Cheryl Reeve, la coneixia molt bé”, explica a l'ARA Nicolás San José (Prodep), el seu representant. “Després de competir amb la selecció espanyola, va decidir sacrificar les seves vacances per tenir l'opció d'aconseguir un anell de campiona”, afegeix.

“El que està fent Anna Cruz té un mèrit increïble i no sé si la gent ho valora. És una gesta admirable perquè està tenint un gran protagonisme en un equip farcit de jugadores internacionals. És molt versàtil i transmet la seva energia, tant jugant de base com d'escorta”, opina San José.

Tot i que els seus números són molt consistents (7,7 punts i 3,6 assistències per partit), no acaben de reflectir la seva incidència en el joc. El dia que les Minnesota Lynx van eliminar les Phoenix Mercury, Seimone Augustus va agafar Anna Cruz i li va donar les gràcies per la seva actuació, que va ser clau. “Encara ens queda una passa per arrodonir la feina”, assegura la jugadora, que ha sabut guanyar-se la confiança de les seves companyes. “L'equip ha tingut lesions i he jugat més del que esperava”, reconeix la catalana, que disputa una mitjana de 27,1 minuts. Ricky Rubio és un dels seus fans habituals al Target Center de Minneapolis.

Anna Cruz va començar a jugar a bàsquet quan tan sols tenia sis anys. “Imitava tot el que feia el meu germà”, recorda la jugadora, que ara està en disposició de fer-la grossa a la WNBA.

stats