MUNDIAL 2018
Misc 13/06/2018

L'amfitriona Rússia i l'Aràbia Saudita donen el tret de sortida al Mundial

Aquest dijous (17 h, Telecinco) disputen el partit inaugural a l'estadi de Lujniki

i
Albert Nadal
3 min
L'amfitriona Rússia i l'Aràbia Sudita donen el tret de sortida al Mundial

BarcelonaAmb tots els focus centrats en la destitució del seleccionador espanyol Julen Lopetegui a 48 hores del debut de la selecció espanyola al Mundial de Rússia, la selecció amfitriona i l'Aràbia Saudita ultimen la seva preparació abans de disputar el partit inaugural de la cita aquest dijous (Telecinco). Dos conjunts allunyats de les travesses de campions, però que volen exhibir les seves credencials en el primer duel de la màxima cita del futbol de seleccions.

Amb tot a punt, l'estadi de Lujniki, amb capacitat per a 80.000 espectadors i reformat el 2002 (va ser inaugurat el 1956), acollirà el xiulet inicial 1.432 dies després de la final del Mundial del Brasil del 2014. Mitja hora abans de l'inici del partit, el cantant britànic Robbie Williams i la soprano russa Aida Garifullina posaran la veu a l’espectacle musical que encetarà el Mundial. El dos cops campió del món amb el Brasil (1994 i 2002), Ronaldo Nazário, presentarà l’acte davant els 80.000 espectadors que ompliran les grades de l’estadi de Lujniki.

Ni Rússia ni l'Aràbia Saudita, emmarcats en el Grup A juntament amb l'Egipte de Mohamed Salah i l'Uruguai de Luis Suárez, arriben a aquest duel en un bon moment de forma. El conjunt rus no ha conegut la victòria als últims set partits no oficials que ha disputat des que es va imposar a la República de Corea al l'octubre. El fet de no haver hagut de disputar fase prèvia per ser el conjunt amfitrió es pot girar en contra del conjunt rus. Per la seva part, els saudites, entrenats per l'exjugador del Barça Juan Antonio Pizzi, venen de perdre tres amistosos seguits, tot i que contra dos rivals de pes (Itàlia i Alemanya, la vigent campiona) i el Perú, un dels conjunts cridats a ser una de les revelacions d'aquest Mundial.

La victòria serà un bàlsam per a qualsevol dels dos conjunts per tal de capgirar la mala dinàmica que els precedeix en Mundials anteriors. Rússia no ha guanyat cap partit des del Mundial de Corea-Japó del 2002 (una victòria per 2-0 contra Tunísia a la fase de grups). Més enrere s'ha d'anar per trobar l'últim triomf del combinat nacional de l'Aràbia Saudita en una fase final del Mundial: el 1994 es va imposar (0-1) a Bèlgica en la cita celebrada als Estats Units.

Rússia, fiada al talent de Golovin

Per tant, la il·lusió d'aconseguir el triomf garanteix la rivalitat en un duel en què, per potencial i pel fet de ser el conjunt amfitrió, Rússia parteix com a favorita. Moltes de les esperances del conjunt que entrena Stanislav Cherchesov passen pel migcampista Aleksander Golovin, el cervell d'aquest equip, i pel davanter centre Fedor Smolov, la referència ofensiva del conjunt rus. Al davant, el repte d'oblidar la disputa de la Copa Confederacions que van acollir tot just fa un any i en què només van poder guanyar Nova Zelanda a la fase de grups mentre que van perdre amb Portugal i Mèxic.

Pizzi, un remei d'urgència

El rival del conjunt amfitrió arriba a la cita amb l'etiqueta de ser una de les grans incògnites d'aquesta edició del Mundial. Juan Antonio Pizzi va agafar les regnes de l'Aràbia Saudita poc abans que se celebrés el sorteig de la fase final del Mundial i després d'haver estat substituït com a seleccionador de Xile, ja que no va poder classificar-la per al Mundial, però sí que l'havia dut, el 2016, a guanyar la Copa Amèrica.

L'amfitriona Rússia i l'Aràbia Sudita donen el tret de sortida al Mundial

Abans de Pizzi, el tècnic holandès Bert van Marwjik va conduir el combinat àrab a classificar-se per a la cita de Rússia, però diferents divergències amb els dirigents federatius va desembocar en el final de la seva etapa. Durant dos mesos l'argentí Edgardo Bauza es va fer càrrec de l'equip i va dirigir cinc amistosos en què dues derrotes (contra Portugal i Bulgària) el van condemnar a la destitució.

Damunt la gespa, el principal argument de l'Aràbia Saudita és Mohammad Al-Sahlawi, el veloç davanter de l'Al-Nassr. Internacional des del 2010, ha marcat més gols (16) que partits ha jugat (14) en la fase prèvia.

stats