Barça
Esports 27/11/2022

Amenaça de vaga a Barça TV per les condicions laborals

La plantilla ha començat un seguit d'accions i l’objectiu final és formar part de Barça Studios

4 min
Un càmera de TV durant un partit al Camp Nou

BarcelonaLes condicions de treball dels 90 empleats de Barça TV cada vegada són més complicades i han optat per dir prou. “El nivell d’estrès i malestar és molt important”, assegura a l’ARA Ernest Méndez, el president del comitè d’empresa. Tant és així que durant l’últim any “10 persones han marxat a causa d’aquesta situació i unes quantes més estan a la rampa de sortida”. Un dels principals motius que han portat fins aquí és que el 2015, quan Telefónica es va quedar amb la gestió de la producció de la televisió del club blaugrana, per la qual rep una mica menys de 10 milions d’euros anuals, va decidir congelar els sous i eliminar la pujada anual de l’IPC. A més, Méndez informa que “abans, si havies de treballar un dia festiu normal, ho cobraves com un extra i ara no”, i que “pels especials de Nadal últimament” han cobrat “menys de la meitat que abans” i Telefónica no considera que “Sant Esteve i Reis siguin festius de Nadal”. Així, sentencia que han passat “de cobrar un sou baix a un sou precari”. En alguns casos, la nòmina no arriba als 1.000 euros de salari base.

Una de les maneres que tenien anteriorment els treballadors de Barça TV per incrementar els seus sous base era fer hores extres respecte a les 35 setmanals acordades. “Hi ha empleats, com alguns dels que han fet la gira d’estiu del primer equip de futbol masculí pels Estats Units, que han arribat a acumular gairebé 500 hores extres. Però mai te les acaben pagant. El que fan és compensar-les donant-te descans, com passa ara durant el Mundial”, exposa el president del comitè d’empresa. De fet, explica que Telefónica prefereix “contractar gent externa només per un dia que permetre fer hores extres als treballadors de Barça TV que les voldrien fer per incrementar el seu sou”.

A banda de no cobrar les hores extres acumulades quan estan de viatge treballant, aquests empleats tampoc cobren més que un dia laboral normal pel fet d’haver de dormir fora de casa: no hi ha una compensació per les hores nocturnes treballades, no es respecten els descansos entre jornades i Méndez considera que “les dietes estan desfasades respecte a la realitat actual”. Fins i tot, explica que “moltes vegades els treballadors han hagut d’avançar diners per anar a treballar fora de casa i, en alguns casos, han trigat mesos a recuperar-ho”. Per si tot això no fos prou, el material amb què han de treballar no s’ha renovat durant els set anys que fa que Telefónica gestiona Barça TV.

Una enquesta interna mostra el descontentament de la plantilla

A causa d’aquesta situació, el comitè d’empresa de la televisió blaugrana va fer una enquesta entre els empleats per conèixer la seva opinió sobre algunes qüestions. El 94% van respondre que consideren que el seu sou no és l’adequat i el 92%, que no se senten ben valorats per Telefónica. L’ARA ha preguntat a la multinacional espanyola per la seva versió sobre la situació de Barça TV i per si tenen previstes millores en les condicions laborals dels treballadors, però no ha obtingut resposta.

Després que el comitè d’empresa de Barça TV denunciés al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) la dificultat per reunir-se amb els representants de Telefónica, els van oferir en un primer moment un increment del sou de l’1% només per a aquest 2022 i sense comptar amb l’increment de l’IPC. Els treballadors blaugranes van rebre l’oferta amb indignació i la resposta de Telefònica va ser una contraoferta del 3,5%. “Nosaltres no ho signarem. El que reclamem a les negociacions és un increment del 18,5%, que és el resultat de la suma de l’increment de l’IPC que Telefónica no ha tingut en compte des que està amb nosaltres menys el 2,3% que ens va apujar aleatòriament i que no pertany al sou base”, informa Méndez. Així, ja tenen acordades entre els treballadors un seguit d’accions que aniran de menys a més. L’última seria una vaga a mitjà termini. Aquesta setmana celebraran una assemblea en què es decidirà la data d’aquesta possible vaga, a la qual desitgen no haver d’arribar.

Una reunió amb Laporta per intentar desencallar la situació

Un altre pas que han fet recentment ha sigut demanar una reunió amb el Barça, que va ser acceptada. De fet, els va rebre el mateix president Joan Laporta, acompanyat del director de recursos humans, Carles Cendrós; del director del comitè d’empresa del club, Jaume Feliu; del consultor extern de Barça TV, Toni Cruz, i d’advocats laboralistes del club. “Va ser una reunió important. Es van escandalitzar per la situació que els vam explicar”, diu Méndez. “Em consta que han mogut fils. Volen una solució per part de Telefónica”, afegeix.

L'últim contracte per a la gestió de Barça TV el club, ja amb Laporta com a president, el va firmar amb Telefónica el desembre del 2021 i finalitza el 30 de juny del 2023. “Ens van comentar que s’està estudiant la possibilitat d’incorporar-nos com a plantilla de Barça Studios, però no ens van prometre res. La nostra guerra no és contra el club, volem ser el club”, assegura el president del comitè d’empresa de Barça TV. De fet, un 90% dels treballadors de la televisió blaugrana afirmen que no els il·lusiona una possible renovació amb Telefónica més enllà del juny del 2023 i un 94% consideren que haurien de ser empleats de Barça Studios.

Per la seva banda, fonts del club expliquen a l’ARA que “el Barça ja ha parlat amb Telefónica, però segueix maltractant els treballadors”, i que “en aquest conflicte el club només pot pressionar”. A més, deixen oberta “la possibilitat” que Barça TV acabi formant part de Barça Studios.  

stats