Ciclisme
Esports 08/07/2021

L'alemany Nils Politt gaudeix del seu dia de fama amb una escapada al Tour

El vent anima una etapa sense canvis en la classificació general

2 min
L'alemany Nils Politt gaudeix del seu dia de fama amb una escapada al Tour

BarcelonaDeia Andy Warhol que en el futur tothom tindria 15 minuts de fama, com si s'ensumés l'arribada de les xarxes socials. Però el ciclisme ja reservava als anys 60, quan l'artista nord-americà va fer de profeta, uns minuts de fama per als gregaris. La gràcia de Tour de França és que sempre queden uns forats a l'agenda perquè ciclistes anònims, gregaris sacrificats, puguin enfilar-se per un dia al calaix més alt del podi. I en la dotzena etapa aquesta sort li ha tocat a l'alemany Nils Politt (Bora). Bé, de sort res, perquè ho ha suat de valent. Primer, formant part del grup que s'ha escapat. I després, deixant els seus companys de fuga de mica en mica, amb intel·ligència.

Després de desafiar el vent del Mont Ventoux, la dotzena etapa tenia com a gran atractiu veure si el britànic Mark Cavendish podria guanyar l'etapa. El ciclista de l'illa de Man ja ha guanyat tres etapes en aquest Tour i si aconseguís un quart èxit igualaria les 34 victòries d'etapa del belga Eddy Merckx. Però el seu equip, el Deceuninck-Quick Step, no ha aconseguit controlar l'etapa per forçar un esprint final. I el record del caníbal belga segueix intacte, de moment. A Cavendish, però, encara li queden etapes planes els pròxims dies per intentar fer història.

La dotzena etapa, entre Saint-Paul-Trois-Châteaux i Nimes (159,4 km) amagava trampes en el recorregut. Trams exposats al vent i algunes pujades ideals per escapar-se del gran grup. I així ha estat. En una etapa en què ha abandonat un dels grans esprintadors dels últims anys, Peter Sagan, Cavendish feia volar coloms, però ha estat un company d'equip de Sagan qui ha acabat triomfant. Politt, un alemany que fins ara tot just podia presumir d'una segona posició a la París-Roubaix del 2019, s'ha oblidat per un dia de treballar per al seu cap d'equip, el neerlandès Wilco Kelderman, aprofitant una escapada que s'ha format ja en els primers quilòmetres. Un grup en què els favorits eren André Greipel (Israel), Edward Theuns (Trek) i el francès Julian Alaphilippe (Dceuninck), que sempre ho intentat però normalment no se'n surt.

Quatre valents han entès que no era bona idea seguir al costat d'Alaphilippe i Greipel i han buscat la fortuna amb un atac que ha tingut èxit. I Politt ha sigut el més llest i ha deixat amb un pam de nas el navarrès Imanol Erviti (Movistar) i l'australià Harry Sweeny (Lotto), a qui ha burlat quan faltaven 12 km.

El gran grup ha arribat a 16 minuts, sense desgastar-se gaire i sense canvis a la general. L'eslovè Tadej Pogačar (UAE) li treu 5,18 a Rigoberto Urán ( EF Pro Cycling) i 5,32 a Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). La tretzena etapa, entre Nimes i Carassona (219.9 km), serà d'un perfil similar, una oportunitat per als esprintadors com Cavendish, en espera de veure si el vent segueix fent de les seves. I tot plegat mentre no arribin als Pirineus, on Pogacar haurà de confirmar la seva condició de favorit.

stats